Ela na paiksoume

Koumpouriana

21 - 07 - 2024
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

 Τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των Σουλιωτών που έπεσαν το 1804 στον γκρεμό στη Μονή Σέλτσου, στις Πηγές Άρτας (Βρεστενίτσα), όταν κατά την ηρωική έξοδό τους από τη Μονή προτίμησαν το θάνατο στο γκρεμό, παρά να πέσουν στα χέρια του εχθρού. 

Η μνήμη τους τιμάται στις 23 Αυγούστου που το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου γιορτάζει τα εννιάμερα της Παναγίας.

 Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αργιθεάτης δικηγόρος, λαογράφος, ποιητής και ιστορικός ερευνητής κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου. 

  Ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Δημήτριος Γαλλίκας μεταξύ άλλων δήλωσε: «Πάλι μας σμίγουν σήμερα στον ιερό αυτό τόπο οι νεκροί και οι λίγοι ηρωικοί διασωθέντες της μάχης του Σέλτσου του Απριλίου 1804. Μας έχουν φέρει εδώ ψηλά, όχι με μόνο όρους υψομέτρου, ούτε καν με όρους δόξας, αλλά με όρους αρετής».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς για την ημέρα μνήμης ανέφερε: «Η Μάχη του Σέλτσου και η τελευταία θυσία των Σουλιωτών το 1804, είναι ένα δεύτερο Ζάλογγο, τραγικότερο ίσως, σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό. Ένα βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο Ελληνισμός στη μάχη για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, καθώς από τους 1400 περίπου Σουλιώτες που κατέφθασαν στην Ιερά Μονή που υπήρχε στο Σέλτσο διασώθηκαν μόνο 65».
Επίσης αναφέρθηκε και στις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής.

 Ο κ. Παπαδημητρίου που εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας επεσήμανε: «Οι Σουλιώτες στο σύνολό τους πίστευαν στην Ελευθερία και στην αξιοπρέπεια. Σήκωσαν το μπόι τους και το μπόι της Πατρίδας μας στα ουράνια και με θυσίες όπως στο Κούγκι με τον καλόγερο Σαμουήλ, στο Ζάλογγο, στον πύργο του Δημουλά με τη Δέσπω, στη Ρηνιάσσα και τέλος εδώ στο μαρτυρικό Σέλτσο έστειλαν μήνυμα παντού για απελευθερωτικό αγώνα.

 Ήξεραν πως ο ζυγός της σκλαβιάς είναι βαρύτερος όλων στη Ζωή ενός Έθνους και ενός Λαού.
Δεν λιποψύχησαν γιατί γνώριζαν και τον άλλο δρόμο για την Ελευθερία παρά την υποδούλωση. Ο ελεύθερος αέρας της βουνο-θάλασσας γύρω μας, δεν μπορούσε παρά να οδηγήσει τους ψυχωμένους, τους αδούλωτους Σουλιώτες στην ηρωική αυτοθυσία!

 Γνώριζαν το δρόμο του θανάτου και ο θάνατος αυτός είναι τιμημένος! Έκανε εκείνους ένδοξους και εμάς μας κάνει περήφανους! Οι θυσίες τους συνεισέφεραν στη μεγάλη ανατροπή που ήρθε με τον Εθνικό ξεσηκωμό της Επανάστασης του 1821.

 Αν και έχουν περάσει από τότε 208 χρόνια, βρισκόμενοι εδώ στο χώρο αυτό νιώθουμε πως είμαστε ανάμεσά τους, πως βλέπουμε τις μορφές τους, πως νιώθουμε τις λαχανιασμένες ανάσες τους στην προσπάθειά της αντίστασης και απόκρουσης του εχθρού.

 Να γνωρίζουν όποιες και όποιοι με τα βιβλία τους και τις συγγραφές τους πως, ότι και να γράψουν, δεν μπορούν να αλλοιώσουν τα γεγονότα και την Κεντρική Ιδέα των αγώνων των Σουλιωτών είτε στο Ζάλογγο, είτε στη Ρηνιάσα, είτε εδώ στο Σέλτσο. Δεν μπορούν να αποδομήσουν την Ιστορία του Έθνους μας στην κατεύθυνση των ιδεολογικών τους ανατροφών και διατροφών ή στην κατεύθυνση της παγκοσμιοποίησης.

 Θα ήταν άτακτο για μένα ως ομιλητής εδώ σήμερα να μην αναφερθώ και στα εξής ζητήματα - προβλήματα, ήτοι:

 «Η Μονή Σέλτσου, τα απομεινάρια της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου και της Κούλιας, η καταχωμένη Κουτσοκαμάρα, τα πριονισμένα και σκελετωμένα πλέον βράχια από τα έργα του φράγματος Συκιάς στον Αχελώο, η εγκατάλειψη όλων των ιστορικών μονών της περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου, η μη προώθηση της Σήραγγας Τυμπάνου στην Αργιθέα και μη αποπεράτωση της παράκαμψης Άνω Καλεντίνης - Στρογγυλόκαμπου στο δρόμο Άρτας - Καρδίτσας αγγίζουν και πληγώνουν τις ψυχές μας καθώς και εμείς περιμένουμε τη δικαίωση των δικών μας αγώνων για καλύτερες μέρες στις ιδιαίτερες Πατρίδες μας.

 Για ανάπτυξη στην Κοιλάδα Αχελώου, όπως πρόσφατα αναφέρθηκε και ζητήθηκε από την σπουδαία 2ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη στη Μεγαλόχαρη και στο Αστροχώρι με την παρουσία και συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και πολλών Ευρωβουλευτών».

 Αετός των Τζουμέρκων

 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα