Ela na paiksoume

Koumpouriana

18 - 04 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 160 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

01 Gefyra DrosatouΤην αποκατάσταση των μνημείων του δήμου Αργιθέας, που υπέστησαν φθορές από τις πλημμύρες/έντονες χιονοπτώσεις και κινδυνεύουν με άμεση κατάρρευση ζητά με έγγραφό του ο Δήμος Αργιθέας από το Υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων).

Το έγγραφο έχει ως εξής:

Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις του Ιανουαρίου/ Φεβρουαρίου 2015 και αυτή του Οκτωβρίου 2015, όπως και οι εκδηλώσεις έντονων χιονοπτώσεων και τον διαρκή παγετό τον προηγούμενο μήνα, είχαν ως αποτέλεσμα τα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολουθούν, την υπερχείλιση των νερών του Αχελώου και των παραποτάμων του, και τις κατολισθήσεις από τη ρευστοποίηση του εδάφους.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν πολλές και ποικίλες φθορές στα μνημεία που βρίσκονται στο Δήμο Αργιθέας.

Η περιοχή Αργιθέας είναι διάσπαρτη από μνημεία, μοναστήρια, εκκλησίες.

Λόγω των καθιζήσεων, από τη ρευστοποίηση εδάφους, των δυνατών ανέμων και της βροχόπτωσης, όπως και της πρόσφατης έντονης χιονόπτωσης, έχουν προκληθεί φθορές σε πολλά από αυτά, και προκαλούνται περαιτέρω, μη αναστρέψιμες βλάβες, σ’ αυτά.

Σε χθεσινή μας αυτοψία, ύστερα από ειδοποίηση του Προέδρου της Τ.Κ, διαπιστώσαμε ότι η Γέφυρα Δροσάτου, πέτρινη, τοξωτή (13ο αιώνας μ.Χ.) έχει υποστεί αποκολλήσεις στο ραχιαίο τόξο της, που εξελίσσονται ραγδαία και κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση. Ενδεικτικά σε άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης βρίσκονται και τα ακόλουθα μνημεία.

Γέφυρα Πετρωτού, πέτρινη, τοξωτή μονότοξο γεφύρι με άνοιγμα τόξου 17μ. και ύψος 11μ. κτισμένο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τον 13ο αιώνα μ.Χ. Γεφυρώνει τον «Λιασκοβίτη» λίγο πριν αυτός εκβάλλει στον Αχελώο, εκεί όπου εκτελούνταν «τα έργα Συκιάς», μέσω μιας σήραγγας που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες των έργων. Ο όγκος, όμως, νερού του Αχελώου δεν άφησε τα νερά του «Λιασκοβίτη» να εκβάλλουν στον Αχελώο με αποτέλεσμα, μη βρίσκοντας άλλη διέξοδο, να πισωγυρίσουν και να δημιουργήσουν μια τεράστια λίμνη, η οποία υπερκάλυψε κατά πολλά μέτρα το πέτρινο γεφύρι.

Γεφυρά Καταφυλλίου – Αυλακίου, Πέτρινη, τοξωτή. Κατασκευάστηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα (1908 – 1910) και γεφυρώνει τον Αχελώο στα διοικητικά όρια των νομών Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας και Άρτας. Με ύψος 13 μ. και μήκος βάσης 54,5 μ., διαθέτει ένα κύριο τόξο και 4 δευτερεύοντα. Το 1986 χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 890/ Β' / 19.12.1986).

Την 1η Φεβρουαρίου, τα νερά του Αχελώου υπερκάλυψαν τη γέφυρα, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στην κατασκευή. Παρασύρθηκε μέρος του στηθαίου τις γέφυρας και χρειάζεται έλεγχος για να διαπιστωθεί η σταθερότητά της. (Βρίσκεται σε εξέλιξη δημοπράτηση επισκευών της, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας).

Κούλια γέφυρας Κοράκου κτίσμα του 17ου αιώνα, δίπλα στον Αχελώο, που χρησιμοποιήθηκε ως «φυλάκιο» και «τελωνείο». Τα καιρικά φαινόμενα και η εγκατάλειψη των «έργων Συκιάς» έχουν επιταχύνει την μερική κατάρρευση, βοηθούντων και των λαθρανασκαφών που εξελίσσονται.

Μονή Βλασίου έχει υποστεί εκτεταμένες αποκολλήσεις των τοιχογραφιών της και εξελίσσονται με τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παρακαλούμε τις υπηρεσίες σας, ως αρμόδιες, να επισκεφτούν άμεσα τα πληγέντα μνημεία και να προβούν στον κατάλληλο έλεγχο των φθορών και συντάσσοντας τις απαραίτητες μελέτες επισκευής, να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την διάσωση των μνημείων.

Ειδικά για τη γέφυρα Δροσάτου, που βρίσκεται σε στάδιο μερικής κατάρρευσης, παρακαλώ όπως οι υπηρεσίες σας να διενεργήσουν κατεπείγουσα αυτοψία και πρόταση λήψης επειγόντων σωστικών μέτρων για την αποτροπή της ολικής κατάρρευσης.

Ο Δήμαρχος

Λάμπρος Τσιβόλας

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_045.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα