30 - 04 - 2025
Είσοδος μελών

Ela na paiksoume

01 Hroo Mesologgiou Σε συμπαραγωγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και της Ελβετικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, πριν τον φετινό εορτασμό (2021) της εξόδου του Μεσολογγίου, η εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Polis Production του μεσολογγίτη σκηνοθέτη Λευτέρη Δακαλάκη δημιούργησε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η νύχτα της Εξόδου - Το Μεσολόγγι δεν ήταν μια τυχαία Πόλη».

 Οι συντελεστές της παραγωγής αρχίζουν το σχετικό μήνυμά τους με τη δήλωση ότι το βίντεο είναι «καμωμένο» με «σεβασμό», «αγάπη» και «γνώση».

Ακολουθεί το μήνυμα:

-------------------

 Με σεβασμό, αγάπη και γνώση καμωμένο…

 Γεννημένοι στην Ιερή Πόλη, ποτισμένοι από την αλμύρα της αιματοβαμμένης γης, μαγεμένοι από την εθελούσια θυσία των υπερήφανων υπερασπιστών της, εκστατικοί θεατές, από τα γεννοφάσκια μας, των εκδηλώσεων μνήμης τους, δημιουργήσαμε ένα πολυθεματικό ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο:

«Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ - ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΠΟΛΗ».

 Επιχειρήσαμε να καταδείξουμε πως η εθελούσια θυσία τους δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός και ήρθε ως φυσική συνέπεια του πνευματικού επιπέδου των κατοίκων της ηρωικής πόλης και του αισθήματος της ελευθερίας, που ήταν βαθειά ριζωμένο μέσα τους.

 Οι πράξεις των Μεσολογγιτών, κατά τις πολιορκίες και την Έξοδο, χαρακτηρίζονταν από απολύτως δημοκρατικά φρονήματα. Εξέλεξαν, οι ίδιοι, ομόφωνα τον 28χρονο αρχηγό της φρουράς τους, συναποφάσιζαν για κάθε τους ενέργεια, έμειναν αμέτοχοι σε ντροπιαστικές για την κοινοβουλευτική ιστορία της πατρίδος μας έριδες και επέλεξαν οι ίδιοι να πεθάνουν παρά να σκλαβωθούν, χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς οποιουδήποτε εξαναγκασμού, πράξη μοναδική στα ανθρώπινα χρονικά.

 Στο ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι έργο ΜΟΝΟ Μεσολογγιτών, γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί με απλότητα αλλά και σαφήνεια το πολιτισμικό βάθος της Ιεράς Πόλεως, στους τομείς της παιδείας, της δικαιοσύνης, της ναυτοσύνης, της ιατρικής, της τυπογραφίας, του φιλελληνισμού, της αγωνιστικής υπερηφάνειας, χωρίς περιττές κορώνες. Κάθε ένας από τους επιστήμονες που λαμβάνουν μέρος είναι ξεχωριστός στο είδος του.

 Ο Νίκος Κορδόσης, διαπρεπής νομικός και ιδρυτής του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» στο Μεσολόγγι, δραστηριότητα η οποία στεγάζεται στο πατρογονικό σπίτι του αρχηγού της φρουράς, Θανάση Ραζηκότσικα και που ανακαίνισε ο ίδιος, ο ιδρυτής, με δαπάνες του. Ο χώρος του, μάς παραχωρήθηκε, ευγενώς, για τα μουσικά γυρίσματα.

 Η Μαρία Μπακαδήμα, είναι η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Αιτωλ/νίας, που έχει αρχειοθετήσει μοναδικά τεκμήρια της εποχής του 1826, μας τροφοδότησε με πρωτότυπα ντοκουμέντα, που δεν έχουν ποτέ ξαναπαρουσιαστεί ενώ είναι υπεύθυνη για την ιστορική τεκμηρίωση της τεράστιας βιβλιογραφίας, απ’ όπου αντλήσαμε τις πληροφορίες μας.

 Ο Νικήτας Φιλιππόπουλος, είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, συγγραφέας πολλών βιβλίων για το Μεσολόγγι και για σειρά ετών εκδότης της τοπικής εφημερίδος, «ΝΤΑΠΙΑ».

 Η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, Rodanthi Rosa Florou , με τις άοκνες προσπάθειές της, έχει καταστήσει το Μεσολόγγι Διεθνές Κέντρο Φιλελληνισμού, με επίκεντρο τον διάσημο Άγγλο φιλέλληνα, Λόρδο Βύρωνα. Πρόκειται περί μιας προσωπικότητος, που χαίρεις εκτίμησης στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα. Έχει δε καταφέρει να διοργανώνει στο Μεσολόγγι κατ’ έτος Παγκόσμιο Βυρωνικό Φοιτητικό Συνέδριο.

 Ο μουσικοδιδάσκαλος, πρωτοψάλτης και συγγραφέας, Giannis Dakalakis, ο οποίος λάμπρυνε το Αναλόγιο του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Σπυρίδωνος Μεσολογγίου για 20 και πλέον χρόνια, ο οποίος μετά από πολυετή έρευνα, συμβάλλει στην τεκμηρίωση της παιδείας και της μουσικής στην περίοδο της Εξόδου του Μεσολογγίου.

 Ο βιβλιοθηκονόμος, Μιχάλης Κιτσινέλης , είναι ο προϊστάμενος της Βαλβείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με σημαντική συμβολή στο ξεκίνημα της λειτουργίας της αλλά στον εμπλουτισμό της με σπάνια και πολύτιμα βιβλία.

 Ο Nikos Mourkousis, είναι γενικός ιατρός, πρώην Δ/ντής του Ε.Σ.Υ., με σημαντική πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 Η Eleni Karanikola Tsouvela , είναι δασκάλα και διδάκτωρ λαογραφίας, με σημαντικό συγγραφικό έργο.

 Τέλος η Maria Kotta , είναι μια ταλαντούχος αγιογράφος, της οποίας απολαμβάνουμε εμπνευσμένες ιδέες και περίτεχνες κατασκευές.

 Περιποιεί ιδιαίτερη τιμή η παρουσία του Πρέσβεως της Ελβετίας στην Ελλάδα, Olaf Kjelsen, ο οποίος κάνει ιδιαίτερη αναφορά για το άξιο τέκνο της πατρίδος του, τον σπουδαίο φιλέλληνα, Ιωάννη Ιάκωβο Μάγιερ.

 Για τις ανάγκες των γυρισμάτων επελέγησαν, σκοπίμως, οι αυθεντικοί χώροι του Μεσολογγίου ώστε να μεταφερθεί, κατά το μέγιστο δυνατόν, η βουβή ατμόσφαιρα της υπέρτατης θυσίας και η αύρα των ενδόξων προμάχων της πόλεως.

 Είναι σαφής και σκόπιμη η μη χρήση γραφικών και άλλων δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας, από μέρους του σκηνοθέτη.

 Οι ηχογραφήσεις είναι όλες ζωντανές κι όχι προϊόν studio ή playback. Τα μουσικά μέρη, που διανθίζουν τις πληροφορίες, είναι συνθέσεις που έχουν γραφεί για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης και παρουσιάζονται διασκευασμένα με μια φρέσκια μορφή από νέους Μεσολογγίτες καλλιτέχνες, με έμφαση στον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, του Διονυσίου Σολωμού, σε μουσική του Νικολάου Μάντζαρου.

-------------------

Οι Συντελεστές της παραγωγής είναι:

 Παίζουν οι μουσικοί (αλφαβητικά):

 Γιώργος Αθανασόπουλος (Yiorgos Athanasopoulos) - πολίτικη λύρα,

 Μαρία Αλεξανδροπούλου (Maria Alexandropoyloy) - πιάνο,

 Φρόσω Γατσώρη (Froso Gatsori) - πιάνο,

 Ζωή Κορκοντζέλου (Zoi Korkontzelou) - πιάνο,

 Σοφία Τέγα (Σοφία Τέγα) - φλάουτο,

 Τάκης Φωλιάς (Τάκης Φωλιάς) - σαξόφωνο σοπράνο,

 Αλεξάνδρα Χασιώτη (Alexandra Chasioti) - κλαρινέτο,

 Ανδρέας Χασιώτης (Ανδρέας Χασιώτης) - τρομπέτα,

 Κωνσταντίνα Χατζιγεωργιάδου (Konstantina Chatzigeorgiadou) - φλάουτο,

 Ειρήνη Χρήστου (Ειρήνη Χρήστου) - φλάουτο,

 Σολίστ η soprano Άντα Αθανασοπούλου (Ada Athanasopoulou),

 στο ρόλο του αφηγητή - ποιητή ο σκηνοθέτης - ηθοποιός Ιωάννης Τράντας (Ioannis Trantas).

   

 Τραγουδούν:

 Σοφία Τέγα (Σοφία Τέγα),

 Χρήστος Βλαχογιάννης (Christos Vlahoyiannis),

 Μιχάλης Παληκύρας,

 Στράτος Τρικαλινός.

 Ψάλλει η Χορωδία τού Συλλόγου Ιεροψαλτών Ι. Π. Μεσολογγίου "ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ", υπό την δ/νση του μουσικοδιδασκάλου και Πρωτοψάλτου, ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΚΑΛΑΚΗ.

   

 Χορογραφία:

 Σχολή Χορού Στέλλα Παπαδοπούλου (Sxoli Xorou Stella Papadopoulou).

   

 Χορεύουν:

 Ειρήνη Καράτσαλου (Eirini Karatsalou),

 Μαρία Κουφού Μαρακι Κουφ,

 Αλεξάνδρα Παλιούρα,

 Εβελίνα Πλιακούρα (Evelina Pliakoura).

   

 Μακιγιάζ:

 Κωνσταντίνα Μητσοπούλου.

   

 Μετάφραση του Ελβετού Πρέσβεως:

 Νάγια Δακαλάκη (Naya Dakalaki).

   

 Εικονολήπτες:

 Γιώργος Παυλάκης (George Pavlakis).

 Φώτης Π.

 Λευτέρης Δακαλάκης (Ελβετία)

   

 Ήχος-φωτισμός:

 Δίηχο, Πάτρα,

 Μίμης Αγγελόπουλος (Mimis Aggelopoulos),

 Μάκης Κατής (Makis Katis)

   

 Γραμματεία παραγωγής:

 Ερμίνα Ταράτσα (Ermina Taratsa)

   

 Ιστορική τεκμηρίωση ντοκιμαντέρ:

 ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΑΔΗΜΑ,  Προϊσταμένη ΓΑΚ Αιτωλοακαρνανίας.

   

 Κείμενα, διασκευές, εναρμονίσεις, ενορχηστρώσεις, διεύθυνση ορχήστρας:

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ

 Σκηνοθεσία:

 ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΚΑΛΑΚΗΣ

 Συμπαραγωγή:

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Εκτέλεση παραγωγής:

Polis Production 2021.

   

 Τέλος, οι συντελεστές της παραγωγής απευθύνουν ευχαριστίες προς:

 • Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλ/νίας, Σαλμά Μαρία.

 • Την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, τον Πρέσβυ Olaf Kjelsen και την υπάλληλο της Πρεσβείας, Μαρία Παπαδοπούλου για την διευκόλυνση των γυρισμάτων.

 • Την Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας και την αδελφή Θεοκλήτη από την Ιερά Μονή Αγ. Συμεών Μεσολογγίου, για την παραχώρηση άδειας γυρισμάτων στον περίβολο της Μονής.

 • Τον δικηγόρο, Νίκο Κορδόση, για την διάθεση του Κέντρο Λόγου και Τέχνης-Μουσείο "Διέξοδος" (πατρογονικό σπίτι του αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών, Αθανασίου Ραζηκότσικα) για τα εσωτερικά γυρίσματα.

 • Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου για την διάθεση χώρων για τα γυρίσματα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Π.Κ., Χολέβα Σπύρο (Cholevas Spiros) στην δημοτική υπάλληλο, Αγγελική Συρροκώστα και στον επιστάτη του Κήπου των Ηρώων, Νικόλαο Σταμάτη, για την πρόθυμη βοήθεια που μας παρείχαν.

 • Τα μέλη του Όμιλος Διαφύλαξης & Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού ''Οι Ταξιάρχες'', Νίκο Μανιάκη, Στράτο Μπαρούχο, Δημήτρη Μυλωνά, Γιάννης Περιστέρης και Στράτο Τρικαλινό, για την συμμετοχή τους.

 • Την κα Ζωή Στέλιου για την δωρεάν διάθεση παραδοσιακών φορεσιών και τον χώρο του εργαστηρίου της για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

 • Την γλυκιά μικρούλα, Νεφέλη Δερβίση, για την τρυφερή παρουσία της με την συγκατάθεση των γονιών της.

   

 Το μήνυμα των συντελεστών κλείνει με την ευχή και την πεποίθηση!

 «Να ζει, λοιπόν, το Μεσολόγγι μας. Και θα ζήσει, σε πείσμα των συγχρόνων υβριστών και βιαστών του…»

 Σημαντικό! ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΓΥΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ, ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ, ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ.

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Koumpouriana

Σελίδες μελών
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα