Ela na paiksoume

Koumpouriana

30 - 09 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 278 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

012 1os  poiitikos diagonismos Οι εκδόσεις Hλιαχτίδα προκηρύσσουν τον 1ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό με ελεύθερο θέμα και ημερομηνία λήξης 14 Μαΐου 2023.

 Όροι διαγωνισμού:

1. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν ενήλικες άνω των 18 ετών.

 2. Η συμμετοχή είναι ένα ποίημα μέχρι 30 στίχους.

 3. Το κόστος συμμετοχής 10 ευρώ.

 4. Τα έργα θα πρέπει είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.

 5. Ο δημιουργός εγγυάται το πρωτότυπο του έργου του.

037 Viografia enos xeriou O Κωνσταντίνου Νικολάου στην πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Βιογραφία ενός χεριού» παραθέτει τριάντα εννέα αντισυμβατικά ποιήματα που συνδιαλέγονται γόνιμα με την ιστορία, την τέχνη, τη λογοτεχνία και τις προκλήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας, χωρίς ωστόσο να πέφτουν στην παγίδα της σπουδαιοφάνειας. Με ανανεωτική διάθεση, ιδιαιτέρως κριτική προσέγγιση αλλά και χιούμορ, επανεξετάζει γνωστά θέματα και πρόσωπα δοκιμάζοντας ασυνήθιστα πρίσματα με αποτέλεσμα την απρόσμενη εξέλιξη στην τροπή των ποιημάτων και κατά συνέπεια στην αίσθηση που αποπνέει η ανάγνωσή τους.

 Η ποίηση του Κωνσταντίνου Νικολάου αν και διατηρεί χαμηλούς τόνους δεν εξωραΐζει.

003 SILLENTIUM Την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:30, στο εμβληματικό καφέ Μελίνα στην Πλάκα, στη «γειτονιά των θεών» (Λυσίου 22, Πλάκα).

 θα γίνει παρουσίαση της νέας του ποιητικής συλλογής του Αντώνη Φιλιππαίου με τίτλο SILENTIUM που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κάκτος

 Στην παρουσίαση θα απευθύνει χαιρετισμό η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών & ποιήτρια Αγγελική Ψακή-Κωβαίου.

 Για το βιβλίο και τον Ποιητή θα μιλήσουν οι κ.κ.:

 Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών,

 Νίνα Διακοβασίλη, Πρόεδρος του Ομίλου για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος - εικαστικός,

ΕΞΟΡΙΑ είναι η έξοδος από το ευ ζην, το βίαιο πέρασμα και η διαμονή σε μέρη αδροσιάς. Ο τόπος όπου δοκιμάζονται οι ανθρώπινες ψυχές..... (Λεόντιος Πετμεζάς)

Της Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)1

001 Sistixies tis avrianis eksorias Ένα νέο βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Athletis.gr το οποίο είχα την χαρά να προσεγγίσω κριτικά και να εικονογραφήσω. Ουσιαστικό, καταγγελτικό, προφητικό μας αποκαλύπτει την μοναδική ποιητική γραφή του Λεόντιου Πετμεζά που έχει αφήσει το στίγμα του στον χώρο της εικαστικής τέχνης και όχι μόνο.

 O συγγραφέας του καταγράφει την πραγματικότητα από την σκοπιά του πολιτικού επιστήμονα, του κριτικού - ιστορικού - θεωρητικού και επιμελητή τέχνης, του

Papakostas D Τις πληγές μου τις λέω μνήμες.

 Έτσι αιμορραγούν λιγότερο.

.[Ιουλία Δ. Αγοράστη - γεννήθηκε Γρεβενά - Νομικός - από το βιβλίο της: “Συνειρμοί και χρώματα” - Νοε 2021]

 Μνήμες

 Κατοχή, εμφύλιος,
 μικρή πόλη της Πίνδου,
 το σχολείο καμμένο, οι δάσκαλοι φευγάτοι,
 τα παιδιά όλων των ηλικιών καθισμένα στα στασίδια της Εκκλησίας.
 …πίνακας δεν υπάρχει, όλα φωναχτά, όλα προφορικά.
 Πρώτη χορωδία της ζωής μας η προπαίδεια,
 ποιός να φωνάξει δυνατότερα, ποιός να ξεχωρίσει….

 ….και τώρα που τα χρόνια βαραίνουν στην πλάτη μας,
 απορώ πως οι άνθρωποι θεωρούν κολακευτικό
 να θυμίζουν σε κάποιον πόσο γερός, λεβέντης και όμορφος

Της αγιογράφου, κριτικού βιβλίου-τέχνης Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)

08 Foka Marilena «Ο ταπεινός Ρωμανός» όπως αναφέρεται για τον εαυτό του ο υμνογράφος Ρωμανός ο Μελωδός (4ος μ.Χ. αι.) είναι ο δημιουργός του κοντακίου Ο ΘΡΗΝΟΣ ΤΟΥ ΑΔΑΜ που ψέλνεται στην εκκλησία την Κυριακή των Βαῒων. Το συγκεκριμένο κοντάκιο είναι μια «έμπρακτη απάντηση στον Θρήνο του Αδάμ» που διώχνεται από τον Παράδεισο και αντιπαραβάλλεται σε ένταση με τον Θρήνο της Θεοτόκου για τα Πάθη Του Υιού της που τα βιώνει εξαιτίας του Αδάμ. Το εν λόγω κοντάκιο που θεωρείται ένα κορυφαίο λογοτεχνικό δείγμα των βυζαντινών χρόνων βρίθει θεολογικών αληθειών και άκρατου λυρισμού. Στο Προοίμιο, η Παναγία αντικρίζει τον

01 Tseliou Sotiria Pappa Με την ευκαιρία του εορτασμού  της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου) η Αργιθεάτισσα, Σωτηρία Τσέλιου - Παππά, χαρίζει στους απανταχού Αργιθεάτες και όχι μόνο ένα όμορφο ποίημα για την Αργιθέα.

 Με τις «εικόνες» ζωγραφισμένες με λόγια μας κάνει να ζήσουμε νοερά ή να γνωρίσουμε αυτή την «καθαρή Γή» με τα πανύψηλα δέντρα, ποτάμια και ρυάκια να «χαμογελούν στον ήλιο».

 Με το ποίημά της η Σωτηρία βοηθά τις αισθήσεις μας να νοιώσουν τον αέρα της Αργιθέας!

 

                                Αργιθέα! Ο τόπος μου!

της Σωτηρίας Τσέλιου-Παππά

Από το ατομικό στοιχείο της ελληνιστικής εποχής στην σχέση με την αστροφυσική και την διπλωματία!
Της αγιογράφου, κριτικού βιβλίου-τέχνης Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)
07 Foka Marilena Μα όταν εσύ, βασίλισσα, κοιτάζοντας τ' αστέρια λατρεία στην Αφροδίτη θα προσφέρεις με λαμπάδες και με σπονδές μυρωδικών για μέ που ήμουν δική σου, χωρίς φειδώ τα δώρα σου νά 'ναι παρακαλώ. Τί θέλω εγώ στους ουρανούς; Μαλλί της Βερενίκης πάλι ας γίνω, και ο Ωρίων ας πάει να λάμπει πλάι στον Υδροχόο.
Μετάφραση Στυλιανού Αλεξίου.[1]

Γράφει ο Λεόντιος Πετμεζάς

09 poiitiko imerologio 2021 Η πολυτελής-τομώδης έκδοση 385 σελίδων κυκλοφορεί για 26η συνεχόμενη χρονιά με επιμέλεια-ανθολόγηση του ποιητή Γιάννη Κορίδη. Τέσσερις πίνακες της εικαστικού Γιουλίκας Λακερίδου κοσμούν το εξώφυλλο και σελίδες της έγκριτης έκδοσης που προλογίζει ο ιατρός - λογοτέχνης Ιάσονας Ευαγγέλου

 Ο εκδότης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ποιητής και άνθρωπος των γραμμάτων Γιάννης Κορίδης με το σπουδαίο εκπαιδευτικό πόνημα του πραγματοποιεί κάθε χρόνο μια εμπεριστατωμένη μελέτη που συγκροτείτε από ουσιαστική, αυστηρή και επιλεγμένη καταγραφή.

Ποίημα-αφιέρωμα του Πατριάρχη της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη χάρη Της!

Της αγιογράφου, κριτικού βιβλίου-τέχνης, Μαριλένας Φωκά (ΜΑ)

 Η 21η Οκτωβρίου είναι μια σημαντική Θεομητορική εορτή. Εορτάζεται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια σε πολλά μέρη της Ελλάδας το γεγονός της εισόδου Της Θετόκου στο Ναό του Σολομώντα, γνωστή ως Τα Εισόδια Της Θεοτόκου από τους θεοσεβείς γεννήτορές Της, Ιωακείμ και Άννα. Ένα από τα μέρη που τιμάται ιδιαίτερα η συγκεκριμένη εορτή είναι

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_190.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα