Ela na paiksoume

Koumpouriana

02 - 06 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 396 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης

01 Mixailidis Dimitris Πραγματοποιήθηκε την 15/3/2023 η τακτική ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση της Τετάρτης του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με θέμα: Οι παραγωγοί στην Τοπική Ανάπτυξη.

 Πρόθεση του κ. Γιάννη Κοντογιάννη, προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής ήταν να εστιασθούν όλοι οι αγρότες στα σημαντικά θέματα που απασχολούν όλους τους αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, δασοκόμοι) και την επιβίωσή τους, ώστε να συνεχίσουν να συντελούν στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος, όπου περιβάλλον είναι τόσο το φυσικό, όσο και το κοινωνικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό, οικονομικό κλπ.

 Στην διαδικτυακή συζήτηση κατεγράφησαν προτάσεις των τελευταίων ημερών από τους: κα Μάγδα Κοντογιάννη

(κτηνοτρόφος, Μενίδι), κα Αθηνά-Ελπίδα Μιχαηλίδου (Πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ), κ. Ζαφείρη Ναστούλη (Μέγαρα), κ. Νίκο Κορδαλή (κτηνοτρόφος, Μέγαρα), κα Χριστιάνα Γαρδικιώτη (Άστρος Αρκαδίας, ΜΕΡΑΚΙ), κ. Γιώργος Κιόσσης (Ζάρκος Τρικάλων), κ. Γιάννης Κοντογιάννης (κτηνοτρόφος, Αχαρναί), Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα, AgroBus) και άλλους, ενώ ευρεία αποσπάσματα των προτάσεων τα είδαν 300 περίπου στο facebook στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/3523952047844967.

 Σημειώνεται ότι για την διαμόρφωση των προτάσεων ελήφθη υπόψη η σύνθεση του «ΟΡΑΜΑ 2040» (Μαρ 2021), που ήταν αποτέλεσμα τριάντα (30) περίπου δραστηριοτήτων σε διάφορα μέρη της Ελλάδος από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής, και οι διαβουλεύσεις για την διαμόρφωση του «ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ 2020» (Ιουν 2022), που ήταν σύνθεση δέκα επτά (17) δραστηριοτήτων κυρίως στην Αττική από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής μαζί με διάφορες συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών από την ύπαιθρο.

 Χαιρετίσθηκε θετικά το «ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΙΡΗΝΗΣ με την ΦΥΣΗ» (ΟΗΕ, Δεκ 2022), που υπογράφηκε από 190 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, καθώς και η ανάγκη για αύξηση της φύσης (φυτά και ζώα, πάρκα, στάβλοι, κτηνοτροφικά πάρκα και city farm) στις ανθυγιεινές τσιμεντουπόλεις, στα πλαίσια της «ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» των κοινωνιών. Την θετική εικόνα συμπτώσεων βελτιώνει η συμφωνία για την απόφαση «30 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 30» (Μαρ, 2023), που αφορά την προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας το 30% των εδαφών και των θαλασσών του πλανήτη μέχρι το 2030.

 Ο κόσμος όλος κατάλαβε, στο ανώτατο δυνατό σημείο, την ανάγκη για ισορροπία-αειφορία συνολικά στο περιβάλλον. Μετά μάλιστα τον covid-19 επιταχύνθηκαν οι επιλογές για τοπικοποίηση και για Τοπική Ανάπτυξη, με Τοπικές Αγορές Αγροτών, Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας στον Τουρισμό, Τοπική Ενδογενή Ανάπτυξη, Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες κλπ με τον γενικό όρο «locality».

 Μένει να ενστερνιστούν και οι Τοπικές Κοινωνίες τις νέες ελπιδοφόρες εξελίξεις και να τις εντάξουν στις διαδικασίες Τοπικής Ανάπτυξης. Η ευθύνη ένταξης στα τοπικά προγράμματα είναι όλων των πολιτών και των συλλογικοτήτων τους, αλλά η πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί από τους εξ επαγγέλματος ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ της ΦΥΣΗΣ, δηλαδή κυρίως στους αγρότες και τους Αγροτικούς, Γεωργικούς, Κτηνοτροφικούς, Αλιευτικούς, Δασοκομικούς, Μελισσοκομικούς κλπ συλλόγους.

 Μερικά από τα σημαντικά σημεία όπου εστιάσθηκαν οι συζητήσεις ήταν:

 • Οι αγροτικές κοινωνίες είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο φυσικό περιβάλλον, το φροντίζουν και το διατηρούν σε ισορροπία και αειφορία με το σύνολο των κοινωνικών, πολιτιστικών, οικοσυστημικών τεχνολογικών, πολιτικών, οικονομικών κλπ συστημάτων.
 • Η μονάδα εργασίας στις αγροτικές κοινωνίες είναι η οικογένεια (περίπου 2,5ΜΑΕ-Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας) ενώ στον αστικό χώρο είναι κάθε ένας άνθρωπος
 • Η εργασία και διαθεσιμότητα για εργασία είναι 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, διότι η φύση «ζει» διαρκώς και χρειάζεται φροντίδα, ενώ στον αστικό χώρο μιλάμε πλέον ακόμα και για εβδομάδα 4 ημερών, 8ωρης συμμετοχής.
 • Το μέσο μηνιαίο εισόδημα σήμερα στον αγροτικό τομέα είναι 500€/μηνιαίως, ενώ στον αστικό χώρο ο μέσος μισθός ιδιωτικών υπαλλήλων είναι 1100€/μήνα και στον δημόσιο τομέα 1300€/μηνα. Υπάρχει σοβαρό θέμα ισότιμης εξασφάλισης επαρκούς εισοδήματος
 • Η αγροτική επιχειρηματικότητα ΔΕΝ υποστηρίζεται σοβαρά, ενώ η αστική επιχειρηματικότητα υποστηρίζεται από τα ποικιλώνυμα ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ.
 • Στον αγροτικό τομέα δραστηριοποιούνται μόνο 6,7% αγρότες με κάποιας μορφής εκπαίδευση (συμπεριλαμβανομένου του Δημοτικού, εκεί που στην ΕΕ o MO είναι 25%) και δεν υπάρχουν Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας. Η ισότιμη συμμετοχή στην σύζευξη επιστήμης, της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας επιβάλλει ευρέα προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.
 • Μετά την πανδημία covid-19 που άλλαξε τις προτεραιότητές όλων μας, με πρώτη την υγεία, αμέσως μετά σημαντική είναι η επισιτιστική ασφάλεια. Πρέπει σε κάθε τόπο να υπάρχουν σταθερές χρήσεις γης για παραγωγή τροφής (καλλιέργειες, βοσκοτόπια και άδειες λειτουργίας).

 Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, και κάθε συλλογική δομή αγροτών, θα προσπαθήσει στο προσεχές διάστημα να προσεγγίσει τις Δημοτικές Παρατάξεις, τις Περιφερειακές Παρατάξεις, τους βουλευτές (εν ενεργεία και υποψήφιους) και τα κόμματα για να προωθήσουν τις θέσεις των ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, όπου τα σημαντικά θέματα είναι:

 1. Η εξασφάλιση επαρκούς σταθερού χώρου, ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ, για παραγωγή τροφής (καλλιέργειες & βοσκοτόπια) ως απαραίτητο ποσοστό επισιτιστικής ασφάλειας κάθε Δήμου. Εναλλακτικά, σε περιοχές όπου έχει ήδη καταστραφεί η ισορροπία του περιβάλλοντος θα πρέπει να δημιουργηθούν ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΑΡΚΑ για την αποκατάσταση της ισορροπίας της χλωρίδας και πανίδας, με την καταστροφική τσιμεντοποίηση.
 2. Η δημιουργία ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ για νέους επαγγελματίες αγρότες, αλλά και η τακτική ενημέρωση των μαθητών σχολείων για την ανάγκη ισορροπίας και αειφορίας του περιβάλλοντος καθώς και η υποβοήθηση υποδοχής μαθητών στα επισκέψιμα αγροκτήματα κάθε τόπου (21/5/2023 θα οργανωθεί ημέρα OPEN FARM).
 3. Η υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας με ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ αποτελεί την ελαχίστη αναγνώριση της τεράστιας αβεβαιότητας των αγροτών που αναλαμβάνουν δράση και κάνουν επενδύσεις για την παραγωγή πραγματικής φυσικής τροφής για όλους μας.
 4. Η Τοπική Ανάπτυξη αναζητεί ενεργά δρώσες συλλογικότητες και τα ΣΠΙΤΙΑ του ΑΓΡΟΤΗ σε κάθε Δήμο θα μπορούσαν να υποστηρίξουν συλλόγους, συνεταιρισμούς, cluster, τοπικά σύμφωνα, αγορές αγροτών, τοπικές ατραξιόν, υπαίθρια μουσεία και άλλα.
 5. Φιλοδοξούμε τα τοπικώς παραγόμενα τρόφιμα, να επεξεργάζονται με τοπικές συνταγές, σε τοπικά εργαστήρια ή οικοτεχνίες και να διατίθενται κυρίως τοπικά, και η υπόλοιπη παραγωγή συλλογικά στην ανοικτή υπερτοπική αγορά.
 6. Οι τοπικές οικονομίες στην Ελλάδα πρέπει να είναι οικονομίες πεπερασμένων πόρων και μορφές κοινωνικής οικονομίας. Μερικά δημόσια αγαθά, όπως το νερό, δεν επιδέχονται εμπορευματοποίηση, αλλά μόνο τοπική κοινωνική διαχείριση.

 Η επόμενη συζήτηση στις 22/3/2023, 21.30 στο https://us02web.zoom.us/j/84923410977 και ο πανηγυρικός 25ης Μαρ στις 23/3/2023, 19.00 στο https://us02web.zoom.us/j/81983759591 από την Εταιρεία Φίλων Λαού (Ευριπίδου 12, Αθήνα) με την Δρ Αικ. Καμηλάκη.

2023-3-15 οθόνη 7

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_322.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Μαΐου 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα