22 - 03 - 2025
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

Σκύρος: το νησί των αντιθέσεων, της φαντασίας, του ονείρου και του αληθινού. Ένας μοναδικός συνδυασμός φυσικής ομορφιάς, μυθολογίας, ιστορίας και παραδοσιακού τρόπου ζωής.

 Της Αποστόλου Μαριάννας, καθηγήτριας Γαλλικών
 Αν ρωτήσετε εκείνους που έχουν πάει στο νησί, αν τους άρεσε, προς μεγάλη σας έκπληξη θα διαπιστώσετε ότι οι απαντήσεις είναι άσπρο - μαύρο. Δεν θα υπάρξει κάποιος που θα απαντήσει «έτσι κι έτσι...» ή «όπως και αλλού, όλα ίδια...» ή «...καλά ήταν, αλλά εκείνο μου θύμισε...». Έτσι είναι η Σκύρος, των άκρων. Ή σου αρέσει και δεν ζεις χωρίς αυτήν ή δεν σου αρέσει και... δεν ξαναπατάς. Εμένα πάντως με ενθουσίασε!!! Για το λόγο αυτό θέλω να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου.

 Η Σκύρος ανήκει διοικητικά στην Εύβοια, βρίσκεται στα ανατολικά της και νότια της 01Αλοννήσου και της Σκοπέλου. Από την Κύμη της Εύβοιας απέχει γύρω στα 24 μίλια. Από εκεί καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια με το ferry boat "Αχιλλέας". Η έκταση της Σκύρου φτάνει τα 210 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι το μεγαλύτερο νησί των Βορείων Σποράδων με δείγματα ιδιαίτερης τέχνης και τεχνικής αρχιτεκτονικής, ξυλογλυπτικής και κεραμικής με πλούσιο βυζαντινό διάκοσμο.

 Εικόνες αντιθέσεων συνθέτουν το puzzle της Σκύρου. Βραχώδεις άδενδροι λόφοι ή κατάφυτοι με πεύκα και ελιές, εκτεταμένες αμμώδεις ακρογιαλιές ή απόμεροι πανέμορφοι ορμίσκοι, μυθικές θαλάσσιες σπηλιές με γαλαζοπράσινα νερά απρόσιτες και επισκέψιμες 02μόνο με καραβάκι αλλά και άγριες απόκρημνες παραλίες με βράχια όπου φωλιάζουν μύδια και χταπόδια αποτελούν τα in της Σκύρου. Η Σκύρος είναι μοναδική με ιστορία από τα αρχαία χρόνια, αλλά αυθεντική και πιστή στις παραδόσεις. Σήμα κατατεθέν της Σκύρου το Σκυριανό αλογάκι, που δεν το συναντάμε πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι το αλογάκι που απεικονίζεται στην μετώπη του Παρθενώνα. Επίσης άλλα ιδιαίτερα στοιχεία της Σκύρου είναι ο Μαυροπετρίτης, που όπως μας είπαν οι ντόπιοι, είναι ένα ενδημικό γεράκι της Σκύρου και τα πεντανόστιμα αγριοκάτσικα.

Τα ονόματα της Σκύρου

 Το νησί κατά καιρούς ονομάστηκε Αιγίβοτος (που τρέφει αίγες), Ανεμόεσσα (λόγω των ανέμων), Πελασγία (κατοικήθηκε από τους Πελασγούς), Δολοπία (νησί των Δολόπων), Περίρρυτος (βρέχεται από θάλασσα), Πελαγία (νησί του πελάγους), Σκύρος λόγω του πορώδους λίθου που εξορύσσονταν στα λατομεία της.

Η Σκύρος στη Μυθολογία

 Τέσσερα μυθικά ονόματα αναφέρονται στη Σκύρο. Ο Θησέας, ο Λυκομήδης, ο Αχιλλέας και ο Νεοπτόλεμος. Ο Θησέας όταν επέστρεψε από τον Άδη ήταν πολύ στεναχωρημένος γιατί έχασε το θρόνο από τον Μενεσθέα. Τότε πήγε στη Σκύρο, που ήταν τόπος καταγωγής του παππού του, Σκύριου και του πατέρα του, Αιγαία. Ο Λυκομήδης - 03βασιλιάς της Σκύρου θεώρησε το Θησέα ανταγωνιστή του θρόνου, γι' αυτό τον σκότωσε και έτσι στη Σκύρο βρήκε φοβερό θάνατο ο Θησέας. Ο Λυκομήδης φιλοξένησε τον Αχιλλέα που ήταν ανιψιός ως γιος της αδελφής του Θέτιδας. Ο Οδυσσέας βρήκε τον Αχιλλέα και τον πήρε μαζί του στην Τροία. Πριν το τελευταίο του ταξίδι ο Αχιλλέας ερωτεύτηκε τη Δηιδάμεια, κόρη του Λυκομήδη και απόχτησε μαζί της γιο, τον Πύρρο, ο οποίος ονομάστηκε και Νεοπτόλεμος - νέος στον πόλεμο - γιατί μετά το θάνατο του πατέρα του πολέμησε στην Τροία σε ηλικία μόλις 12 ετών.

Η ιστορία της Σκύρου.

 Η Σκύρος κατοικήθηκε από τη νεολιθική περίοδο (5500 – 2800 π. Χ.) όπως μαρτυρούν ευρήματα που βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές του νησιού. Κατόπιν κατοικήθηκε από τ04ους Πελασγούς, οι οποίοι στην εποχή του χαλκού (2800 – 1900 π. Χ.) έχτισαν τα Πελασγικά τείχη Ακολουθεί η Μυκηναϊκή περίοδος (1650 – 1100 π. Χ.) που περιήλθε στους Κρήτες, οι οποίοι κατάφεραν να παύσουν τις έριδες ανάμεσα στους οικισμούς-κράτη της Σκύρου. Οι Κρήτες μετέφεραν την καλλιέργεια του αμπελιού και της ελιάς και στοιχεία Μινωικού πολιτισμού, τη θρησκεία και το σύστημα οικονομίας τους.

 Επόμενοι κατακτητές οι Δόλοπες από τη Φθία. Ακολουθούν και μεταφέρουν στη Σκύρο τον πολιτισμό τους οι Χαλκιδείς και οι Αθηναίοι. Ξαναγίνονται κύριοι του νησιού οι Δόλοπες και το 475 π.χ. το νησί κυριαρχείται από τους Αθηναίους, οι οποίοι γιόρταζαν μεγαλοπρεπώς όπως και στην Αθήνα τις γιορτές των Διονυσίων, των Παναθήναιων05 και των Χαλκειών, έδωσαν δε σε πολλά μέρη του νησιού ονόματα της πατρίδας τους. Από το 323 – 322 π. Χ. περνάει στα χέρια των Μακεδόνων. Μετά τους Μακεδόνες, και τους Ρωμαίους ακολουθούν τα βυζαντινά χρόνια και καθιερώνεται στο νησί η Χριστιανική θρησκεία. Μετά το Βυζάντιο, το νησί κατακτιέται από τους Φράγκους και Βενετούς και ακολουθεί η Οθωμανική κυριαρχία. Στην επανάσταση του 1821 όπως και άλλα ελληνικά νησιά έτσι και η Σκύρος προσφέρει χρηματική βοήθεια και αρκετούς ναύτες στον Ελληνικό στόλο. Επίσης οι Σκυριανοί βοήθησαν αρκετούς πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

 Οι πρώτοι κάτοικοι της Ελλάδας ήταν οι Πελασγοί και μαζί με αυτούς και οι Κάρες, οι Λέλεγες, οι Δρύοπες και οι Δόλοπες. Φύλα από αυτούς τους λαούς κατοίκησαν και στη Σκύρο, όπου και έχουμε και τα πρώτα οχυρωματικά τείχη στη Σκύρο από τους Πελασγούς.

 Η Σκύρος έγινε κτήση των Αθηναίων, μετά από απόφαση του Κίμωνα και εκτός από μικρές περιόδους, παρέμεινε Αθηναϊκή ηγεμονία για 389 χρόνια, Σε αυτό το διάστημα οι κατακτητές εναλλάσσονταν από Αθηναίους, Πέρσες και Μακεδόνες, μέχρι το 197 π.Χ. όπου και έγινε Ρωμαϊκή κτήση. Τη Ρωμαϊκή κυριαρχία διαδέχτηκε το Βυζάντιο οπότε και η 06Σκύρος επικράτησε στο νησί η Χριστιανική θρησκεία. Η Χώρα, με την ονομασία Σκύρος είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού και μια βόλτα στα καλντερίμια της θα σας ανταμείψει με πανέμορφες γραφικές εικόνες. Κάθε σκυριανό σπίτι είναι και ένα μικρό μουσείο, γι' αυτό αν δείτε μισάνοιχτη πόρτα προσπαθήστε να ρίξετε κλεφτές ματιές στην εσωτερική διακόσμηση. Ανηφορίζοντας στη χώρα θα δείτε επίσης το άγαλμα του Ρούπερτ Μπρουκ-με πανοραμική θέα στο Μώλο, το αρχαίο κάστρο και την Μονή του Αγ. Γεωργίου. Οι σκυριανές ξυλουργικές κατασκευές – σφας (πατάρι) και έπιπλα, τα πύλινα πιάτα και τα μπρούτζινα διακοσμητικά αντικείμενα όπως και τα κεντήματα αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο του Σκυριανού Λαϊκού Πολιτισμού. Επίσης τα λαογραφικά και αρχαιολογικά ευρήματα και στοιχεία, τα οποία έχουν βαθιές ρίζες στην ιστορία και τη μυθολογία κάνουν την Σκύρο ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και γοητευτική.

Το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον

 Σύμφωνα με τον Κωστή Μελέντη, στη Σκύρο "παντού πλανάται το μεγαλείο του Δημιουργού μας και μια μυστική φωνή σου μιλά για τους φωτεινούς ορίζοντες της αθανασίας". Νησί των αντιθέσεων λοιπόν η Σκύρος, συνδυάζει βουνό και θάλασσα και δίνει τη δυνατότητα για πολλά σπορ όπως: πεζοπορία σε πανέμορφα φυσικά μονοπάτια, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδηλασία, ιστιοσανίδα, θαλάσσιο σκι, προσφέρεται για εκτός07 δρόμου διαδρομές με μηχανή ή με 4x4 οχήματα. Οι λάτρεις της φύσης θα συναντήσουν το σπάνιο γεράκι μαυροπετρίτη και μοναδικά φυτά όπως τη μαύρη τουλίπα και την άγρια ορχιδέα, όσοι λατρεύουν το ψάρεμα η Σκύρος είναι ένας αληθινός ψαρότοπος όπου καταφθάνουν αλιευτικά γρι-γρι και τράτες απ' όλη την Ελλάδα διότι έχει άφθονα ψάρια; σαργούς, ροφούς, καλαμάρια, αστακούς, γαύρους και σαρδέλες. Οι ψαροντουφεκάδες και οι εραστές της πετονιάς έχουν τη δυνατότητα να γεμίσουν το πιάτο τους με φρέσκια ψάρια, αν απομακρυνθούν από τις τουριστικές και πολυσύχναστες παραλίες.

 Στη Σκύρο τα αγροτικά προϊόντα είναι καλής ποιότητας διότι χρησιμοποιούνται σε 08μεγάλο βαθμό οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής. Προϊόντα όπως κηπευτικά, τυριά, μέλι, βότανα, άπαχα κρέατα, ψάρια και θαλασσινά αποτελούν τις πρώτες ύλες για τη σκυριανή κουζίνα. Το κατσικάκι με πατάτες λεμονάτες, η αστακομακαροδάδα, τα φρέσκα και άφθονα ψαρικά, το σαγανάκι με σκυριανό τυρί και οι γαρίδες θα σας βοηθήσουν να γευτείτε από τα πιο νόστιμα ελληνικά πιάτα και θα σας εντυπωσιάσουν για την ποιότητά τους.

 Πολλά εκκλησάκια σε όλο το νησί, πολλές βυζαντινές εκκλησίες, διατηρητέα μνημεία της βυζαντινής περιόδου, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, σκαρφαλωμένο πάνω στο βράχο δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τις λαϊκές παραδόσεις και τα έθιμα ανάλογα με την εποχή του χρόνου, να παρευρεθεί και να παρακολουθήσει λαϊκά πανηγύρια, παραδοσιακό Σκυριανό γάμο, ήθη και έθιμα της Αποκριάς κ.ά. και να πάρει μαζί του εικόνες ζωντανές μιας Ελλάδας αναλλοίωτης στο χρόνο και αρκετές βασικές πληροφορίες για τη Σκύρο και τη ζωή των Σκυριανών.

Οι παραλίες της Σκύρου

 Στη Σκύρο υπάρχουν μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας. Παραλίες για τον πιο απαιτητικό λουόμενο: με πεντακάθαρα καταγάλανα νερά, με αμμουδιές ή βότσαλα, 09με πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Υπάρχουν παραλίες μοναδικού φυσικού κάλλους για οικογένειες αλλά και μοναχικούς. Όσοι αναζητάνε τις ανέσεις θα κολυμπήσουν στο Γιαλό, μοναδική οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες, υποδομή για θαλάσσια σπορ κ. ά. συνέχεια του Γιαλού, βρίσκεται ο Μώλος, η Βίνα και στη βόρεια πλευρά τα Γυρίσματα όπου υπάρχει beach bar και μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

 Πριν από τα Mαγαζιά, ακριβώς κάτω από τη σκιά του πελώριου βράχου του κάστρου, υπάρχει η παραλία γυμνιστών «του Παπά το Xούμα», η οποία έχει διατηρηθεί για το λόγο ότι δυσκολεύεται κάποιος να κατέβει το απότομο μονοπάτι!!! Προς μεγάλη μας έκπληξη γυμνιστές συναντήσαμε και στην παραλία του Αγίου Πέτρου.

 Υπάρχουν και οι εραστές της περιπέτειας που δεν πτοούνται από τα μονοπάτια. Γι’ αυτούς υπάρχει η Kαρεφλού, ο Άγιος Πέτρος, η παραλία πίσω από το Aχίλλι, από όπου απέπλευσε ο Αχιλλέας για το τελευταίο του ταξίδι στην Τροία για να πάρει μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Και για τους πιο απαιτητικούς - τους ορειβάτες υπάρχουν τα δύσβατα μονοπάτια που θα τους οδηγήσουν στην Aγαλίπα (μικρή και μεγάλη) για να μην τους λείψει το περπάτημα και η ικανοποίηση που τους δίνει η δυσκολία και η ομορφιά της φύσης. 

Παραλία Άγιος Φωκάς

10 Η παραλία του Άγιου Φωκά είναι μια μικρή παραλία με άμμο στην οποία υπάρχει η ταβερνούλα της Κυρά - Καλής για να σας προσφέρει πρόθυμα φαγητό και καφέ. Δίπλα ακριβώς από την παραλία του Αγίου Φωκά κολυμπώντας ή από μονοπάτι μπορούμε να επισκεφτούμε μια μικρή μοναχική παραλία για ησυχία και χαλάρωση.

Παραλία Ασπούς

 Η παραλία Ασπούς είναι μια παραλία της κεντρικής Σκύρου που απέχει λίγα χιλιόμετρα 11από τη Χώρα της Σκύρου αλλά και από τη Λιναριά που είναι το λιμάνι της Σκύρου. Μια παραλία με άμμο στην ακτή αλλά και στο βυθό. Είναι ήσυχη και απάνεμη με λίγο κόσμο και μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας, να κάνετε ηλιοθεραπεία και όταν πεινάσετε ο "Λάμπρος" μπορεί να σας ικανοποιήσει σκυριανά εδέσματα όπως φρέσκο ψάρι, αστακομαρονάδα, κατσικάκι λεμονάτο κ. ά.

Παραλία Ατσίτσα

12 Η παραλία της Ατσίτσας είναι η πιο γραφική παραλία της Σκύρου. 13Πρόκειται για μια μικρή παραλία-λιμανάκι με βότσαλα και άμμο κάτω από ένα μεγάλο βράχο. Στο λιμανάκι υπάρχει ταβέρνα για φρέσκο ψάρι και καφέ και μπορείτε να περάσετε τη μέρα σας ευχάριστα απολαμβάνοντας το πράσινο της φύσης και το γαλάζιο της θάλασσας μακριά από τα βλέμματα άλλων.

Παραλία Αχερούνες

 Οι Αχερούνες είναι δίπλα στη Λιναριά. Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στη δυτική πλευρά 14της Σκύρου, βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη Χώρα. Είναι αμμώδης παραλία και έχει αμμώδη βυθό, έχει ρηχά νερά. Μπροστά στην παραλία υπάρχει η ταβέρνα της "Κυρά Πόπης" κατά μήκος της παραλίας θα συναντήσετε καφετέριες για να απολαύσετε τον καφέ σας δίπλα στο κύμα.

Παραλία Γυρίσματα

 15Αρκετά μεγάλη παραλία με κάποιες καφετέριες και εστιατόρια. Η ακτή έχει άμμο όπως και ο βυθός. Στα Γυρίσματα στην ταβέρνα «Στέλιος» μπορείτε να απολαύσετε κατσικάκι λεμονάτο στη γάστρα, ψαρικά, τυροκομικά και γνήσια λαχανικά που καλλιεργούν οι ιδιοκτήτες στον κήπο τους.

Παραλία Καλαμίτσα

16 Παραλία με βότσαλο και στο βυθό αλλά και στην ακτή. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβερνάκια για να απολαύσετε πεντανόστιμες λιχουδιές της Σκύρου. Είναι μια παραλία που προσφέρεται για οικογένειες καθώς στη ταβέρνα «Μουριές» κάτω από τον παχύ ίσκιο μπορούν τα μέλη μιας οικογένειας να απολαύσουν σκυριανά εδέσματα και λιχουδιές με προϊόντα του νησιού που καλλιεργούνται στους κήπους με περιβαλλοντική ευαισθησία.

Παραλία Κολυμπάδα

 Η παραλία Κολυμπάδα είναι μια όμορφη παραλία στη Νότια Σκύρο 17λίγο μετά την Καλαμίτσα. Στην παραλία υπάρχει χοντρή άμμος και μικρές πέτρες, ενώ στο βυθό υπάρχει άμμος και κάποια βράχια. Πολλοί επισκέπτονται την Κολυμπάδα και μάλιστα όσοι θέλουν να αποφύγουν την άμμο γιατί κολλάει.

Παραλία Κυρά – Παναγιά

18 Η παραλία Κυρά-Παναγιά είναι μια παραλία προς την πλευρά της Εύβοιας σε μια πευκόφυτη περιοχή με κρυστάλλινα αλλά αρκετά κρύα νερά, όπως και όλες οι παραλίες που βρίσκονται από αυτή την πλευρά της Σκύρου. Η παραλία έξω έχει χαλίκια και άμμο, ενώ μέσα έχει άμμο. Στην ακτή υπάρχουν ταβερνάκια που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς καλοφαγάδες. Στην παραλία της Κυρά-Παναγιάς μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα καθώς ο ήλιος δύει μέσα στη θάλασσα.

Παραλία Μαγαζιά

19 Η παραλία Μαγαζιά είναι μια παραλία από τις πιο δημοφιλείς της Σκύρου που είναι γενικά οργανωμένη και βρίσκεται δίπλα στην παραλία Μώλος. Οι δύο αυτές παραλίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια μεγάλη ενιαία παραλία. με άμμο τόσο στην ακτή όσο και στο βυθό. Στην παραλία Μαγαζιά υπάρχουν αρκετά beach bar και ταβέρνες ωστόσο υπάρχει και ελεύθερος χώρος.

Παραλία Μώλος

 Η παραλία Μώλος είναι κοντά στη χώρα και αποτελούν μια μεγάλη ενιαία παραλία με την 20παραλία Μαγαζιά. Οι δυο αυτές παραλίες συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες είναι με άμμο τόσο στην ακτή όσο και στο βυθό. Στην παραλία Μώλος υπάρχουν ξαπλώστρες και καφέ μπαρ. Αποτελεί ίσως από τις λίγες οργανωμένες παραλίες του νησιού.

Παραλία Άγιος Πέτρος

21 Η παραλία Άγιος Πέτρος είναι μια μικρή γραφική παραλία στη Βόρεια Σκύρο. Είναι από τις πιο ερημικές παραλίες της Σκύρου. Παρόλο που συγκεντρώνει λίγους επισκέπτες στην παραλία του Αγίου Πέτρου συναντήσαμε πολλούς κατασκηνωτές, που είχαν στήσει τις σκηνές τους κάτω από τον πλούσιο ίσκιο των πεύκων. Υπάρχει μια καταπληκτική ταβέρνα στο δρόμο προς την παραλία όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει πεντανόστιμα φαγητά σκυριανά (κατσικάκι λεμονάτο, ποικιλίες τυροκομικών και σαλάτες νοστιμότατες με ντόπια προϊόντα.

Παραλία Πεύκος

22 Η παραλία Πεύκος είναι μια πολύ όμορφη γραφική παραλία στην Σκύρο. Ένας μικρός κόλπος που έχει ένα μικρό λιμανάκι. Στην πλαζ έχει πέτρες και άμμο και στο βυθό έχει άμμο, πέτρες και μερικά βράχια. Είναι μια απάνεμη παραλία όπου αράζουν αρκετά φουσκωτά και ιδιωτικά γιωτ. Στην παραλία υπάρχει το ταβερνάκι «Σταματία» όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας μπροστά στη θάλασσα.

 Ο Πεύκος περιτριγυρίζεται από καταπράσινα βουνά, που 23προσφέρουν ιδιαίτερη αίγλη στην περιοχή. Στην κορυφή του βουνού υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα. Μπορείτε να προσκυνήσετε και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα που προσφέρει. Στις 27 Ιουλίου, γιορτάζει και γίνεται μεγάλο πανηγύρι όπου αξίζει να παραβρεθείτε, για γνωρίσετε από κοντά ήθη και έθιμα του νησιού.

Λίγα λόγια για το σκυριανό αλογάκι

24 Το σκυριανό αλογάκι είναι μια μικρόσωμη φυλή αλόγων που υπάρχει μόνο στη νήσο Σκύρο γι' αυτό πήρε και το όνομα σκυριανό. Το Σκυριανό Αλογάκι βρίσκει την καταγωγή του, εάν όχι προγενέστερα, στην αρχαία εποχή. Διάφορα ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή αλλά και την Μυκηναϊκή, μαρτυρούν ότι στην Ελλάδα ζούσαν άλογα σε όλες τις περιόδους της ύπαρξης της. Ακόμα και τα άλογα που είναι σκαλισμένα στη ζωφόρο του Παρθενώνα έχουν μεγάλη ομοιότητα με το Σκυριανό Αλογάκι. Λόγω γεωγραφικής της θέσης η Σκύρος από τα αρχαία χρόνια, ήταν ένα σχετικά απομονωμένο νησί και αυτό βοήθησε να διατηρηθεί το μικρόσωμο και με λεπτά κόκαλα άλογο στο νησί από αρχαιοτάτων χρόνων. Έχει μακριά χαίτη και αρκετά μεγάλη κοιλιά. Χαρακτηριστικό του είναι οι τρίχες πάνω απ' τις οπλές, τα "φτερά". Τα χρώματα των αλόγων αυτών είναι το ορφνό (αποχρώσεις του καστανού), το φαιό (γκρίζο), λιγότερο συχνά το ερυθρόφαιο και πολύ σπάνια το ισαβέλιο (κιτρινωπό) και το μαύρο. Σε κάποια αλογάκια παρατηρούνται λευκά σημάδια στο κεφάλι (αστεράτα ή ρεμπά). Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν περίπου 220 σκυριανά αλογάκια, τα 120 ζουν στη Σκύρο. Η καταγραφή του πληθυσμού, η διατήρηση και φύλαξη του φυσικού τους βιότοπου και η επανένταξή τους στην καθημερινή, πολιτιστική και οικονομική ζωή του τόπου θα βοηθήσει στη συνέχιση της συγκεκριμένης φυλής. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Σκυριανό αλογάκι είναι πλέον προστατευόμενο είδος, μαζί με τη φώκια monachus – monachus και τη χελώνα Caretta - Caretta. Παλαιότερα φρόντιζαν τα άλογα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κουβαλούσαν τροφή και σανό στις απόμερες περιοχές και τα βοηθούσαν να ξεχειμωνιάσουν. Τα άλογα προσφέρανε στον Σκυριανό αγρότη υπηρεσίες περίπου 2 μήνες ανάλογα με τη σοδειά. Όταν τέλειωνε το αλώνισμα γύριζαν στο βουνό, καλοταϊσμένα και έτοιμα να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του χειμώνα.

 Τα σκυριανά αλογάκια πρέπει να προστατευτούν για ένα ακόμα λόγο. Είναι ζώα 25συντροφικά, εκπαιδεύονται εύκολα και αναπτύσσουν σχέσεις με τον άνθρωπο. Είναι μικρόσωμα και επομένως κατάλληλα να ταξιδέψουν τόσο μικρά παιδιά, όσο και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αυτό βοηθά τα παιδιά να βελτιώσουν τόσο τις σωματικές ικανότητές τους όσο και τις κοινωνικές γιατί σημειώνονται θετικές επιπτώσεις στον ψυχισμό και την ενέργεια του νου τους.

 Τα αλογάκια χρειάζονται το δικό τους χώρο να τρέφονται και να ποτίζονται και όχι να το μοιράζονται με άλλα ζώα, όπως αιγοπρόβατα, άλλα άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια όπως τώρα συμβαίνει. Σε ελεύθερη κατάσταση δημιουργούν αγέλες και κάθε αγέλη έχει το δικό της λημέρι σε κάποιο πλάτωμα στην περιοχή ξεχειμωνιάσματος στην οποία υπάρχουν μικρές λίμνες περιτριγυρισμένες από δέντρα. Τα άλογα παλιότερα ξεχειμώνιαζαν στο βουνό, και την άνοιξη κατέβαιναν να ξεδιψάσουν στη πηγή Νύμφη όπου τα περίμεναν τα αφεντικά τους και το καλοκαίρι τα χρησιμοποιούσαν σε αγροτικές εργασίες.

26 Σήμερα οι γεωργικές ασχολίες έχουν μειωθεί και σχεδόν σταματήσει με την εκμηχάνιση της γεωργίας και των καλλιεργειών, ενώ η παράλληλη αύξηση των αιγοπροβάτων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των τόπων που θα μπορούσαν να τραφούν τα αλογάκια ελεύθερα. Ο αριθμός των αλόγων έχει μειωθεί σημαντικά σε σημείο να απειλούνται με εξαφάνιση.

 Σήμερα υπάρχει ενδιαφέρον για τη διατήρηση και ευημερία του Σκυριανού αλόγου και η Ε.Ε. έχει εγκρίνει κονδύλια για τις ανάγκες επιβίωσης και διατήρησής του περίθαλψης, φροντίδας, σωστής αναπαραγωγής, ενημέρωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Το ιδιαίτερο γνώρισμα των σκυριανών ξυλόγλυπτων

 Η σκυριανή ξυλογλυπτική αποτελεί ένα σπουδαίο κλάδο της χειροτεχνίας στη Σκύρο. 27Ιστορικά, τα ξυλόγλυπτα της Σκύρου που σώζονται μέχρι σήμερα είναι κυρίως από το 19ο αιώνα και μετά.Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται είναι το σφεντάμι, η αγριελιά, η μουριά, η καρυδιά και το μαόνι. Υπάρχει το " σκυριανό σκαμνάκι ", που παραπέμπει σε πολύ μικρή καρέκλα, σχεδόν μικροσκοπική σε σχέση με τα γνωστά έπιπλα, είναι το πρώτο γνώρισμα που καθιέρωσε παντού τα σκυριανά έπιπλα. Η αισθητική αξία των σκυριανών ξυλόγλυπτων βρίσκεται στη φόρμα τους, στην τελειότητα της κατασκευής τους, στο γλυκό και απαλό σκάλισμα και στα διακοσμητικά τους σχέδια, δημιουργώντας έτσι την πλουσιότερη συλλογή λαϊκών σχεδίων που δεν συναντάει κάποιος σε κανένα άλλο μέρος του Ελληνικού χώρου.

Επίλογος

28 Αγαπητοί αναγνώστες εάν τα βήματά σας οδηγήσουν στο ιδιαίτερο αυτό νησί με τα ξεχωριστά ήθη και έθιμα, για τα οποία θα αναφερθώ κάποια άλλη φορά, να μην ξεχάσετε ότι η ιστορία σας στήνει καρτέρι σε κάθε γωνιά του νησιού. Κάθε γωνιά κρύβει και μια ευχάριστη 29έκπληξη ή μια όμορφη εικόνα: ένα καλντερίμι, μια αυλή, είτε ακόμη και μια πόρτα. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο, το λαογραφικό μουσείο (Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς), το Σκυριανό Σπίτι, την έκθεση του Σκυριανού γλύπτη Γεωργίου Λάμπρου και το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου στη χώρα.

 30Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το νότιο, άγονο και βραχώδες κομμάτι της Σκύρου όπου οι αδελφοί Γιώργος και Χρήστος Ψαριώτης σας μεταφέρουν στη Σπηλιά Μαντρούχα για να κολυμπήσετε, να σας κεράσουν ούζο με μεζέ (ελιές, ντομάτες, αγγουράκια, ψωμί και γαύρο μαρινάτο), να σας δείξουν μαυροπετρίτες και αγριοκάτσικα σκαρφαλωμένα σε επικίνδυνα για την ασφάλειά τους σημεία. Θα σας μεταφέρουν στο νησί Σαρακίνικο για να κολυμπήσετε στη Γλυφάδα και μετά το μπάνιο να 31σας φιλέψουν αστακομακαρονάδα. Η Γλυφάδα έχει άμμο και διάφανα γαλανά νερά, ενώ σε μια άκρη της αναβλύζει γλυκό νερό, εξαιτίας του οποίου πήρε και το όνομά της. Το καϊκάκι φεύγει από τη Λιναριά δυο φορές την εβδομάδα.

 Θυμηθείτε να δοκιμάσετε ξεχωριστές γεύσεις όπως 32αστακομακαρονάδα, καλαμάρι φρέσκο, ολόφρεσκα ψάρια σε προσιτές τιμές περίπου 45 ευρώ το κιλά, που την κάνουν ιδιαίτερα προσιτή τόσο σε οικογένειες όσο και σε νέους – νέες που θέλουν να ζήσουν κάτι ξεχωριστό. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το παγωτό της Φαλταΐνας με τις τόσο ιδιαίτερες, ξεχωριστές, υπέροχες γεύσεις. Να απολαύσετε το ποτό σας στο « Μέλλον» στο πιο ψηλό σημείο του νησιού όπου προσφέρει υπέροχη θέα. Να περπατήσετε στα στενά σοκάκια της χώρας και να αγοράσετε υπέροχα κεραμεικά και ξυλόγλυπτα αληθινάέργα χειρός. Αν πάλι δεν έχετε 33πειστεί με τα παραπάνω δεν έχετε παρά να περάσετε απέναντι στην Κύμη όπου ο Αχιλλέας σας περιμένει να σας μεταφέρει με ασφάλεια σε 1,45’, για να ζήσεις την εμπειρία του φανταστικού και συνάμα αληθινού, της πολυτέλειας αλλά και της απλότητας, του καταπράσινου τοπίου αλλά και του απόκρημνου γυμνού και κακοτράχαλου νότιου τμήματος του νησιού, του μύθου, της ιστορίας και της βαθιά ριζωμένης παράδοσης του.

Η Σκύρος σας περιμένει!

Βιβλιογραφία

- Σκύρος-Θησαυροί Παράδοση : Κεντήματα-Ξυλόγλυπτα-Κεραμικά
- http://www.skyrosisland.gr
- http://travel.skyros.gr
- http://www.skyros.gr
- http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23522&subid=2&pubid=51148 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα