Ela na paiksoume

Koumpouriana

29 - 03 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 142 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

00 Foka Marilena 10686765 Ο Γ 'Δούκας Άγιος Ιωάννης Βατάτζης της Μαριλένας Φωκά, θα εκτεθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ερυθραίας, Λουκή Ακρίτα 4, στην έκθεση με τίτλο "Συνειρμοί", που διοργανώνει η ομάδα εικαστικών ART WAY, σε επιμέλεια των Αφροδίτη και Γιώργου Σάρδη.

 Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2018 στις 9:00 μ. μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 Ο Άγιος Βατάτζης θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς βυζαντινούς αυτοκράτορες, που έμεινε στην ιστορία για την άριστη διαχείριση των οικονομικών της αυτοκρατορίας αλλά και την ελεημοσύνη του.

 Αγιοποιήθηκε από την ορθόδοξη εκκλησία και του δόθηκε το προσωνύμιο Ο Ελεήμων. Η μνήμη του τελείται στις 4 Νοεμβρίου εκάστου έτους

.Κατά τη βασιλεία του έκανε απογραφή εδαφών και απέδωσε τεμάχιο γης σε κάθε υπήκοο. Αξιομνημόνευτη είναι και η πράξη του να αγοράσει το διάδημα της συζύγου αυτοκράτειρας Ειρήνης Λάσκαρη με τα εισοδήματα που απέκτησε από τις πωλήσεις των αυγών από τα κτήματά του, γι’ αυτό και το στέμμα είναι γνωστό ως "ωάτον".

 Ζούσε μια ενάρετη ζωή και η ένδυσή του ήταν λιτή, καθώς αποστρεφόταν κάθε περιττή πολυτέλεια. Ο λαός τον αγάπησε και στήριζε σε αυτόν τις ελπίδες του για την επανάκτηση της Βασιλεύουσας όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά θάνατον, αφού "συνειρμικά" τον ταυτίζει με τον μαρμαρωμένο βασιλιά.

 Η συγκεκριμένη αγιογραφία έχει εκτεθεί στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στην έκθεση της βραβευμένης αγιογράφου με τίτλο "Εν Τούτω Νίκα-In hoc segno vinces" με αναφορά σε βυζαντινούς αυτοκράτορες που αγιοποιήθηκαν.
Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
P_501_Img111.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα