Ela na paiksoume

Koumpouriana

25 - 09 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 208 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

 gefyra korakou dipla kainourgia m Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τελετή αγιασμού των υδάτων δίπλα από τα ερείπια της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου.

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας πραγματοποίησε την επίσημη τελετή του αγιασμού των υδάτων, την ημέρα των Θεοφανείων, στην Γέφυρα Κοράκου.

 Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδου, του Δημοτικού Συμβουλίου, του Αντιδημάρχου του Δήμου Αργιθέας κ. Θανάση Καραγεώργου, των Πολιτικών και Εκκλησιαστικών Αρχών, καθώς και πολλών κατοίκων της Περιοχής.

 Η Γέφυρα Κοράκου βρίσκεται στην Κοιλάδα του Αχελώου ανάμεσα από τους ορεινούς Δήμους Αργιθέας Καρδίτσας και Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας.

 Μετά το πέρας της τελετής ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος με δήλωσή του τόνισε ότι ευελπιστεί με τη νέα χρονιά να δρομολογηθούν λύσεις για την επίλυση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων του ορεινού Δήμου και εξέφρασε την δικιά του αγωνία και των κατοίκων για το μέλλον της περιοχής.

 Έχουμε ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον τόνισε με σπάνιες ομορφιές και κατοίκους φτωχούς μεν αλλά ισχυρούς στο να διαχειριστούν αυτή τη φυσική ομορφιά και αυτό το περιβάλλον μπορεί να αναπτυχθεί και να δώσει πόρους ώστε να ζήσουν οικογένειες. Υπάρχει η δυνατότητα επισήμανε η περιοχή αυτή να αξιοποιηθεί. Και φυσικές ομορφιές διαθέτουμε και ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά έχουμε και με όπλο τα πλεονεκτήματα και όχι τα μειονεκτήματα θα προσπαθήσουμε και εμείς να δημιουργήσουμε ανάπτυξη στην περιοχή.

Η Γέφυρα του Κοράκου

 Στα πόδια του Φέλλου Πετρωτού (Λιασκόβου) Αργιθέας Καρδίτσας, στο συνοικισμό Συκιάς-θέση Πυργάκι ή Σκαλούλα κοντά στα Ξερικούλια και στα πόδια του Κοκκινόλακου των Πηγών (Βρεσθενίτσας) Άρτας (Φράξος- πλαγιά Τσολάκη), όπου ο Αχελώος ή Άσπρος ή Ασπροπόταμος χωρίζει τους δυο νομούς χτίστηκε το 1514-1515 η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα «Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι» ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι».

 Η γέφυρα ανατινάχθηκε το 1949 από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν.

Gefyra Korakoy misi

 Το Κορακογιόφυρο, όπως είναι επίσης γνωστή η γέφυρα Κοράκου, δεν ήταν απλώς ένα πετρογέφυρο. Αποτελεί θρύλο, ιστορία, πολιτισμό.

 Η δε τέχνη και τεχνική του θεωρούνται αξεπέραστη. Ήταν κτισμένο πάνω στον άξονα της αρχαίας οδού Τρίκκης - Γόμφων - Αργιθέας - Αμβρακίας και είχε μεγάλη στρατηγική και εμπορική σημασία.

 Ήταν η μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα των Βαλκανίων, καθώς το άνοιγμα στην βάσης της ήταν 48 μ., το μεγαλύτερο ύψος της 26 μ., το πλάτος της 2,30 μ. ενώ η απόσταση από την μία άκρη έως την άλλη ήταν 80 μ.. Λέγεται ότι ειδικά τις μέρες της βαρυχειμωνιάς το πέρασμα της γέφυρας προκαλούσε φόβο και δέος. Μάλιστα, οι ηλικιωμένοι της περιοχής θυμούνται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, όσοι είχαν υψοφοβία τους έδεναν τα μάτια.

 Φορείς και κάτοικοι της περιοχής έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της γέφυρας.

 Πρόσφατα, η γερμανίδα επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόρις Πακ, με παρέμβασή της ζήτησε και αυτή την ανακατασκευή της γέφυρας, με αφορμή τα 65 χρόνια από την ανατίναξη και τα 500 από την κατασκευή της.

 Στην δήλωσή της ανέφερε πως «η γέφυρα Κοράκου συνδέεται άμεσα και απτά με ιστορικά γεγονότα και ζωντανές παραδόσεις, ιδέες και πεποιθήσεις, της περιοχής η οποία είναι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και σημασίας. Αποτελούσε δε εξέχον και αντιπροσωπευτικό δείγμα των μειζόνων σταδίων εξέλιξης της ιστορίας της Κοιλάδας του Αχελώου».

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
phoca_thumb_l_004_0107.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα