Ela na paiksoume

Koumpouriana

01 - 05 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 198 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

003 Logo Volt Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι η λύση που περιμέναμε από την Ευρώπη. Οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να συνεργαστούν με τους εταίρους εντός και εκτός της Ένωσης για μια δίκαιη και ανθρώπινη αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.

 Το πακέτο των 6 κανονισμών, 3 συστάσεων και μιας οδηγίας αποτελούν το Σύμφωνο. Το Σύμφωνο αυτό αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση του συστήματος της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που ο κανονισμός του Δουβλίνου ΙΙΙ είχε χωρίς ευελιξία αναθέσει στις χώρες εισόδου της ΕΕ (χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα). Το Σύμφωνο εγκαθιδρύει το δικαίωμα του Κράτους Μέλους που βρίσκεται υπό την πίεση μεταναστευτικών ροών λόγω μεγάλου αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται στην επικράτειά του

λόγω κρίσης (αλλά και όχι μόνο), να ζητήσει βοήθεια από τα άλλα κράτη μέλη έτσι ώστε να μοιραστούν το “βάρος και η πίεση”. Με τη ρήτρα της αλληλεγγύης, όπως αυτή ονομάζεται, γίνεται δυνατή η μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη μέλη σε ποσοστό που τους αναλογεί αλλά επειδή κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικό, εάν ένα κράτος μέλος δεν δύναται ή δεν θέλει να φιλοξενήσει τους αιτούντες άσυλο που του αναλογούν, θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει επιπλέον οικονομική και επιχειρησιακή υποστήριξη (αντ’ αυτού) για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος στο κράτος μέλος που ενεργοποίησε τη ρήτρα της αλληλεγγύης. Επίσης, το πακέτο συμπεριλαμβάνει τον προκαταρκτικό έλεγχο και διαλογή στα σύνορα των χωρών εισροής για τον διαχωρισμό των ‘παράτυπων’ μεταναστών από τους αιτούντες άσυλο, ο οποίος και θα διεκπεραιώνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και δεν θα παίρνει μήνες και χρόνια (όπως γίνεται τώρα) αλλά 5-7 ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία παροχής ασύλου θα γίνεται πιο συγκροτημένα και γρήγορα, από τα αρχικά στάδια της διαδικασίας. Για τους αιτούντες των όποιων η αίτηση απορρίφθηκε θα παρέχεται προσωρινή διαμονή και συνεργασία με τρίτες χώρες σε λιγότερο από 3 μήνες από την απόρριψη της αίτησής τους έτσι ώστε να γυρίζουν στις χώρες από τις οποίες έφυγαν ή σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ (εάν οι αιτούντες έχουν δεσμούς με τη χώρα αυτή) το γρηγορότερο δυνατόν.

 Η Κεντροδεξιά θεωρεί ότι κρατώντας τους αιτούντες άσυλο στα σύνορα της ΕΕ και επισπεύδοντας τις διαδικασίες θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά ο στρουθοκαμηλισμός αυτός δεν μας επιτρέπει να δούμε ότι το πραγματικό πρόβλημα υφίσταται έξω από την ΕΕ, στις γείτονες χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο, τη φτώχεια και τα αυταρχικά και μη ανεκτικά καθεστώτα.

 Κανένα ‘ιστορικό βήμα’ (όπως το περιέγραφε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) δεν έγινε με το ψήφισμα αυτό. Οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχίσουν να φτάνουν στις χώρες εισόδου της ΕΕ, όπως είναι η Ελλάδα και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όσο η Ευρώπη αρνείται να αναγνωρίσει την ευθύνη που της αναλογεί, για να συνδράμει στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν στις χώρες από τις οποίες φεύγουν εκείνοι που ψάχνουν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για εκείνους και τις οικογένειές τους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αναγνωρίζονται μόνο για τους αιτούντες άσυλο, αλλά πρέπει να μεριμνήσουμε και για εκείνους που δεν ζητάνε την προστασία μας αλλά μια καλύτερη ζωή. Η ρητορική του μίσους και των μεταναστών ως εξιλαστήριων θυμάτων για τις ελλιπείς πολιτικές μας στην Εργασία, την Υγεία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, πρέπει να σταματήσει.

 Τα κράτη μέλη πρέπει να μοιράζονται δίκαια τις αιτήσεις για την παροχή ασύλου, όπως πρέπει να μοιράζονται δίκαια και την ευθύνη για τη βοήθεια και την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη για ένα καλύτερο αύριο. Το Βολτ Ελλάδας δεν υψώνει τοίχους για να προστατεύσει την Ευρώπη παρά προωθεί την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη σε μια Ομόσπονδη Ευρώπη που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαρτήτως εάν είναι Ευρωπαίοι. Όλοι και όλες μας μπορούμε και θέλουμε να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή ευημερία.

 

Gia koinonika diktia
   
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
03 F B
 
02_Twitter_2.jpg
 
04 Youtube 05 flickr
                 

   

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_378.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα