Η πρόληψη των πυρκαγιών δεν πρέπει να είναι κόστος για τον πολίτη, είναι ευθύνη του κράτους
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2025
Κατά τη συζήτηση της Ειδικής Έκθεσης 16/2025 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η απάντηση των Ευρωπαϊκών Θεσμών ήταν σαφής: "Συνεργαζόμαστε με τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Και η μεγάλη μας προσπάθεια είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων τους: η αύξηση της διοικητικής ικανότητας, της ικανότητας να αντιμετωπίζουν τις δασικές πυρκαγιές, να υλοποιούν τις σωστές επενδύσεις. Και γι’ αυτόν τον
Με αφορμή την απάντηση, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου θέτει το κρίσιμο ερώτημα: Τι κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση;
Ο ίδιος στην παρέμβασή του τόνισε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να δαπανά δυσανάλογα περισσότερα χρήματα για την καταστολή αντί για την πρόληψη, όταν «η πρόληψη είναι πάντα πιο αποτελεσματική και πιο οικονομική από την καταστολή». Επεσήμανε, δε, ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει και τις βαθύτερες αιτίες των πυρκαγιών - εγκατάλειψη γης, μονοκαλλιέργειες, έλλειψη δασικής διαχείρισης - χωρίς επαρκείς επενδύσεις σε έρευνα και τοπικές κοινωνίες.
Αναφερόμενος στην Ελληνική πραγματικότητα, σημείωσε: «Η πρόληψη των πυρκαγιών είναι δημόσιο αγαθό. Δεν μπορεί να μετατρέπεται σε οικονομικό βάρος για αγροτικές οικογένειες που ήδη δοκιμάζονται από χαμηλά εισοδήματα, ερημοποίηση και την κλιματική κρίση».
Τέλος ο κ. Αρναούτογλου με δήλωσή του υπογράμμισε: «Η Κομισιόν και το Ελεγκτικό Συνέδριο κατέστησαν σαφές και ξεκάθαρο ότι οι πόροι υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι η βούληση και η ικανότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης να τους ενεργοποιήσει και να τους διοχετεύσει αποτελεσματικά. Δεν είναι δυνατόν η χώρα να καίγεται κάθε καλοκαίρι, ενώ Ευρωπαϊκά κονδύλια μένουν αναξιοποίητα».
Παρακολουθήστε την παρέμβαση του ευρωβουλευτή: