Ela na paiksoume

Koumpouriana

29 - 03 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 312 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

 Ενόψει της αυριανής (22/4/2018) εκδήλωσης τιμής για τον συμπατριώτη μας Αρχιστράτηγο Γεώργιο Καραϊσκάκη, προς ενημέρωσή σας, δημοσιεύουμε:

 1) Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του τιμώμενου Εθνικού μας Ήρωα,

 2) σύντομο βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή, Γεωργίου Παπαδόπουλου,

 3) σύντομο πληροφοριακό σημείωμα του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας "Η Αγία Μαρίνα", που θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς από την ιδιαίτερη πατρίδα μας.

----------------

 Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Αρχιστράτηγου Γ. Καραϊσκάκη

Karaiskakis

 Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1782, ανήμερα της εορτής του Αγ. Γεωργίου στο χωριό Μαυρομμάτι του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας, σε μια σπηλιά («Σπηλιά του Καραϊσκάκη») πολύ κοντά στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου (Καραϊσκάκη).

 Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στο Μαυρομμάτι (το σπίτι του ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο) μέχρι 15 χρονών. Δύο χρόνια αργότερα συλλαμβάνεται από τον Αλή Πασά και μεταφέρεται στα Ιωάννινα, όπου κατατάχθηκε σαν σωματοφύλακας του ιδίου του Αλή Πασά. Μετά από λίγα χρόνια φεύγει από τα Ιωάννινα και κατατάσσεται στο κλέφτικο σώμα του περίφημου Κατσαντώνη, όπου διέπρεψε για την τόλμη του και αναδείχθηκε σε πρωτοπαλίκαρό του.

 Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Το 1820 όταν ο Αλή Πασάς πολιορκήθηκε στα Γιάννενα, ο Καραϊσκάκης που είχε ξαναπιαστεί πάλι από τον τύραννο, με ένα τέχνασμα κατάφερε κι έβγαλε από την πολιορκούμενη πόλη, τη γυναίκα του Γκόλφω και τις δύο κόρες του, Πηνελόπη και Ελένη.

 Το 1821 με απόφαση της κεντρικής Διοίκησης της Επανάστασης ανατέθηκε στον ίδιο και σε άλλους οπλαρχηγούς η Διοίκηση της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Στα Τζουμέρκα πραγματοποίησε την πρώτη του μεγάλη έφοδο κατά των Τούρκων.

 Τον Ιανουάριο του 1823 ο Καραϊσκάκης έγινε καπετάνιος όλων των Αγράφων με δύναμη περίπου 1000 ανδρών τρέποντας σε φυγή τους Τούρκους στον Αγ. Βλάση της Ευρυτανίας φονεύοντας 200 από αυτούς. Τον επόμενο χρόνο ο Καραϊσκάκης στέλνει σώμα 300 ανδρών του στον αδελφικό του φίλο Μάρκο Μπότσαρη και αυτός εγκαταστάθηκε στο Αιτωλικό.

 Ο Καραϊσκάκης διακρίνεται στις μάχες του 1824 κατά του Δερβίς Πασά και βοήθησε τα μέγιστα, αν και άρρωστος βαριά, το πολιορκούμενο Μεσολόγγι, σημειώνοντας αρκετές και σπουδαίες νίκες κατά των πολιορκητών. Από εκεί ξαναπηγαίνει στα αγαπημένα του Άγραφα και διεξάγει νέες μεγάλες νίκες.

 Στη συνέχεια οδηγεί τους άνδρες του στο Ναύπλιο και ερχόμενος σε συμφωνία με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ζήτησε από την Κυβέρνηση ικανό στράτευμα για να επιτεθεί στο στρατό του Κιουταχή. Ο Πρόεδρος Ανδρ. Ζαϊμης αναγόρευσε τότε τον Καραϊσκάκη Αρχιστράτηγο του Ελληνικού τακτικού στρατού και Γενικό Αρχηγό της Στερεάς Ελλάδας, δίνοντάς του συγχρόνως τα μέσα που χρειαζόταν.

 Το 1826 ο Καραϊσκάκης φεύγει από το Ναύπλιο στην Ελευσίνα συγκροτώντας τον μεγαλύτερο για την εποχή τακτικό στρατό με 3500 άνδρες. Πραγματοποιεί διάφορες μάχες κατά του τρομερού Κιουταχή, ενώ μετά από λίγους μήνες βλέποντας ότι ήταν αδύνατη η κατά μέτωπο νικηφόρα επίθεση, αποφάσισε να απελευθερώσει πρώτα τη Στερεά Ελλάδα και να επιστρέψει αργότερα για τη μεγάλη μάχη απελευθέρωσης της Αθήνας. Στο Δίστομο κατατρόπωσε ένα Τούρκικο απόσπασμα, στην Αράχωβα διέλυσε τον στρατό των Μουσταφά Μπέη και Μεχμέτ Πασά σκοτώνοντας 2000 Τούρκους.

 Τον Ιανουάριο του 1827 μετά την ολοκληρωτική απελευθέρωση όλης της Στερεάς Ελλάδας, επιστρέφει στη Σαλαμίνα για το τελειωτικό χτύπημα στον Κιουταχή και την απελευθέρωση της Αθήνας. Στις 22 Απριλίου 1827 όμως, σε μία μικροσυμπλοκή με τους Τούρκους τραυματίζεται και το πρωί της 23ης Απριλίου, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου και της εορτής του άφησε την τελευταία του πνοή στο Φάληρο.

 Με δική του εντολή μεταφέρθηκε και ενταφιάστηκε στη Σαλαμίνα, στο εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου. Στις 22 Απριλίου του 1835 παρουσία του τότε Βασιλέως Όθωνα έγινε η ανακομιδή και η μεταφορά των λειψάνων του από την Σαλαμίνα στο Νέο Φάληρο, όπου και βρίσκονται έως και σήμερα, δίπλα από το Γήπεδο του Ολυμπιακού που φέρει το όνομά του.

 Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, οι Σύλλογοι των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων και των Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης» τιμούν κάθε χρόνο την μνήμη του συμπατριώτη μας, Αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Μνημείο όπου φυλάσσονται τα οστά του στο Νέο Φάληρο Αττικής.

----------------

 02 Georgios D PapadopoulosΒιογραφικό σημείωμα του ομιλητή, Γεωργίου Δ. Παπαδόπουλου. Αντιστράτηγος ε.α.-Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Αηδονοχωριτών Καρδίτσας.

 Γεννήθηκε στο Αηδονοχώρι Καρδίτσας το 1951. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

 Εκπαίδευση:

  • Απολυτήριο Γυμνασίου - Σοφάδες Καρδίτσας, 1969
  • Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) - Αθήνα, Ελλάδα, Σεπτέμβριος 1969 - Ιούλιος 1973, Ανθυπολοχαγός Πεζικού.
  • Αποφοίτησε επιτυχώς από όλα τα σχολεία του Όπλου του Πεζικού. Επιπλέον αποφοίτησε από την σχολή Πληροφοριών, την Σχολή Πολέμου στην Θεσσαλονίκηκαι την Σχολή Εθνικής Αμύνης, Αθήνα.

 Ξένες Γλώσσες:

   Αγγλικά (Βασικές Γνώσεις)

 Επαγγελματική Εμπειρία:

 Ιούλιος 1973-Μάρτιος 2001: Στρατιωτική Θητεία - Αξιωματικός Πεζικού. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις τόσο επιτελικές όσο και διοικητικές. Αποστρατεύτηκε τον Μάρτιο του 2001 με τον βαθμό του Ταξιάρχου.

 Απρίλιος 2001- Ιούνιος 2014: Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα.

Ι ούλιος 2004-Ιούλιος 2008: Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΟ-Φυσικό Αέριο.

 Δραστηριότητες:

  • 2003-έως τώρα: Πρόεδρος του Συλλόγου Αηδονοχωριτών, Καρδίτσας.
  • 2003- έως τώρα: Ιδρυτής, εκδότης και αρχισυντάκτης της εφημερίδας ‘’Μετερίζι’’.
  • Συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο “Τάϊ-Τάϊ”, Αηδονοχώρι Αγράφων και τα τραγούδια του, το οποίο δημοσιεύτηκε το 2008.
  • 2008-2009: Πρόεδρος της ‘’Πανθεσσαλικής Στέγη’’’.
  • 2005: Ιδρυτικό μέλος ‘’Σύνδεσμος 73’’.
  • 2006-2012: Γενικός Γραμματέας του ‘Συνδέσμου 73’’.
  • 2008-2010: Αρχισυντάκτης του περιοδικού “Έν Τάξη 73’’.
  • 2010-2011: Ιδρυτικό μέλος ‘’Πανελλήνιας Ομοσπονδία Στρατιωτικών’’ και προσωρινός πρόεδρος του ΔΣ.
  • 2014-έως τώρα: Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλών Ηλιούπολης.
  • Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών. Έχει συγγράψει μια σειρά άρθρων σε περιφερειακές εφημερίδες. Έχει οργανώσει και παρουσιάσει έναν μεγάλο αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων και επιστημονικών διαλέξεων. Έχει οργανώσει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
  • Μέλος του Συλλόγου των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων

----------------

 03 Sillogos Vathilakkioton AthinasΠληροφοριακό σημείωμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας.

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ» έχει έδρα την Αθήνα, Φυλής 174.

 O Βαθύλακκος Καρδίτσας είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό των Αγράφων, στην ΝΔ πλευρά του νομού Καρδίτσας σε υψόμετρο 900 μ. περίπου. και αποτελεί το τελευταίο χωριό της Θεσσαλίας.

 Ο Σύλλογος των Απανταχού Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα» ιδρύθηκε το 1966, έχει έδρα του την Αθήνα κι έχει το όνομα της προστάτιδος Αγίας που τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου. ‘Εχει στο ενεργητικό του πολλές δραστηριότητες και κοινωφελή έργα στην ιδιαίτερη πατρίδα των μελών του, τον Βαθύλακκο Καρδίτσας.

 Το 1989 ιδρύθηκε ο χορευτικός όμιλος, ο οποίος παρουσιάζει χορούς και τραγούδια με τις τοπικές παραδοσιακές φορεσιές του χωριού. Τα μέλη του χορευτικού συμμετείχαν σε πολλές εκδηλώσεις εντός των συνόρων της χώρας μας αλλά και εκτός (Ρουμανία 1993,1994,1995 - Ιταλία 1997 - Ταϊβάν 1998 - Λετονία 1999 - Πολωνία 2000 - Κωνσταντινούπολη 2005) κι έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό για την γνησιότητα των χορών και των φορεσιών αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις.

 Όλα τα μέλη του συλλόγου, τιμούν τα ελληνικά χρώματα, την ελληνική παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς και τα παραδοσιακά τραγούδια. Με αυτό το σκεπτικό συστάθηκε από μέλη του συλλόγου μία ομάδα, η οποία ηχογράφησε σε CD με το όνομα «Ζαβαλέ», τοπικά τραγούδια του Βαθυλάκκου με σκοπό να τα αναδείξουν αλλά πολύ περισσότερο να μείνουν καταγεγραμμένα και να διατηρηθούν στο πέρασμα των χρόνων.

----------------

 Στο τέλος της εκδήλωσης οι συνδιοργανωτές Σύλλογοι θα προσφέρουν αναψυκτικά κ.λπ. σε παρακείμενη του Μνημείου καφετέρια.

 Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων τονίζει:

    «Αγαπητοί συμπατριώτες,

 Πάρτε τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας κι ελάτε την Κυριακή να τιμήσουμε όλοι μαζί τον συμπατριώτη Εθνικό μας Ήρωα, Γεώργιο Καραϊσκάκη».

 Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου www.karditsiwtes.gr

04 Prosklisi ekdilosis gia Karaiskaki
Επιλέξτε την εικόνα
Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_209.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα