Ela na paiksoume

Koumpouriana

21 - 06 - 2024
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΗ!!!

03 Menelaos Papadimitriou Ο καλογερικός σκούφος του κεκοιμημένου Ανθηριώτη ιερέα Κωνσταντίνου Ανδρέα Παπαδημητρίου <<ΠΑΠΑΤΑΚΗ>>, δώρο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύρου ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ σε εκείνον, έχει ιστορία και κατέχει θέση στη λαογραφική μου συλλογή!!!

 Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύρος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ, ο σπουδαίος Ιεράρχης - Ηγέτης της Εκκλησίας μας με τον έντονο πολιτικό και πατριωτικό χαρακτήρα στα φλογερά κηρύγματά του και το άνοιγμα στη νεολαία, που

μαγνήτιζε με τους πύρινους λόγους του το ποίμνιο βλέποντας πολύ μακριά για τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στην Πατρίδα μας, εκοιμήθη στην Αθήνα στις 28 Ιανουαρίου 2008.

 Ο Ιερέας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ανδρέα ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΠΑΠΑΤΑΚΗΣ που υπηρέτησε τις εκκλησιές μας και το λαό, το Ανθηρό και της Αργιθέα, το Σύλλογο Ανθηριωτών Αθήνας <<Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ>>, είχε ταυτισθεί με τη ζωή μας και ως θρησκευτικός λειτουργός και ως άνθρωπος που ίσκιος όμοιός του δύσκολο να υπάρξει!!!

 Εκοιμήθη στην Αθήνα στις 2.2.2013 και αναπαύεται στα άγια χώματα της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Ανθηρού.

Χριστόδουλος

 Εν έτει 2002 ο Αρχιεπίσκοπος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ευρέθη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας και εκεί, μετά τη Θεία Λειτουργία και το κήρυγμα, οι συναχθέντες ιερείς, μεταξύ των οποίων και ο συνταξιούχος Παπατάκης, πέρασαν να λάβουν την ευχή του Αρχιεπισκόπου.

 Πλην όμως ο Παπατάκης δεν έφερε καλιμαύχι, πράγμα που το παρατήρησε ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, λέγοντας του πατρικά: <<βλέπω είσαι ασκεπής, δεν φέρεις πίλον πάτερ>>.

 Ψύχραιμος, όπως σε όλη του τη ζωή ο Παπατάκης του απάντησε:

 <<Η επίσκεψη της αγιότητάς σας Σεβασμιώτατε στην ενορία μας με έκαναν να επισπεύσω την προσέλευσή μου, ώστε να μην αργήσω και από τη βιασύνη μου αυτή ξέχασα το καλιμαύχι. Να με συγχωρήσετε σας ζητώ>>.

 <<Από που είσαι πάτερ>>, τον ρώτησε ο Αρχιεπίσκοπος, λες και τον έκοψε.

 <<Από το Ανθηρό Αργιθέας Καρδίτσας Σεβασμιώτατε>>.

 <<Αμ δε σε κατάλαβα νομίζεις ότι είσαι ορεσίβιος; Τα μάτια σου βγάζουν φωτιές>>!!!

 Όχι μόνο σε συγχωρώ αλλά σου κάμω δώρο και τον σκούφο μου>> και με μια απλή κίνησή του ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ βγάζει από την κεφαλή του το σκούφο που φορούσε και τον εναποθέτει στο κεφάλι του Παπατάκη λέγοντάς του: <<Να τον φοράς και να με θυμάσαι παπα Κώστα!>>!!!

 <<Σε ευχαριστώ πολύ>> απάντησε έκπληκτος και συγκινημένος ο Παπατάκης φιλώντας του το χέρι και κάμνοντας το ανάλογο σχήμα.

 Σε επίσκεψη του ο Παπατάκης τις μέρες εκείνες στο δικηγορικό μου γραφείο, φορώντας αυτόν το σκούφο, μου εξιστόρησε τι έπαθε και μου είπε:

 <<Ανιψιέ Μενέλαε, αυτόν το σκούφο θα αφήσω εντολή στην οικογένειά μου, μετά το θάνατό μου, όποτε αυτός έρθει, να σου τον παραδώσουν για τη λαογραφική σου συλλογή και για να με θυμάσαι. Θέλω να είναι στα χέρια σου και να μείνει πίσω, με την ιστορία του και για την ιστορία>>!!!

 Ο θρυλικός Παπατάκης, όπως προανέφερα, εκοιμήθη στις 2.2.2013 (5 χρόνια μετά το ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ) και τα παιδιά του, μετά την ταφή του, με κάλεσαν και μου παρέδωσαν αυτόν το σκούφο, που είναι καλογερικός και άνευ διακόσμησης, στο δε εσωτερικό του έχει υφασμάτινη επένδυση με φανταχτερό χρώμα!!!

Παπα-Τάκης

 Έκρινα μετά από τόσα χρόνια, από κοιμήσεως του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ και του θρυλικού ιερέα μας ΠΑΠΑΤΑΚΗ, τιμής ένεκεν, να τον φανερώσω αυτόν το σκούφο με την παρούσα ανάρτηση και με φωτογραφίες για να μείνει στην ιστορία!!! Και να μας τους θυμίζει και τους δυο!!!

 Και βέβαια, αν εξευρεθεί επί τέλους αίθουσα για τη στέγαση - φιλοξενία της Λαογραφικής μου Συλλογής, (εγγράφως εδώ και χρόνια με αίτησή μου στο Δήμο Αργιθέας την έχω αφιερώσει στο Ανθηρό Αργιθέας - γενέτειρά μου) ο σκούφος του Μακαριστού ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - δώρο στον ΠΑΠΑΤΑΚΗ - θα λάβει εκεί τη θέση του!!!

Αθήνα, 25.9.2023

Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου

380127029 380398522 380760115 380423373

 ΥΓ: Η φωτο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου από User:Mparmparossa - Αυτό το αρχείο εξήχθη από άλλο αρχείο, Κοινό Κτήμα, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3469307
ενώ οι φωτογραφίες του Παπατάκη και του σκούφου είναι αποκλειστικές εμού του Μενέλαου Παπαδημητρίου.

Μενέλαος Παπαδημητρίου

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
03 F B
 
02_Twitter_2.jpg
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα