Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους.
Πλάτων 427-347 π.χ.
Υπάρχουν τέσσερα πράγματα που κανείς μας δεν μπορεί να ανακτήσει.
Η πέτρα… αφού ριχθεί. Η λέξη… αφού ειπωθεί.
Η ευκαιρία… αφού χαθεί. Ο χρόνος… αφού περάσει.
Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως Αρχαίο Ελληνικό ρητό
Ενίοτε δε, είναι μήτηρ "βαρεμάρας" και... "εκνευρισμού" Κ. Τ.
----------
Η ορθή σκέψη χάνει τη δύναμή και το κύρος της, αν την επαναλαμβάνεις πολύ συχνά" Αντρέ Μωρουά
Σε μια εποχή καθολικής εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι μια επαναστατική πράξη!
Η φράση αποδίδεται από πολλούς στον George Orwell, αμφισβητείται όμως αυτή η απόδοση
Να γνωρίζουν όποιες και όποιοι με τα βιβλία τους και τις συγγραφές τους πως, ότι και να γράψουν, δεν μπορούν να αλλοιώσουν τα γεγονότα..... Δεν μπορούν να αποδομήσουν την Ιστορία του Έθνους μας, να απο-ελληνοποιήσουν το Λαό μας και ιδίως τα παιδιά μας στην κατεύθυνση των ιδεολογικών τους ανατροφών και διατροφών ή στην κατεύθυνση της παγκοσμιοποίησης. Μ. Παπαδημητρίου
Στο πανέμορφο ορεινό χωριό Ανθηρό της Καρδίτσας, συναντήσαμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο, τον κύριο Μενέλαο, που μοιράστηκε μαζί μας τις αναμνήσεις και τις ιστορίες της ζωής του. Ο κύριος Μενέλαος, που σήμερα είναι 70 χρονών, μας μετέφερε στα παιδικά του χρόνια, όταν ήταν ένα μικρό αγόρι που ζούσε στο χωριό.
Η πιο σημαντική στιγμή της ζωής του, που του έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη, ήταν ο αποχωρισμός από τους γονείς του, και ειδικότερα από τη μητέρα του, όταν ήταν μόλις 12 χρονών. Τότε αποφάσισε να φύγει από το αγαπημένο του χωριό για να πάει στην Αθήνα, όπου θα εργαζόταν και θα συνέχιζε τις σπουδές του. Αυτή η απόφαση ήταν δύσκολη, αλλά απαραίτητη για το μέλλον του.
Καθώς μας μίλησε, μας ξενάγησε στη ζωή του χωριού του. Μας είπε για τις μέρες του στο δημοτικό σχολείο,
12 ιστορικά ερωτήματα στη σκιά του «υγειονομικού» μας Βατερλό
του Γιάννη Κ. Θέου
Στην τελευταία στροφή της προεκλογικής περιόδου και η συγκυρία κάνει αδήριτη την ανάγκη να δούμε κατάματα τι αφήνουμε πίσω μας, τι ακολουθεί εμπρός μας. Ένας στους τέσσερις δημότες έχει εγκαταλείψει και τυπικά τον Δήμο μας την τελευταία δεκαετία[1] και το περίεργο είναι ότι το στοιχείο από μόνο του δεν αποτελεί το πιο ισχυρό τεκμήριο παρακμής. Γιατί, αλήθεια, τι θα μπορούσε να συγκριθεί σε σπουδαιότητα με τις συνέπειες μιας τυχοδιωκτικής περιβαλλοντικής, συνεπώς και αναπτυξιακής στρατηγικής την τελευταία 25ετία;
Αν κάτι όντως «νέο» μας άφησε η 4ετία που φεύγει, είναι η προκλητική παθητικότητα με την
Στις Περιφερειακές εκλογές της 8-10-23 (σε 11 μέρες…) οι Θεσσαλοί - πάνω από 600.000 εγγ)νοι, περί 450.000 ενεργοί εκλογείς - καλούμαστε με σύνεση και τόλμη, αποφασιστικότητα και πατριωτισμό να εκλέξουμε Νέα Ηγεσία με πνεύμα Ανανέωσης - Αλλαγής - Πίστης στο αύριο!
• Να αναρωτηθούμε για το έργα και τον τρόπο άσκησης εξουσίας επί 13 χρόνια από απερχόμενη και αποτυχημένη ομάδα της λεγόμενης: «Συμμαχίας Πολιτών», που αποδείχτηκε ‘Συμμαχία κολλητών’, κλειστό Διευθυντήριο κομματικών φίλων...
• Η ισχυρή Θεσσαλία μας, έχασε πολύτιμο χρόνο και τελευταία έχει υποστεί καταστροφικές συνέπειες εξαιτίας της ανεπάρκειας της τοπικής ηγεσίας σε θέματα αντιπλημμυρικής θωράκισης, συναγερμού και προστασίας
Σε όλη την ορεινή Ευρώπη η ήπια ανάπτυξη, η οικολογική διαχείριση των ορεινών όγκων αλλά και πεδινών εκτάσεων, η ανάδειξη και προβολή της παράδοσης έχουν κάνει θαύματα. Τα εγκαταλειμμένα χωριά ξαναζωντάνεψαν, οι ορεινοί πληθυσμοί κρατήθηκαν και ενισχύθηκαν, το τοπικό εισόδημα σημείωσε θεαματική άνοδο. Αυτό το είδος της «πράσινης ανάπτυξης» μπορεί να ανθήσει και στην Αργιθέα, η οποία διαθέτει μοναδικά ορεινά και πεδινά οικοσυστήματα. Με την εγκατάλειψη της υπαίθρου διαλύονται σχεδόν οι κοινωνίες για παράδειγμα το δημογραφικό, με την τόνωση όμως της υπαίθρου θα επιτευχθεί ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής αρκεί να το θελήσουμε. Ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο εναλλακτικός ορεινός τουρισμός, με την άγρια ομορφιά της ορεινής Αργιθέας που διαθέτει, η φυσική λίμνη, τα καθαρά ποτάμια, τα πετρογέφυρα, τα
Ο καλογερικός σκούφος του κεκοιμημένου Ανθηριώτη ιερέα Κωνσταντίνου Ανδρέα Παπαδημητρίου <<ΠΑΠΑΤΑΚΗ>>, δώρο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύρου ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ σε εκείνον, έχει ιστορία και κατέχει θέση στη λαογραφική μου συλλογή!!!
Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύρος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ, ο σπουδαίος Ιεράρχης - Ηγέτης της Εκκλησίας μας με τον έντονο πολιτικό και πατριωτικό χαρακτήρα στα φλογερά κηρύγματά του και το άνοιγμα στη νεολαία, που
Στον ορεινό οικισμό Παλιονέχωρο της Ναυπακτίας, συναντήσαμε έναν σπάνιο άνθρωπο, τον κύριο Θωμά, που η ηλικία των 83 ετών δεν μπόρεσε να σβήσει το πάθος και τη δέσμευσή του στη ζωή. Καθώς μοιραζόταν τις αναμνήσεις του, ανακαλύψαμε μια συγκλονιστική ιστορία.
Ο κύριος Θωμάς μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, που διαπνέονταν από δυσκολίες και αντίξοες συνθήκες. Στα παιδικά του χρόνια, οι δρόμοι προς το σχολείο ήταν μακρινοί, και τα νέα ρούχα ήταν πολυτέλεια που δεν μπορούσε να απολαύσει. Το παντελόνι του ήταν γεμάτο μπαλώματα, και τα παπούτσια του φτιάχνονταν από το δέρμα του γουρουνιού. Έζησε τη φτώχεια ως μικρό παιδί, ζητώντας από τους γείτονες ένα κομμάτι ψωμί, και όταν αυτό δεν ήταν διαθέσιμο, έτρωγε ακόμη και βελανίδια για να κρατήσει την πείνα μακριά.
Η κτηνοτροφία αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα στο δήμο Αργιθέας. Δυστυχώς, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, αυτή ασκείται με όρους περασμένων δεκαετιών. Τα τελευταία δε χρόνια, οι συνθήκες που διαμορφώνονται για τον πρωτογενή τομέα συνολικά, και για την κτηνοτροφία ειδικότερα, είναι δυσμενέστατες, με αποτέλεσμα ο αριθμός τόσο των ζώων, όσο και των εκμεταλλεύσεων να φθίνει δραματικά.
Ο ρόλος της δημοτικής αρχής, σε έναν ορεινό και κτηνοτροφικό δήμο, θα μπορούσε να είναι καταλυτικός. Εάν ήθελε, με στοχευμένες παρεμβάσεις, θα άμβλυνε τις συνέπειες και θα σταματούσε το κύμα εγκατάλειψης της δραστηριότητας στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και την υλοποίηση οραματικών δράσεων, θα ήταν δυνατή η αναβάθμιση του κλάδου και η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης.
Εν μέσω ορυμαγδού πολιτικών διαφημίσεων συνδυασμών και υποψηφίων αιρετών...
Εν μέσω εκλογικής περιόδου για νέες περιφερειακές /κοινοτικές - δημοτικές αρχές (σε 15 μέρες)...
Η κυβέρνηση και το αρμόδιο ΥΠΕΣ, κατέθεσε σε διαβούλευση έως 26/9/23 ένα σχέδιο νόμου που «καπελώνει» την τοπική αυτοδιοίκηση, πλήττει την συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια και αυτονομία του λαϊκού θεσμού της τοπικής δημοκρατίας (13 Περιφέρειες και 335 Δήμους, όπου και οι 6500 κοινότητες ως μονάδες ενδοδημοτικής αποκέντρωσης -/ άλλο βεβαίως αν έχουν μετατραπεί σε... ‘μονάδες ανάδειξης τοπικών ηγετών’, χωρίς αρμοδιότητες και ελάχιστους πόρους...).
Στο ορεινό χωριό Μάραθος της Καρδίτσας, η συνάντησή μας με τον παππού Βασίλη και τη γιαγιά Βάγια ήταν μια σπάνια ευκαιρία να ακούσουμε την αξιολάτρευτη ιστορία της ζωής τους, μια ζωή γεμάτη δυσκολίες και απρόσμενες στιγμές επιβίωσης στο χωριό τους.
Οι αφηγήσεις τους μας ξεναγούν σε έναν κόσμο που φαίνεται σχεδόν αδιανόητος σήμερα. Κάποτε, φορούσαν ρούχα που έφτιαχναν μόνοι τους, ακόμα και παπούτσια από λάστιχα και ξύλα, διότι η πρόσβαση σε προϊόντα ήταν περιορισμένη. Η περιουσία τους αποτελούνταν από τα αγαπημένα τους γίδια, τα οποία όχι μόνο τα φρόντιζαν, αλλά επίσης, από αυτά έφτιαχναν το βούτυρο που πουλούσαν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Από την θεομηνία Daniel, το ανάχωμα του ποταμού Γάβρα στη θέση "Τσαπόχα" διακόσια μέτρα πριν τα "Χίλια δέντρα" σε πλάτος 80 μ. διαλύθηκε στην κυριολεξία. Μαζί με το ανάχωμα καταστράφηκε και η τσιμέντινη κεντρική διώρυγα του αρδευτικού δικτύου.
Η θραύση του αναχώματος έγινε ακριβώς στο ίδιο σημείο που καταστράφηκε με τον "Ιανό" και αποκαταστάθηκε.
Επειδή η θραύση έγινε πάνω στην δεξιά στροφή του ποταμού, σε συνδυασμό με το μεγάλο πλάτος αυτής, σχεδόν το σύνολο της παροχής ξέφυγε ανεξέλεγκτα προς τα χωράφια. Η λαλίστατη κατά τα άλλα Περιφέρεια το αποσιωπά.