Ela na paiksoume

Koumpouriana

08 - 02 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 623 guests και 2 members

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Argithea3 Στον Καλλικρατικό Δήμο Αργιθέας ανήκουν 20 Κοινότητες. Οι Κοινότητες αυτές από την εποχή του Αθάμα έχουν πολλά κοινά και πολλές ιδιαιτερότητες η κάθε μία ξεχωριστά.

 Ο τόπος αυτός κατακτήθηκε και κατοικήθηκε κατά εποχές από διάφορους λαούς. Άλλοι έφυγαν μετά από νεότερη κατάληψη, άλλοι έμειναν και άλλοι επέστρεψαν στον τόπο τους μετά από αιχμαλωσία. Όλοι μαζί σήμερα, οι απόγονοι αυτών, αποτελούμε τον Καλλικρατικό Δήμο Αργιθέας.

 Η ιστορία του τόπου μας είναι μεγάλη αλλά πολύ λίγο μελάνι διατέθηκε για την καταγραφή της. Βλέπετε ο τόπος προσφέρονταν μόνο για τους ‘κυνηγημένους’ και ‘Αρματολούς και Κλέφτες’.

 Δεν θα προσπαθήσω εδώ να γράψω την ιστορία. Αναφέρω μόνο μερικές διοικητικές μεταβολές και μετονομασίες των χωριών από το 1912 και μετά.

 Σε προηγούμενη ανάρτησή μας δημοσιεύσαμε το πρώτο μητρώο αρρένων του Δήμου Αργιθέας, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881, που καταρτίστηκε επί δημαρχίας του πρώτου Δημάρχου Αργιθέας, Δημητρίου Αλεξανδρή. Δείτε ΕΔΩ:

 Σήμερα δημοσιεύουμε τα μητρώα αρρένων των χωριών του πρώην Δήμου Αχελώου, όπως αυτά καταρτίστηκαν από τις Κοινότητες και περιλαμβάνουν τις γεννήσεις, αρρένων, από το 1843 έως το 1923 (των άλλων δυο Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Αργιθέας, δεν βρήκαμε τα αντίστοιχα μητρώα).

 Οι λόγοι που μας οδήγησαν σ’ αυτή την επιλογή είναι: α) Η επιλογή της περιόδου 1843 - 1882 έγινε γιατί στα δυο μητρώα, εκείνο του Αλεξανδρή και εκείνα των κοινοτήτων υπάρχουν κάποιες - ελάχιστες - διαφορές. β) Η επιλογή του 1923 έγινε για λόγους προσωπικών δεδομένων.

Γράφει ο Μυργιώτης Παναγιώτης
001 Mirgiotis Panagiotis Μακεδονικός αγώνας ονομάζεται ο ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, κυρίως, και άλλων σλαβόφωνων λαών κατά την περίοδο 1904 έως 1908 με το θέατρο των συγκρούσεων να είναι η τουρκοκρατούμενη τότε Μακεδονία.

 Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η λήξη της επανάστασης του 1821 δεν βρήκε ολόκληρη την Ελλάδα ελεύθερη. Τα βόρεια σύνορα της ελεύθερης Ελλάδας αποτελούσε η Θεσσαλία. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι ένα μεγάλο τμήμα του ελληνισμού παρέμεινε υποδουλωμένο στην οθωμανική αυτοκρατορία. Η Θεσσαλία του Ρήγα Φεραίου, η Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και άλλες ένδοξες και ελληνικότατες περιοχές Ήπειρος, Κρήτη, Θράκη και πόλεις όπως Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Μοναστήρι, Ρόδος, Βέροια στέναζαν κάτω από την μπότα του τούρκου δυνάστη.

Εργασία του Γιώργου Κ. Σταμούλη

001 Giorgos Stamoulis Τα τελευταία χρόνια δημοσιοποιούνται απογραφικά στοιχεία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η πρόσβαση σε αυτά γίνεται με τη συνεργασία τούρκων καθηγητών ιστορίας σε Πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης, όπου και φυλάσσονται.

 Από το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνεργασίας, ανάμεσα στον Γιώργο Σταμούλη και τον Levent Kayapinar, προέκυψε η έρευνα του πρώτου για το Καταφύλλι, που είναι και ο τόπος καταγωγής του. Οι απογραφές καλύπτουν την περίοδο από 1454-1570 και περιέχουν πληθυσμιακά και φορολογικά στοιχεία. Μάλιστα οι τρεις από τις πέντε περιέχουν εκτός από το συνολικό αριθμό και τα ονόματα των κατοίκων. Ενδιαφέρον έχουν και τα φορολογικά στοιχεία, που δείχνουν τις οικονομικές δραστηριότητες της περιόδου, ενώ μπορούν να γίνουν και συγκρίσεις με γειτονικά χωριά.

Γράφει ο Μενέλαος Παπαδημητρίου

07 Aris Velouxiotis Εβδομήντα εξ χρόνια πέρασαν από το χαμό του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ στο Φάγκο της Μεσιούντας Άρτας.

 Με το φίλο δημοσιογράφο Ηλία Προβόπουλο, για τον Άρη Βελουχιώτη και το τέλος του, συνεργαστήκαμε στο παρελθόν και οι εργασίες μας δημοσιεύθηκαν στην Ελευθεροτυπία το 1995 και το 1997, στα δε Ιστορικά του Έθνους το 2009.

 Πλείστα όμως στοιχεία - μαρτυρίες, διωκτών καθώς και συντρόφων του Άρη, μετά από μακροχρόνιες έρευνές μου, υπάρχουν και παραμένουν στα αρχεία μου που σημειωτέον τα σημαντικότερα

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας
Papakostas D 74 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα των Δεκεμβριανών 1944, σήμερα 24 Δεκεμβρίου 2018 - παραμονή Άγιας νύχτας των Χριστουγέννων - ώρα να θυμηθούμε εκείνες τις σκληρές περιόδους στα Βραγκιανά, την Αργιθέα.

 Να μνημονεύσουμε ηρωικές μορφές Ανθρώπων μας, που έδρασαν σε διαφορετικές μεν παρατάξεις και οργανώσεις, αλλά με φιλειρηνικό Πατριωτικό οίστρο!

 Να ...αποτοξινωθούμε λιγάκι από τα σύγχρονα πολιτικά και Αυτοδιοικητικά.....

Argithea gia mitroo arrenonΤο katafylli.gr δημοσίευσε τον Μάιο του 2017 το 1ο μητρώο αρρένων της Αργιθέας που καταρτίστηκε το 1883 επί δημαρχίας Δημητρίου Αλεξανδρή, του πρώτου Δημάρχου μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Όπως θα διαπίστωσαν οι αναγνώστες μας, από τα χωριά που αναφέρονται στην απογραφή εκείνη λείπει ο Μάραθος (η Αραχωβίτσα) Οι κάτοικοί του είναι γραμμένοι στα Βραγκιανά. Την Αραχωβίτσα τη συναντήσαμε για πρώτη φορά, στη γενική απογραφή του 1907.

Σήμερα αρχίζουμε τη δημοσίευση των μητρώων αρρένων ανά χωριό από το 1843 έως το 1915, όπως αυτά καταρτίστηκαν από τις κοινότητες. Κάνουμε την αρχή από το Μάραθο που δεν αναφέρεται στο προαναφερθέν μητρώο του 1883.

Argithea gia mitroo arrenonΜετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, το 1881, και τη διοικητική της οργάνωση, συστήθηκαν και οι Δήμοι των Επαρχιών. Στην Επαρχία Καρδίτσας του Νομού Τρικάλων, μεταξύ των άλλων Δήμων, τα χωριά της Αργιθέας αποτέλεσαν τον ομώνυμο Δήμο, το «Δήμο Αργιθέας».

Πρώτος δήμαρχος της Αργιθέας ανέλαβε, τιμητικά για την προσφορά του στον απελευθερωτικό αγώνα, ο Δημήτριος Αλεξανδρής από το Λιάσκοβο (σημερινό Πετρωτό) ο οποίος κατάρτισε και φέρει την υπογραφή του, το πρώτο μητρώο αρρένων.

Το μητρώο καταρτίστηκε το 1883 και υπογράφηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1884. Περιλαμβάνει τους γεννηθέντες άρρενες από το 1843 μέχρι το 1882. Είναι δε αναρτημένο στον ιστότοπο @ρχειομνήμων των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

ΕΘΕΩΡΟΥΝΤΟ ΧΑΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΓΙΘΕΑΤΕΣ αλλά ΚΟΣΜΟΥΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!!!
Ιστορική έρευνα - μελέτη: Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου
εξ Ανθηρού Αργιθέας
Peristeria   Στις 22 Ιουνίου 2014 είχα αναρτήσει, με σχετική αποκλειστική μου φωτογραφία, την παρακάτω είδηση με τους παραπάνω τίτλους και με την αναφορά ότι [Τα Χρυσά ενώτια (σκουλαρίκια) με την περίτεχνη αυτή διακόσμηση ευρήκα μετά πολυετή σχετική έρευνα και περί αυτών θα ακολουθήσει ενημερωτική εργασία μου αφού περατώσω την έρευνά μου.

τι 26 Οιανουρίου 1941 –Σεβαστέ μου πατέρα......

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΤΗ - ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΘΑΝΑΣΙΑ

ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 4Ο!!!

Στις 12 Φεβρουαρίου 1941 πεθαίνει όταν ακόμα η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΙΣ!!!!!!!!!!!

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_089.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα