30 - 04 - 2025
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΙΘΕΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΓΙΘΕΑΤΕΣ!!!

Του Μενέλαου Παπαδημητρίου
02 Papadimitriou Menelaos Την Παιδεία στα Χωριά μας, στην ορεινή και δυσπρόσιτη Αργιθέα Καρδίτσας, εκτός από τα δημοτικά σχολεία βοήθησαν τα μέγιστα και τα Τριτάξια Γυμνάσια που στην αρχή ήταν ημιγυμνάσια - παραρτήματα του Γυμνασίου Μουζακίου και αργότερα έγιναν αυτοτελή.

 Ο Αργιθεάτης (εκ Βλασίου ο πατέρας του Αχιλλέας) ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΛΛΑΜΑΝΗΣ, Καρδιτσιώτης πολιτικός, ως υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων την περίοδο 1965-66 έχοντας ιδία άποψη και θέληση (μετά από πρόταση - παρέμβαση του τότε Προέδρου Ανθηρού και πολιτικού του φίλου αειμνήστου Δημοσθένη Μπακογιάννη, αλλά και άλλων φίλων του, προέδρων και μη, στην Αργιθέα) και εφαρμόζοντας 

την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της Ενώσεως Κέντρου (Ευάγγελος Παπανούτσος & Θεοφάνης Κακριδής - μεταξύ αυτών των μεταρρυθμίσεων η καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στην Εκπαίδευση και ο διαχωρισμός της Μέσης Εκπαίδευσης στις βαθμίδες Γυμνασίου και Λυκείου, η δωρεάν παιδεία κ.α.) συνέβαλε αποφασιστικά για την ίδρυση και λειτουργία των τριών ημι-γυμνασίων (Τριτάξια) στην Αργιθέα και συγκεκριμένα στο Ανθηρό, στο Πετρίλο και στα Βραγκιανά με πρώτη σχολική χρονιά αυτή του 1966-67.

 Πολυμελείς οι Αργιθεάτικες οικογένειες, αγροτοκτηνοτροφικές και σχεδόν όλοι μας ισοϋψείς στη φτώχεια.

 Πολλά τα έξοδα της Γυμνασιακής μόρφωσης για τη μετακίνηση, την εγκατάσταση, την ένδυση και διατροφή των παιδιών τους, μα και για την αγορά των μαθητικών βιβλίων και άλλων χρειωδών, όταν δε ήταν για δυο παιδιά στο Γυμνάσιο Μουζακίου καταλαβαίνετε το απολύτως αδύνατο, το ανέφικτο. Για τα κορίτσια δε ούτε λόγος.

 Και αυτό ήταν μία καταδίκη πολλών μαθητών - μαθητριών από κάθε Δημοτικό Σχολείο και κάθε Χωριό, παρά το σπινθιροβόλο πνεύμα τους και την οξύτητα του νου τους, την έφεση και την αδάμαστη θέληση, στο να προχωρήσουν για παραπάνω γράμματα.

 Ως τότε ελάχιστες (και αν ακόμα είχαν το ανοιχτό μυαλό και τη θέληση για μόρφωση των παιδιών τους) είχαν την οικονομική ευχέρεια και έστελναν αυτά κυρίως στα Γυμνάσια Μουζακίου και Πύλης ή προς Άρτα και Αγρίνιο και Ευρυτανία, είτε σε συγγενείς, είτε νοικιάζοντας ανά ομάδες καταλύματα. Και για τους μαθητές κάθε Χωριού ορίζονταν και ένας κηδεμόνας, συνήθως συγχωριανός τους που ζούσε στο Μουζάκι.

 Η λύτρωση για τις Αργιθεάτικες οικογένειες και τους εκατοντάδες μαθητών των Δημοτικών Σχολείων ήρθε με την ίδρυση των ημι-γυμνασίων αυτών από τον ΣΤΕΛΙΟ ΑΛΛΑΜΑΝΗ και οι κάτοικοι υποδέχθηκαν τους πρώτους καθηγητές-καθηγήτριες με αγάπη, τους συμπαραστάθηκαν σαν μέλη των οικογενειών τους!!!

 Και αυτοί ανταπέδωσαν με τη μόρφωσή μας κάτω από αντίξοες πραγματικά συνθήκες!!!

 Για τους λόγους αυτούς η σημασία των τριών ημι-Γυμνασίων στην ορεινή Αργιθέα ήταν τεράστια αφού μπόρεσαν οι φτωχές οικογένειες να στείλουν τα παιδιά τους (αγόρια και κορίτσια) στο Γυμνάσιο (ακόμα και μαθητές μεγαλύτεροι στα χρόνια ενεγράφησαν), έχοντάς τα και κοντά τους, και να μάθουν έτσι γράμματα κι αργότερα να πάνε στο Λύκειο και να σπουδάσουν!!!

 Όσο για τα κορίτσια, με τα Τοπικά αυτά Γυμνάσια παρακινήθηκαν αρκετοί γονείς να ξεπεράσουν τις παλιές νοοτροπίες για τη γυναίκα και έτσι τους δόθηκε η ευκαιρία για τα εκεί γυμνασιακά γράμματα και μετά να προχωρήσουν για το Λύκειο σε πόλεις, να σπουδάσουν κατακτώντας στον κοινωνικό βίο επίζηλες θέσεις!!!

 Με βεβαιότητα, βάσει στοιχείων, σημειώνω ότι στα τρία ημι-γυμνάσια και αργότερα αυτοτελή Γυμνάσια της Αργιθέας φοίτησαν, σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας τους ως το κλείσιμό τους, που ήρθε ως αποτέλεσμα της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, χίλιοι τριακόσιοι πενήντα τρεις (1353) μαθητές και μαθήτριες και η πλειοψηφία εξ αυτών συνέχισαν στο Λύκειο και κατόπιν σπούδασαν σε ανώτατες και ανώτερες σχολές!!!

 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΘΗΡΟΥ

 Το Γυμνάσιο Ανθηρού στεγάσθηκε αρχικά σε 2 μισθωμένες αίθουσες στου Γιώργου και Ηλία Κ. Κραμποκούκη, ύστερα σε 3 μισθωμένες αίθουσες του Χρήστου Γκουμάνη και τα τελευταία χρόνια μεταφέρθηκε σε αίθουσες του Κτηρίου Πολλαπλών χρήσεων Κοινοτικού Καταστήματος Ανθηρού (σημερινού Δημαρχείου) μετά από δωρεάν παραχώρηση επί Προέδρου Κοινότητας Γεωργίου Μπαλάνου.

 Μαθητές και μαθήτριες που φοίτησαν στο Γυμνάσιο Ανθηρού την πρώτη χρονιά 1966-67 και στις τρεις τάξεις ήσαν 65 τον αριθμό.

 ΣΥΝΟΛΙΚΑ δε ως το κλείσιμό του φοίτησαν 683 και ήσαν από όλα τα Χωριά της Δυτικής Αργιθέας (Ανθηρό, Αργιθέα, Μεσοβούνι, Θερινό, Καρυά, Πετρωτό, Καλή Κώμη και Ελληνικά) ακόμα και από τις Πηγές Άρτας και από τη Μεσοχώρα και το Μυρόφυλλο Τρικάλων!!!

 Να σημειωθεί εδώ ότι το Γυμνασιακό Παράρτημα Ανθηρού (όπως και το των Βραγκιανών και του Πετρίλου) με την υπ’ αριθμ. 70950/6.6.1972 απόφαση του Υπουργού Παιδείας έγινε αυτοτελές και μετονομάσθηκε σε <<Τριτάξιο Γυμνάσιο κατώτερου κύκλου>>.

 Στο Γυμνάσιο Ανθηρού, που ήμουν μαθητής 2α και 3η τάξη τα χρόνια 1966-1968, θυμάμαι με σεβασμό τους πρώτους υπηρετήσαντες καθηγητές και καθηγήτριες που μας αγώνισαν, ακόνισαν το μυαλό μας και μας έδωσαν γερές βάσεις για να σταθούμε μετά στα Γυμνάσια των πόλεων (ακόμα και ιδιαίτερο φροντιστήριο μας έκαναν Σαββατο-Κύριακα) και αυτοί ήσαν:

 Παναγιώτης Σαλαγιάννης, Φιλόλογος από Τροβάτο Ευρυτανίας μετωκήσας στο Λεοντάρι Καρδίτσας

 Δημήτριος Κυράτσας, Μαθηματικός από Ανάβρα Καρδίτσας

 Μαρία Μουρκόγια, Φιλόλογος από Τρίκαλα

 Ιωάννης Μαργαρίτης, Φιλόλογος

 Κωνσταντίνα Ζιάγκα, Φιλόλογος από Λεοντίτο

 Κώστας Μπαλτάς, Φιλόλογος από Ίσαρι Καρδίτσας

 Χρήστος Γκλέζος, Θεολόγος από Πετρωτό

 Βάϊος Τσιλιμίγκας, Θεολόγος από Τρίκαλα

 Αθανάσιος Παλαμάς, Μαθηματικός από Κουμπουριανά

 Λάζαρος Παναγιωτίδης, Φυσικο-Μαθηματικός

 Πολύ αργότερα υπηρέτησαν ως Διευθύντριες στο Γυμνάσιο Ανθηρού και δυο μαθήτριές του Ανθηριώτισσες, η αείμνηστη Ελένη Γ. Θεοδωράκη και η Σοφία Γραμμένου - Μπαλάνου.

 Μετά την 30ετή λειτουργία του και το οριστικό κλείσιμό του το 1996 τα αρχεία του μεταφέρθηκαν προφανώς στο Εποπτεύον Γυμνάσιο Μουζακίου και εν συνεχεία στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Καρδίτσα, όπως αποδεικνύεται από το παρακάτω λήμμα, ήτοι:

 Αρχείο EDU277.01 - Αρχείο Γυμνασίου Ανθηρού

 Πεδίο Αναγνώρισης

GRGSA-KAR EDU277.01

Αρχείο Γυμνασίου Ανθηρού

  • 1966- 2004 (Δημιουργία)

Αρχείο

15 Χειρόγραφα βιβλία

 Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Γυμνάσιο Ανθηρού (Καρδίτσα)

Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Καρδίτσας

Δημόσια Αποστολή

Φορέας παράδοσης: Γυμνάσιο Μουζακίου

Ημερομηνία εισαγωγής: 2017-10-10

ΑΒΕ: 297

 Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης.

Μαθητολόγιο και βιβλίο παρακολουθήσεως εκπαιδευτικών τελών. Μαθητολόγιο. Ειδικός έλεγχος. Βοηθητικός ειδικός έλεγχος. Γενικός έλεγχος. Βιβλίο πιστοποιητικών σπουδής. Βιβλίο μητρώου και προόδου μαθητών. Βιβλίο υλικού. Βιβλίο πράξεων. Βιβλίο πρακτικών του σ...»

 Σημεία πρόσβασης

  • Σχολεία - Καρδίτσα
  • Εκπαίδευση - Καρδίτσα
  • Ανθηρό (Καρδίτσα)

 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΑΓΚΙΑΝΩΝ

 Το Γυμνάσιο Βραγκιανών στεγάσθηκε αρχικά σε μισθωμένες αίθουσες από τον Κώστα Σελίμη και κάποιον Παπακώστα ως το 1981 που στήθηκε ένα λυόμενο και στεγάσθηκε σε αυτό και εν συνεχεία από το 2008 που κτίσθηκε καινούργιο κτήριο, σε αυτό ως το 2010 που έκλεισε.

 Μαθητές και μαθήτριες που φοίτησαν στο Γυμνάσιο Βραγκιανών ήσαν από όλα τα Χωριά της Νότιας Αργιθέας (Βραγκιανά, Μάραθος, Αργύρι και Καταφύλλι), από τα Κέδρα Ευρυτανίας, από τα 5 Αδέρφια - Συκιά Πετρωτού, τις Πηγές, τη Γρέβια και τα Μηλιανά Άρτας που περνούσαν τον Αχελώο από την Περαταριά στα Γλύνικα προς τα Νταλανέϊκα Βραγκιανών με τον περατάρη Κώστα Σακελλάρη ή και μόνα τους!!!

 Τις πρώτες δύο χρονιές ήταν 82 μαθητές και μαθήτριες και συνολικά φοίτησαν 328.

 Στο Γυμνάσιο Βραγκιανών, από προφορική ενημέρωση που είχα από τους Βραγκιανίτες Δημήτρη Τσίνα και Δημήτρη Νάκο, οι πρώτοι υπηρετήσαντες καθηγητές και καθηγήτριες ήσαν οι:

 Ανέστης Αγόρης, Θεολόγος από Βραγκιανά

 Αχιλλέας Βράντζας, Φιλόλογος από Μουζάκι

 Θωμάς Κακκάβας, Μαθηματικός από Μουζάκι

 Γεώργιος Παπαστεργίου, Θεολόγος

 Τα αμέσως επόμενα χρόνια υπηρέτησαν οι:

 Γεώργιος Κούτρας, Θεολόγος από Μουζάκι με σπουδαίο πνευματικό και κοινωνικό έργο (οικοτροφείο και συσσίτια)

 Χρυσόστομος Παπαχρήστος, Θεολόγος από Βραγκιανά

 Τιμολέων Κάρκος, Φιλόλογος από Καλή Κώμη

 Απόστολος Φαγκρίδας, Μαθηματικός

 Ηλίας Πιτσιαρίκας, Φιλόλογος

 Κωνσταντίνος Παπακυρίτσης, Θεολόγος

 Θωμάς Διπλάρης, Μαθηματικός

 Δημήτριος Τασούλας, Φυσικός

 Τιμολέων Βλάχος, Θεολόγος

 Γεώργιος Γιωτόπουλος, φιλόλογος (από Καρδίτσα)

 Αντώνιος Λυτάρης, Φυσικός (από Καλαμπάκα)

 Αξιοσημείωτο είναι ότι και εδώ οι καθηγητές Γιωτόπουλος, Λυτάρης και Βλάχος τα Σ/Κ έκαναν στους μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου αφιλοκερδώς φροντιστήριο!!!

 Μετά το οριστικό κλείσιμό του το 2010 τα αρχεία του μεταφέρθηκαν προφανώς στο Εποπτεύον Γυμνάσιο Μουζακίου και εν συνεχεία στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Καρδίτσα, όπως αποδεικνύεται από το παρακάτω λήμμα, ήτοι:

 Αρχείο EDU276.01 - Αρχείο Γυμνασίου Βραγκιανών

 Πεδίο Αναγνώρισης

 GRGSA-KAR EDU276.01

 Αρχείο Γυμνασίου Βραγκιανών

  • 1966 - 2010 (Δημιουργία)

Αρχείο

35 Χειρόγραφα βιβλία

 Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

 Γυμνάσιο Βραγκιανών (Καρδίτσα)

 Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Καρδίτσας

 Δημόσια Αποστολή

 Φορέας παράδοσης: Γυμνάσιο Μουζακίου

 Ημερομηνία εισαγωγής: 2017-10-10

 ΑΒΕ: 297

 Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

 Μαθητολόγια. Γενικοί έλεγχοι. Ειδικοί έλεγχοι. Βοηθητικοί ειδικοί έλεγχοι. Βιβλίο εξετάσεων. Βιβλίο πιστοποιητικών σπουδής. Βιβλία μητρώου και προόδου μαθητών. Ημερολόγια του Γυμνασίου. Πρωτόκολλα αλληλογραφίας. Βιβλία πρακτικών συλλόγου καθηγητών. Βιβλίο... »

 Σημεία πρόσβασης

  • Σχολεία - Καρδίτσα
  • Εκπαίδευση - Καρδίτσα
  • Βραγκιανά (Καρδίτσα)

 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΙΛΟΥ

 Το Γυμνάσιο Πετρίλου στεγάσθηκε σε μία αίθουσα του Ιστορικού Δημοτικού Σχολείου στο Μάγειρο και σε δυο μισθωμένες αίθουσες από τον Φώτιο Τόλο.

 Μαθητές και μαθήτριες που φοίτησαν στο Γυμνάσιο Πετρίλου ήσαν από όλα τα Χωριά της Ανατολικής Αργιθέας (Πετρίλο, Βλάσι, Δροσάτο, Πετροχώρι, Κουμπουριανά, Φουντωτό, Λεοντίτο και Στεφανιάδα).

 Τις πρώτες χρονιές ήταν περί τους 75 μαθητές και μαθήτριες και συνολικά φοίτησαν 342.

 Στο Γυμνάσιο Πετρίλου, από ενημέρωση που είχα από τους Πετριλιώτες Γιώργο Αργυρό - πρώην Πρόεδρο και Παναγιώτη Χόντζια - δάσκαλο, οι πρώτοι υπηρετήσαντες καθηγητές και καθηγήτριες ήσαν οι:

 1966 - 67

 Κωνσταντίνος Καφφές, Θεολόγος

 Βασίλειος Πετσιάς, Φιλόλογος από Καρδίτσα

 Χαράλαμπος Καμάρας, Ιστορικός

 1967 - 68

 Κώστας Παππάς, φιλόλογος από Τρίκαλα

 Γεώργιος Αντωνόπουλος, Φυσικομαθηματικός

 Τιμολέων Κάρκος, Φιλόλογος από Καλή Κώμη

 1968 - 69

 Γεώργιος Αναστασάκος, Φυσικός

 Βάϊος Τσιλιμίγκας, Θεολόγος από Τρίκαλα

 Πολαϊτίδης, Φιλόλογος

 1969 - 70

 Βάϊος Πρεκατές, Φιλόλογος από Τρίκαλα

 Χρυσόστομος Μαργέλος, Φυσικός

 Χρήστος Κόκκινος, Θεολόγος

 1970 - 71

 Παναγιώτης Φιλοκώστας, Φυσικός

 Κωνσταντίνος Κωσταντάκος, Μαθηματικός

 Νικόλαος Τρίγκας, Θεολόγος

 1971 - 72

 Δέσποινα Χρυσοχοΐδου, Φυσικομαθηματικός

 Μαρία Κοσμά, Φιλόλογος

 Παναγιώτα Καραγιάννη, Θεολόγος

 1972 - 73

 Κωνσταντίνος Παπαλέξης, Θεολόγος

 Κωνσταντινιά Μπερντέ, Φιλόλογος

 Παρασκευή Φιλίππου, Φυσικός

 Μετά το οριστικό κλείσιμό του το 1983 τα αρχεία του μεταφέρθηκαν προφανώς στο Εποπτεύον Γυμνάσιο Μουζακίου και εν συνεχεία στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Καρδίτσα, όπως αποδεικνύεται από το παρακάτω λήμμα, ήτοι:

 Αρχείο EDU275.01 - Αρχείο Γυμνασίου Πετρίλου Πεδίο Αναγνώρισης

 GRGSA-KAR EDU275.01

 Αρχείο Γυμνασίου Πετρίλου

  • 1966 - 1982 (Δημιουργία)

 Αρχείο

 18 Χειρόγραφα βιβλία και

 Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

 Γυμνάσιο Πετρίλου (Καρδίτσα)

 Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Καρδίτσας

 Δημόσια Αποστολή

 Φορέας παράδοσης: Γυμνάσιο Μουζακίου

 Ημερομηνία εισαγωγής: 2017-10-10

 ΑΒΕ: 297

 Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

 Γενικός έλεγχος. Βιβλίο βοηθητικού ελέγχου. Μαθητολογιο. Βιβλίο ειδικού ελέγχου. Βιβλίο εισητηρίων εξετάσεων. Πιστοποιητικό σπουδής. Βιβλίο μητρώου και προόδου μαθητών. Ημερολόγιο Γυμνασίου. Βιβλίο πράξεων. Βιβλίο πράξεων σχολικής εφορείας. Πρωτόκολλα αλλ...

 Σημεία πρόσβασης

  • Σχολεία - Καρδίτσα
  • Εκπαίδευση - Καρδίτσα
  • Πετρίλο (Καρδίτσα)

 Συνολικά την πρώτη χρονιά ίδρυσης και λειτουργίας των τριών ημι-γυμνασίων (1966-67) ενεγράφησαν και φοίτησαν σε αυτά 222 αργιθεατόπουλα (μαθητές και μαθήτριες).

 Οποίες αναμνήσεις από τα Γυμνασιακά μας χρόνια και από τους καθηγητές - καθηγήτριες μας που, όσο και αν ήσαν αυστηροί, μας αγαπούσαν και ήθελαν να μάθουμε γράμματα και να προκόψουμε στη ζωή μας!!!

 Έφτασαν στον Τόπο του διορισμού τους (είτε με αίτησή τους είτε χωρίς, αλλά και για τα φρονήματά τους) με άλογα και μουλάρια από το Μουζάκι επάνω ή με φορτηγά ακόμα και ποδαρόδρομο ωρών και με μια βαλίτσα στο χέρι, αφήνοντας πίσω τις οικογένειές τους, για να υπηρετήσουν την Παιδεία και εμάς!!!

 Το να υπηρετούν στα Χωριά μας και να διδάσκουν μέσα σε τέτοιες συνθήκες, με χειμώνες βαρείς, δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση εκείνα τα δύσκολα χρόνια.

 Περνούσαν τον Τύμπανο και τον Αη Νικόλα με μέτρα χιόνια...κι όχι σαν σήμερα που, με νιφάδες χιονιού, κλείνουνε τα Σχολεία και τα Γυμνάσια για να μην χρεωθούνε το πολιτικό κόστος.

 Περίμεναν κι αυτοί με λαχτάρα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα να πάνε στα σπίτια τους, να δουν τους δικούς τους και να ματαγυρίσουν πάλι στα καθήκοντά τους!!!

 Και ο μιστός γλίσχρος…

 Δεν ξέρω τι ένιωθαν από μέσα τους, στην ψυχή τους, εμάς όμως μας έδειχναν σαν νάταν ντόπιοι.

 Φεύγοντας με μεταθέσεις για άλλα Γυμνάσια- Λύκεια πήραν μαζί τους τα βιώματα της Αργιθέας και τις αναμνήσεις και από εμάς και από τον κόσμο και από τον Τόπο!!!

 Και πιστεύω ότι θα αναπολούν, όπως και εμείς, τα χρόνια εκείνα!!!

 Ο Φιλόλογος Καθηγητής μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ σε σημείωμά του στο αείμνηστο Δημήτρη Γρίβα (όταν έβγαζε το Ημερολόγιο για Δασκάλους και Καθηγητές στην Αργιθέα) αναφέρει:

<<Υπηρέτησα στο Τριτάξιο Γυμνάσιο Ανθηρού το σχολικό έτος 1967-68 και ήταν για μένα εξαιρετική εμπειρία. Ενώ η απόσπασή μου από το Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Καρδίτσας για το Ανθηρό ενείχε και την έννοια της τιμωρίας, γιατί έγινε την περίοδο της δικτακτορίας, εν τούτοις για μένα υπήρξε ένα σχολικό έτος από τα πλέον σημαντικά γιατί επηρέασε καθοριστικά την πορεία μου ως εκπαιδευτικού. Βρέθηκα σε ένα γυμνάσιο με πολύ λίγους μαθητές και χωρίς καμιά υποδομή, αλλά με μαθητές που διψούσαν για μάθηση και τα περίμεναν όλα από το δάσκαλό τους. Εκεί συνειδητοποίησα το αυξημένο χρέος του εκπαιδευτικού, όταν έχει να διδάξει σε παιδιά φτωχά, χωρίς καμιά βοήθεια στα μαθήματά τους από το σπίτι και σ’ ένα σχολείο που δεν είχε ούτε βιβλιοθήκη αλλά ούτε και εποπτικά μέσα. Στα πρόσωπα των παιδιών έβλεπα τις ίδιες δυσκολίες που αντιμετώπισα και εγώ ως μαθητής. Αυτό ίσως ήταν και ο λόγος που δέθηκα τόσο πολύ συναισθηματικά μαζί τους. Γι’ αυτό και η διδασκαλία γινόταν από καρδιάς και η αγωνία μου να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα ήταν καθημερινή μου έγνοια. Από τότε ως σήμερα έχω διδάξει σε πολλά γυμνάσια και λύκεια, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσω την αθωότητα στο βλέμμα των μαθητών μου στο Ανθηρό αλλά και τη δίψα τους για μάθηση. Χωρίς υπερβολή στο Ανθηρό έχω αφήσει ένα κομμάτι της ψυχής μου>>.

 Νιώθουμε σεβασμό σε όλους τους καθηγητές - καθηγήτριές μας και αυτοί είμαι βέβαιος πως νιώθουν περήφανοι για μας!!!

 Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες που φοιτήσαμε στα παραπάνω Γυμνάσια της Αργιθέας.

 Εμάς μας έμειναν, πέρα από τις κακουχίες της εποχής, οι αναμνήσεις από αυτά τα Τριτάξια Γυμνάσια με τα παλιά ξύλινα θρανία (σαν παγκάκια), την ξυλόσομπα και τα χειρόξυλα που κουβαλούσαμε κάθε μέρα, το μαυροπίνακα με το σπόγγο και τις κιμωλίες, τις αργαλίσιες σάκες μας, τα καπέλα με την κουκουβάγια και οι ποδιές για τις μαθήτριες!!!

 Μας έμειναν και ήταν το σπουδαιότερο: τα γράμματα που μάθαμε και αυτά ήταν πολλά!!!

 Αφιερωμένη η αναφορά μου αυτή με σεβασμό στην ιστορία της Αργιθέας, στους καθηγητές - καθηγήτριές μας καθώς και σε όλους (όσες και όσους) που φοίτησαν στα Τριτάξια αυτά Γυμνάσια!!!

Αθήνα, 18.3.2023

Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου

 ΥΓ 1: Από όσους πέρασαν από τα Γυμνάσια της Αργιθέας (είτε ως διδάσκοντες - είτε ως μαθητές και μαθήτριες) και είναι εδώ μέσα φίλοι θα ήθελα να έχω σχόλια, παρατηρήσεις και αναμνήσεις για να συμπληρώσω την παρούσα εργασία μου.

 Εφόσον έχουν και κάποια φωτογραφία ας μου τη στείλουν να την ανεβάσω.

 YΓ 2: Ενημερωτικά για τα Γ. Α. Κ - Τμήμα Καρδίτσας, όπου μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να αποτανθεί, επισυνάπτω τα παρακάτω:

 Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Καρδίτσας, οδός Τέρμα Επτανήσου ΤΚ 43100, τηλέφωνα 24410 - 71631 και email Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 Το Αναγνωστήριο των Γ.Α.Κ. - Αρχείων Ν. Καρδίτσας είναι ανοικτό για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, 08.00 - 15.00.

Μ. Π.

336700344   336729146   336783086
 336783270     336680710    336787047
 336682800    336756824    336891682
         
336686214   336872855   336801233

 

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Koumpouriana

Σελίδες μελών
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Αποφάσεις και πράξεις στο Διαδίκτυο, μέσω του προγράμματος Δι@ύγεια
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα