Ela na paiksoume

Koumpouriana

22 - 09 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 369 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Απόστολος Κων. Καρακώστας

010 Tasolamprou Xrisoula Την Κυριακή το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Αγρίνιο το τριήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών.

 Ήταν η Τρίτη χρονιά που διοργανώθηκε και σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών από Ελληνικές και ξένες χορωδίες.

 Αναμφίβολα ήταν το κορυφαίο στο είδος του φεστιβάλ για την Ελλάδα αλλά και ανάμεσα στα πρώτα που έγιναν στην Ευρώπη αυτή την χρονιά.

 Οι χορωδίες που έλαβαν μέρος φιλοξενήθηκαν στην πόλη του Αγρινίου αλλά και σε γειτονικές πόλεις γιατί γέμισαν όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής από τους πλέον των 900 χορωδών και περίπου άλλων τόσων συνοδών

τους. Για τρεις ημέρες, τις ώρες πριν και μετά τις εκδηλώσεις που έγιναν στον Δημοτικό κινηματογράφο «Άνεσις», οι χιλιάδες των επισκεπτών περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα της πόλης του Αγρινίου. Η εκπαιδευτικός κυρία Λένα Ζαμπάρα ξενάγησε πολλές ομάδες χορωδών με τους συνοδούς τους στην πανέμορφη γύρω περιοχή, ειδικά στα παράλια της μεγαλύτερης λίμνης της Ελλάδας της Τριχωνίδας. (έκταση 96 τετρ. χιλ. μήκος 18 χιλ. πλάτος 8 χιλ. και βάθος 58 μέτρα).

 Η διοργάνωση του 3ου φεστιβάλ Χορωδιών έγινε, όπως και τα προηγούμενα δύο, από την ιδρύτρια του κυρία Χρυσούλα Τασολάμπρου. Το διευθύνει η ίδια καλλιτεχνικά και το διοργανώνει μαζί με την Αγρινιώτικη Χορωδία «Αγία Σκέπη», σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. Μια τέτοιου μεγέθους διοργάνωση και ο συντονισμός τόσων χορωδιών απαιτούν ικανότητες «ζογκλέρ», για να διαχειριστεί κανείς τόσο επιδέξια το τριήμερο πρόγραμμα τόσων καλλιτεχνών, επί σκηνής και όχι μόνο. Η κυρία Τασολάμπρου πληροί όλες τις ικανότητες που απαιτούνται, εργάζεται σκληρά για να το πετύχει και ήδη έχει ανεβάσει σε Ευρωπαϊκές πλατφόρμες τον προγραμματισμό και τις ημερομηνίες διεξαγωγής του 4ου Διεθνούς φεστιβάλ που θα γίνει στο Αγρίνιο το 2023!

 Το φεστιβάλ αποτελεί πλέον έναν θεσμό για την πόλη του Αγρινίου, είναι πόλος έλξης για κάθε φιλότεχνο της περιοχής Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο.

 Ο χαρισματικός και καταξιωμένος επί 61 συναπτά χρόνια στον χώρο, καλλιτεχνικός αφηγητής και παρουσιαστής του κλασικού θεάτρου και του καλλιτεχνικού αθλητισμού Αλέξης Κωστάλας ήταν για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο παρουσιαστής.

 Παραβρέθηκαν στην έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Αγρινίου κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου, πολιτικοί του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και πολλοί επισκέπτες από το Αγρίνιο και άλλες περιοχές.

 Όλες οι χορωδίες μετά την παρουσίαση των έργων τους έτυχαν βράβευσης από ειδικά κατασκευασμένο βραβείο, δίπλωμα συμμετοχής καθώς και για αναμνηστικούς λόγους όλο το επικοινωνιακό υλικό του 3ου φεστιβάλ. Τα βραβεία επέδωσαν κυρίες και κύριοι που με τον ένα ή άλλο τρόπο εργάζονται για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και συνεισέφεραν στην διοργάνωση του φεστιβάλ, είτε από την πλευρά του Δήμου Αγρινίου είτε σαν μέλη της οργανωτικής επιτροπής ή απλοί ιδιώτες. Κάποιοι από αυτούς πέρα από τον Δήμαρχο κύριο Παπαναστασίου ήταν η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Σαλμά, η Αντιδήμαρχος κυρία Παπαγεωργίου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας κυρία Βούλγαρη, η εκπρόσωπος της «Φλόγας» κυρία Έλενα Παπαγιάννη, η καλλιτέχνιδα κυρία Πολύζου, ο κύριος Κωστάλας, η κυρία Τασολάμπρου, ο Πρόεδρος της κοινότητας Καλυβίων κύριος Δημήτριος Αναστασίου, οι κυρίες Φρένια Παλιούρα, Χαρά Νταλακούρα, Έφη Χριστοφορίδου, Αγγελική Κοντοδήμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου κύριος Γεώργιος Λουριδάς και άλλοι συνεργάτες της εκδήλωσης.

 Τελευταία χορωδία που εμφανίστηκε την Κυριακή το βράδυ ήταν η Μεικτή Χορωδία Ενηλίκων Μελοέσσα Αγρινίου, με μαέστρο τον Ανδρέα Φούκα. (Η Αγρινιώτικη χορωδία «Μελοέσσα» ασχολείται κατά κύριο λόγο με το Ελληνικό έντεχνο λόγιο ρεπερτόριο των μεγάλων συνθετών όπως του Μίκη Θεοδωράκη του Μάνου Χατζηδάκη του Σταύρου Ξαρχάκου του Γιάννη Μαρκόπουλου και άλλων. Ο νεαρός ταλαντούχος μαέστρος Ανδρέας Φούκας είναι πτυχιούχος Ανώτερων Θεωρητικών και φοιτά στο τμήμα μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μελετά και ασχολείται με την Βυζαντινή, την παραδοσιακή και την λαϊκή μουσική και λαβαίνει μαθήματα λυρικού τραγουδιού. Γράφει μουσική, τραγούδια και θεατρικά έργα. Έχει λάβει μέρος σαν μουσικός και ερμηνευτής σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ και συμμετείχε με την Φιλαρμονική του Δήμου Αμφιλοχίας σε συναυλία στην Κωνσταντινούπολη σαν σολίστ τραγουδιστής. Έχει κυκλοφορήσει δίσκους του. Είναι ένα συνεχώς ανερχόμενο ταλέντο και είναι πολύ αγαπητός από τους Αγρινιώτες).

 Όλες τις εκτελέσεις των χορωδιών και τις βραβεύσεις καταχειροκρότησε το ενθουσιασμένο κοινό και στο τέλος πολλοί ήταν αυτοί που παρέμειναν στον χώρο μετά τις παραστάσεις και τις τρεις βραδιές για να συγχαρούν και να φωτογραφηθούν με όλους τους παράγοντες αυτής της θαυμάσιας εκδήλωσης.

 Ειδικά με το κλείσιμο του φεστιβάλ την Κυριακή το βράδυ, η χορωδία «Μελοέσσα» παρέμεινε στην σκηνή και μαζί με το όρθιο κοινό από επισκέπτες και μέλη προηγούμενων χορωδιών που έμειναν στον χώρο για το φινάλε, τραγούδησαν όλοι μαζί το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη:

 «Στο περιγιάλι το κρυφό, Κι άσπρο σαν περιστέρι, Διψάσαμε το μεσημέρι, Μα το νερό γλυφό, Διψάσαμε το μεσημέρι, Μα το νερό γλυφό. Πάνω στην άμμο την ξανθή, Γράψαμε τ' όνομά της, Ωραία που φύσηξε ο μπάτης, Και σβήστηκε η γραφή, Ωραία που φύσηξε ο μπάτης, Και σβήστηκε η γραφή»

 Η κυρία Τασολάμπρου ευχαρίστησε όλες τις χορωδίες που ήρθαν στο Αγρίνιο, όλους όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί το 3ο Διεθνές φεστιβάλ και όλους τους επισκέπτες που το τίμησαν με την παρουσία τους. Ανανέωσε το ραντεβού για του χρόνου. Αυτή και οι συνεργάτες της μετά από λίγες μέρες αφού ταξινομήσουν το υλικό που προέκυψε από την εκδήλωση, θα ξεκινήσουν άμεσα τις προετοιμασίες για το επόμενο, το 4ο κατά σειρά Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου!

 Να πούμε ακόμα ότι και τις τρεις βραδιές τον ήχο συντόνισε θαυμάσια ο κύριος Παναγιώτης Αυγέρης. Όλες τις μέρες κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στην είσοδο του «Άνεσις» τους επισκέπτες υποδέχονταν και καθοδηγούσαν εθελόντριες κυρίες της «Ακτίνας Εθελοντισμού» του Δήμου Αγρινίου. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, «Φλόγα» κυρία Έλενα Παπαγιάννη, χαιρέτισε την εκδήλωση, παραδίδοντας τα βραβεία στις χορωδίες, και ευχαρίστησε για την στήριξη στο έργο της «Φλόγας». Αναφέρθηκε στις δράσεις του συλλόγου στον τομέα της υγείας των παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια καθώς και στις οικογένειές τους. Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και τα μόνα έσοδά του είναι οι δωρεές των ευσυνείδητων ανθρώπων. «Η Φλόγα» πραγματοποιεί «παζάρι» με όμορφα χειροτεχνήματα-ενθύμια δωράκια κτλ. Οι όποιες εισπράξεις από τις πωλήσεις πιάνουν τόπο. Και φυσικά ο Ερυθρός Σταυρός δεν έλειψε από την εκδήλωση. Κυρίες της κορυφαίας αυτής ανθρωπιστικής οργάνωσης βρισκόταν στην είσοδο, έτοιμες να προσφέρουν την βοήθειά τους.

Απόστολος Κων. Καρακώστας
 Φωτογραφίες: Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  
Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
107_0567.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα