Η κτηνοτροφία αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα στο δήμο Αργιθέας. Δυστυχώς, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, αυτή ασκείται με όρους περασμένων δεκαετιών. Τα τελευταία δε χρόνια, οι συνθήκες που διαμορφώνονται για τον πρωτογενή τομέα συνολικά, και για την κτηνοτροφία ειδικότερα, είναι δυσμενέστατες, με αποτέλεσμα ο αριθμός τόσο των ζώων, όσο και των εκμεταλλεύσεων να φθίνει δραματικά.
Ο ρόλος της δημοτικής αρχής, σε έναν ορεινό και κτηνοτροφικό δήμο, θα μπορούσε να είναι καταλυτικός. Εάν ήθελε, με στοχευμένες παρεμβάσεις, θα άμβλυνε τις συνέπειες και θα σταματούσε το κύμα εγκατάλειψης της δραστηριότητας στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και την υλοποίηση οραματικών δράσεων, θα ήταν δυνατή η αναβάθμιση του κλάδου και η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης.
Οι παρεμβάσεις αυτές, συνοπτικά συνίστανται στα εξής:
Α. Βασικές Υποδομές
- Οδική πρόσβαση σε κάθε στάβλο. Χρηματοδοτικά εργαλεία όπως αυτό για την «Αγροτική Οδοποιία» δεν μπορεί να βρίσκονται σε αναμονή 2,5 χρόνων από τη στιγμή της εξαγγελίας του δημάρχου ότι το έργο είναι έτοιμο για δημοπράτηση.
- Παροχή ύδρευσης σε κάθε κτηνοτροφική εγκατάσταση.
- Ηλεκτροδότηση σε κάθε στάβλο με μέριμνα του δήμου (επέκταση δικτύου) και απαλλαγή των ηλεκτροδοτούμενων εγκαταστάσεων από δημοτικά τέλη και φόρους. Για την ιστορία, από τους 6 δήμους της Καρδίτσας, μόνο οι 2 χρεώνουν δημοτικά τέλη στις σταβλικές εγκαταστάσεις, ένας από τους δύο είναι ο Δήμος Αργιθέας!
- Έγκαιρη και ουσιαστική βελτίωση των δασικών - δημοτικών δρόμων που οδηγούν στους θερινούς βοσκότοπους. Το μπαλάκι μεταξύ δήμου και περιφέρειας για το ποιος έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη δεν αφορά τους κτηνοτρόφους! Η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση δεν μπορεί να πέφτει στο επίπεδο της προσωπικής χάρης, ούτε να γίνεται αντικείμενο αδιαφανών οικονομικών συναλλαγών.
- Δημιουργία δημοτικού γραφείου ενημέρωσης και αρωγής κτηνοτρόφων, υπό την ευθύνη καταρτισμένου γεωτεχνικού υπαλλήλου και όχι κάποιου αιρετού.
Β. Οραματικές δράσεις.
Θα μπορούσαν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για:
- Τη δημιουργία κεντρικών σημείων συγκέντρωσης και αποθήκευσης ζωοτροφών, με την παραχώρηση κατάλληλων χώρων και διοικητική υποστήριξη.
- Την οργάνωση κτηνοτροφικών πάρκων σε οικισμούς και περιοχές όπου ενδείκνυται.
- Τη δημιουργία μεταποιητικών παραγωγικών μονάδων, με στόχο την παραγωγή προϊόντων συνδεδεμένων με την περιοχή, ικανών να δώσουν υπεραξία και να καταστήσουν τις εκτροφές οικονομικά αποδοτικές.
- Τη σύνδεση της κτηνοτροφικής παραγωγικής διαδικασίας με εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Προφανώς το πρώτο και βασικότερο βήμα για την υλοποίηση των πιο πάνω είναι η πολιτική βούληση. Δυστυχώς η απερχόμενη δημοτική αρχή, και για την κτηνοτροφία, επέδειξε την γνωστή παροιμιώδη αδιαφορία της και ήταν απούσα.
Αχιλλέας Τσαπραΐλης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αργιθέας
«ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΘΕΑ» Όλγα Κορλού