Ela na paiksoume

Koumpouriana

02 - 06 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 192 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΤΗΝ ΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΩΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΓΡΟΠΟΗΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

001 Laiki Sispirosi Thessalias Προς την πρόεδρο και τα μέλη του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας

Κυρία πρόεδρε

 Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, εδώ και ένα χρόνο, εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας στην εγκατάσταση στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου ή σε άλλο σημείο του Παγασητικού κόλπου, πλωτής

εξέδρας-σταθμού αποθήκευσης - αεριοποίησης 180.000 τόνων υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, που θα μεταφορτώνεται από υγραεριοφόρα πλοία, από την εταιρεία MEDITERRANEAN GAS Α.Ε, σε σύμπραξη με την ExxonMobil.

 Ενώ στην αρχή, απαντώντας σε σχετική επερώτηση μας (14/4/22), η περιφερειακή αρχή μας διαβεβαίωνε ότι αυτή επένδυση δεν θα γίνει, γιατί δεν προβλέπονταν από το ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ του Λιμανιού του Βόλου, στη συνέχεια απαντώντας σε επερώτηση άλλων περιφερειακών συμβούλων, δήλωσε ότι είναι αντίθετη στο να γίνει στο λιμάνι του Βόλου, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί να γίνει σε κάποιο άλλο σημείο του Παγασητικού κόλπου.

 Ως Λαϊκή Συσπείρωση, δεν εφησυχάσαμε απ’ αυτή την απάντηση, έχοντας ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. με την εφαρμογή της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να μετατρέπει τη χώρα μας σε κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου Φυσικού Aερίου (LNG) ενισχύοντας την εμπλοκή της στους επικίνδυνους ενεργειακούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

 Η κυβέρνηση θεωρεί την εγκατάσταση αυτού του σταθμού LNC στον Παγασητικό κόλπο, κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας, του λεγόμενου Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου, με στόχο τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού καυσίμου, προσφέροντας «εναλλακτικές» διαδρομές. Διαδρομές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, γιατί εξυπηρετούν τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων, απέναντι σ’ αυτά της Ρωσίας και της Κίνας, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας σε όλη τη Ν/Α Ευρώπη.

 Επιπλέον θυμίζουμε ότι η επένδυση αυτή είχε «αγκαλιασθεί» εξ’ αρχής από την Δημοτική Αρχή Βόλου.

 Δυστυχώς οι εξελίξεις, επιβεβαίωσαν αυτή την ανησυχία μας, Η ΡΑΕ και η «Mediterranean Gas», με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση εγκατάστασης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, του έργου FSRU «ΑΡΓΩ» στον Παγασητικό κόλπο.

 Πρόκειται για ένα έργο που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων του Βόλου και ευρύτερα της περιοχής, αλλά και με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

 Σε συνδυασμό με τη λειτουργία Αμερικανονατοικών βάσεων στην περιοχή, αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ο Βόλος μετατρέπεται σε κόμβο επικίνδυνων ενεργειακών και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη, αφού το έργο είναι συνδυασμένο με τον λεγόμενο Κάθετο Ενεργειακό Διάδρομο, για τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ απέναντι σ' αυτά της Ρωσίας και της Κίνας.

 Μια τέτοια επένδυση αφορά αποκλειστικά τα συμφέροντα μεγάλων αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων, όπως και κάποιων Ελλήνων εφοπλιστών που κατέχουν μεγάλο αριθμό πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου.

 Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβα την ενέργεια (φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα), να βυθίζεται σε μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με μισθούς και συντάξεις πείνας, με τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, που δεν καλύπτουν ούτε το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

 Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, ζητάμε να συγκαλέσετε έκτακτη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων της Μαγνησίας, που ήδη έχουν ταχθεί κατά της επένδυσης αυτής, προκειμένου να ληφθεί απόφαση εναντίωσης στην εγκατάσταση του σταθμού υγροποιημένου αερίου σε οποιοδήποτε σημείο του Παγασητικού κόλπου. (Η συνεδρίαση προτείνουμε να γίνει στον Βόλο).

20/3/2023

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης

1. Τσιαπλές Αναστάσιος

2. Νάνος Αποστόλης

3. Μπακάση Βασιλική

4. Γκαραλιάκος Ζήσης

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
P_501_Img051.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Μαΐου 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα