Ela na paiksoume

Koumpouriana

27 - 09 - 2021
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 241 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Της αγιογράφου, κριτικού βιβλίου-τέχνης Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)

08 Foka Marilena «Ο ταπεινός Ρωμανός» όπως αναφέρεται για τον εαυτό του ο υμνογράφος Ρωμανός ο Μελωδός (4ος μ.Χ. αι.) είναι ο δημιουργός του κοντακίου Ο ΘΡΗΝΟΣ ΤΟΥ ΑΔΑΜ που ψέλνεται στην εκκλησία την Κυριακή των Βαῒων. Το συγκεκριμένο κοντάκιο είναι μια «έμπρακτη απάντηση στον Θρήνο του Αδάμ» που διώχνεται από τον Παράδεισο και αντιπαραβάλλεται σε ένταση με τον Θρήνο της Θεοτόκου για τα Πάθη Του Υιού της που τα βιώνει εξαιτίας του Αδάμ. Το εν λόγω κοντάκιο που θεωρείται ένα κορυφαίο λογοτεχνικό δείγμα των βυζαντινών χρόνων βρίθει θεολογικών αληθειών και άκρατου λυρισμού. Στο Προοίμιο, η Παναγία αντικρίζει τον

01 Tseliou Sotiria Pappa Με την ευκαιρία του εορτασμού  της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου) η Αργιθεάτισσα, Σωτηρία Τσέλιου - Παππά, χαρίζει στους απανταχού Αργιθεάτες και όχι μόνο ένα όμορφο ποίημα για την Αργιθέα.

 Με τις «εικόνες» ζωγραφισμένες με λόγια μας κάνει να ζήσουμε νοερά ή να γνωρίσουμε αυτή την «καθαρή Γή» με τα πανύψηλα δέντρα, ποτάμια και ρυάκια να «χαμογελούν στον ήλιο».

 Με το ποίημά της η Σωτηρία βοηθά τις αισθήσεις μας να νοιώσουν τον αέρα της Αργιθέας!

 

                                Αργιθέα! Ο τόπος μου!

της Σωτηρίας Τσέλιου-Παππά

Από το ατομικό στοιχείο της ελληνιστικής εποχής στην σχέση με την αστροφυσική και την διπλωματία!
Της αγιογράφου, κριτικού βιβλίου-τέχνης Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)
07 Foka Marilena Μα όταν εσύ, βασίλισσα, κοιτάζοντας τ' αστέρια λατρεία στην Αφροδίτη θα προσφέρεις με λαμπάδες και με σπονδές μυρωδικών για μέ που ήμουν δική σου, χωρίς φειδώ τα δώρα σου νά 'ναι παρακαλώ. Τί θέλω εγώ στους ουρανούς; Μαλλί της Βερενίκης πάλι ας γίνω, και ο Ωρίων ας πάει να λάμπει πλάι στον Υδροχόο.
Μετάφραση Στυλιανού Αλεξίου.[1]

Γράφει ο Λεόντιος Πετμεζάς

09 poiitiko imerologio 2021 Η πολυτελής-τομώδης έκδοση 385 σελίδων κυκλοφορεί για 26η συνεχόμενη χρονιά με επιμέλεια-ανθολόγηση του ποιητή Γιάννη Κορίδη. Τέσσερις πίνακες της εικαστικού Γιουλίκας Λακερίδου κοσμούν το εξώφυλλο και σελίδες της έγκριτης έκδοσης που προλογίζει ο ιατρός - λογοτέχνης Ιάσονας Ευαγγέλου

 Ο εκδότης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ποιητής και άνθρωπος των γραμμάτων Γιάννης Κορίδης με το σπουδαίο εκπαιδευτικό πόνημα του πραγματοποιεί κάθε χρόνο μια εμπεριστατωμένη μελέτη που συγκροτείτε από ουσιαστική, αυστηρή και επιλεγμένη καταγραφή.

Ποίημα-αφιέρωμα του Πατριάρχη της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη χάρη Της!

Της αγιογράφου, κριτικού βιβλίου-τέχνης, Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)

 Η 21η Οκτωβρίου είναι μια σημαντική Θεομητορική εορτή. Εορτάζεται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια σε πολλά μέρη της Ελλάδας το γεγονός της εισόδου Της Θετόκου στο Ναό του Σολομώντα, γνωστή ως Τα Εισόδια Της Θεοτόκου από τους θεοσεβείς γεννήτορές Της, Ιωακείμ και Άννα. Ένα από τα μέρη που τιμάται ιδιαίτερα η συγκεκριμένη εορτή είναι

Της αγιογράφου, κριτικού βιβλίου-τέχνης Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)

 Η Σαπφώ ή Ψαπφώ όπως απεικονίζεται σε νομίσματα που κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό της, δεν είναι η μόνη ποιήτρια της αρχαιότητας αλλά σίγουρα είναι η πιο σημαντική. Γεννήθηκε στην Ερεσό αλλά μεγάλωσε στη Λέσβο. Ήταν αριστοκρατικής καταγωγής. Εξορίστηκε κατά τη διάρκεια πολιτικών αναταραχών στο νησί της. Είχε τρία αδέλφια, τον Λάρυχο, τον Χάραξο και τον Ευρύγιο ενώ γονείς της ήταν οι Σκαμανδρώνυμος και Κλείδα. Ήταν παντρεμένη με τον πλούσιο Κερκύλα από την Άνδρο. Η Σαπφώ είναι η πρώτη που

Μια ποιητική συλλογή της Αφροδίτης Σάρδη με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και μυθολογικά αρχέτυπα

Της αγιογράφου, κριτικού βιβλίου-τέχνης Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)

10 Arkei mia spitha Η ποιητική συλλογή της Αφροδίτης Σάρδη ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ περιλαμβάνει ποιήματα με κεντρικό άξονα τον άνθρωπο. Με καθημερινούς επικοινωνιακούς κώδικες η ποιήτρια εκφράζει τους εσωτερικούς της προβληματισμούς και ανησυχίες και αναδεικνύει τις προβληματικές των σύγχρονων κοινωνιών. Αρνούμενη να συμβιβαστεί με τις αντιξοότητες και το αδιέξοδο βρίσκει καταφύγιο στις μικρές χαρές της ζωής που συχνά έχουν υποτιμηθεί.

Γράφει η Μαρία Ματάλα

02 Elegeia ton Ekvatanon Η ποιητική συλλογή του Κώστα Ευαγγελάτου «Η Ελεγεία των Εκβατάνων», εκ. Απόπειρα, με ξάφνιασε ευχάριστα. Είναι τόσο δυνατή η ποίηση του, τόσο αποστομωτικά ειλικρινής, τόσο αληθινή. Η ποιητική του έκφραση, που θα προσεγγίσουμε, αποτελεί άλλη μια ευαίσθητη πτυχή της καλλιτεχνικής υπόστασης του. Ποίηση με πυκνά και μεστά νοήματα, με έντονο ρυθμό, εντονότατες εικόνες, βαθύτατη ενδοσκόπηση, εκφραστικότατα μηνύματα και μέτρο όπως και τα εικαστικά έργα του που προσφέρουν ψυχική ανάταση.

 Ας ξεκινήσουμε από την επιλογή του τίτλου προσπαθώντας να αντιληφθούμε τι ώθησε τον καλλιτέχνη σε αυτή την διαδρομή.

 Ο «υβριδικός λόγος» του Λεόντιου Πετμεζά, η υπαρξιακή αγωνία του μετα-ανθρώπου, η εικαστική και ποιητική απόδοσή της «Εσώκλειστης Άνοιξης» και η «αποστασίωση» του Γεωργίου Μπαμπινιώτη!

Της αγιογράφου - κριτικού βιβλίου Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)

01 Evagelatos Foka Petmezas Εν μέσω πανδημίας ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας ανταποκρίθηκε γόνιμα μέσω της τέχνης και των γραμμάτων για να καταγράψει και να νοηματοδοτήσει την παρούσα πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας που μαστίζει την ανθρωπότητα.

ΟΡΑΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ

Πόρτες συνείδησης παλιές, βαριές και ασήκωτες με αποκλίσεις,
ερμητικά κλειστές με συχνές δονήσεις αναφωνούν μεθοδικά:

01 Afisa 5ou diagonismou poiisis Τον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης οργανώνει η Βιβλιοθήκη Σπάρτου Αιτωλοακαρνανίας.

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, αποστέλλοντας (3) τρία ποιήματα, (ελεύθερο θέμα), που δεν έχουν εκδοθεί σε ποιητική συλλογή, (σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, σε (4) τέσσερα αντίτυπα, μέσα σε φάκελο σφραγισμένο, αποκλειστικά υπογεγραμμένα με ψευδώνυμο. Στον ίδιο φάκελο, να περιέχεται μικρότερος φάκελος, επίσης σφραγισμένος, με τα πραγματικά στοιχεία του διαγωνιζόμενου: ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας, διεύθυνση, Τ.Κ. και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail).

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα