Ela na paiksoume

Koumpouriana

02 - 06 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 198 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

005 Hmera ginekas Τιμούμε αυτές που μας έφεραν στον κόσμο και αυτές που εμείς φέραμε στον κόσμο. Τις γυναίκες που αγαπάμε - τις γυναίκες της ζωής μας.

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

 - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΗΓΙΩΤΙΣΑ

 - ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΗΓΙΩΤΙΣΕΣ

 Η ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΑΘΗΝΑ Π.ΖΗΣΗ 101 ΕΤΩΝ

 Η ΄΄Μαντηλοφορεμένη Πηγιώτισα΄΄ που έγινε αφίσα και τιμήθηκε στη γιορτή της γυναίκας του δήμου Αρταίων το 2018 με την Κατερίνα Σχισμένου στην Άρτα- Η εμβληματική φωτογραφία της, είναι του δικού μας, του φίλου μας Βασίλη Γκανιάτσα

 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΟΥΜΕ

 Γεννημένη το 1922 στις Πηγές. Μετράει 101 έτη ζωής - Χιλιόχρονη να γίνει...

 Μέσα στην αιωνόβια ζωή της έμελλε να συμπτύξει τα γεγονότα και τις συνθήκες διαβίωσης του προηγούμενου αιώνα. Πήγε ως την Τετάρτη Δημοτικού. Στα 15 φόρεσε το μαντήλι που δεν το έχει βγάλει ως σήμερα.

 Παντρεύτηκε στα 22. Πέντε παιδιά. Οικονομική ένδεια, πόλεμοι, εμφύλιος, χειμώνες μέσα στα δύσκολα γεωμορφολογικά ανάγλυφα της περιοχής, Άξια θαυμασμού η θέση και ο ρόλος που διάλεξε να κρατήσει μέσα ση οικογένεια. Μέσα σε ένα ευρύ κοινωνικό περιβάλλον αν όχι εχθρικό τουλάχιστον στερητικό και σε συνθήκες οικονομικής ένδειας ήταν υποχρεωμένη και χρεωμένη να αναδείξει την οικογένεια, να γαλουχήσει τα παιδιά της, με αρχές και με πίστη στις αξίες.

 Με ένα τσούρμο παιδιά γύρω της, στο φτωχοκάλυβο έπρεπε να τα συντηρήσει, να τα ντύσει να τα χορτάσει, να τα ζεστάνει να τα προστατέψει. Έπρεπε να τα προλάβει όλα. Και να βοηθήσει παράλληλα τον άντρα της στα χωράφια στα ζώα στο κήπο στις εξωτερικές δουλειές. Θα κοιμόταν αν προλάβαινε. Θα έτρωγε αν περίσσευε. Θα ζεσταινόταν αν χωρούσε το τζάκι. Όταν ο σύζυγος έφευγε για άλλες περιοχές να βρει εργασία, τα πράγματα γινόταν ακόμη πιο δύσκολα γι’ αυτήν, καθώς έπρεπε να αναλάβει πλέον και όλες τις αντρικές εργασίες. Μάλιστα, το γεγονός ότι βρισκόταν κάτω από τη συνεχή επίβλεψη πεθερικών ή άλλων συγγενών δυσχέραινε ακόμη περισσότερο τη θέση της.

 Κατά περιόδους έπρεπε να πηγαίνει στα αστικά κέντρα της Άρτας ή του Μουζακίου για τροφοδοσία δυσεύρετων ειδών επιστρέφοντας οδοιπορικώς ζαλικωμένη, μια διαδρομή δύο ημερών με διανυκτέρευση στην ύπαιθρο. Ένα παιδί το γέννησε στο δρόμο για το θερινό στανοτόπι. Τα καθήκοντα της ως νοικοκυράς περιλάμβαναν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως μαγείρεμα, ράψιμο των ρούχων, γνέσιμο, πλέξιμο, καθώς η οικογένεια έπρεπε να δείχνει πάντα επιμελημένη, ακόμα και όταν τα οικονομικά της δεν το επέτρεπαν.

 Σημαντικό μέλημά της ήταν η επιμέλεια του σπιτιού. Έτσι, αν και η μέρα της ήταν κάτι παραπάνω από γεμάτη, πάντα θα έβρισκε χρόνο να ασχοληθεί και με τη δημιουργία εργόχειρων που θα βελτίωναν την αισθητική του σπιτιού της. Ύφαινε στον αργαλειό όμορφα στρωσίδια και κιλίμια σε σχέδια που αντέγραφε από τη φύση και τη ζωή, «...μεταπλάθοντας σε καλλιτέχνημα την πεζή πραγματικότητα… Κι έπρεπε να αντεπεξέλθει και στις κοινωνικές υποχρεώσεις. Στην εκκλησία, στο πανηγύρι, στις γιορτές.

Οι καθημερινές ασχολίες και υποχρεώσεις της, ωστόσο, ξεπερνούσαν αρκετά συχνά τα στενά όρια του σπιτιού, καθώς βοηθούσε το σύζυγό της σε όλες τις γεωργικές εργασίες: Βοσκή των ζώων, άρμεγμα, κούρεμα, παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων κ.α. αποτελούσαν βασικές ασχολίες της. Μετέφερε νερό από την πηγή, έκοβε και κουβαλούσε ξύλα, πήγαινε το αλεύρι στο μύλο κ.α. Η ψυχική και σωματική της δύναμη ήταν ανεξάντλητη: φορτωνόταν σχεδόν τόσο βαριά όσο και ένα ζώο και μάλιστα οι αποστάσεις που έπρεπε να διανύσει ήταν πολλές φορές εξαιρετικά μεγάλες. Κι όμως αυτή η λιπόσαρκη, η ξυπόλυτη, η νηστική η κουρασμένη η αδικημένη μαντηλοφορεμένη Ηπειρώτισσα τερμάτιζε νικήτρια στο στίβο της ζωής.

 Σήμερα 101 ετών επέλεξε να ζει μόνη της στις Πηγές αυτοσυντηρούμενη, και αρνούμενη να εγκαταλείψει τον τόπο που γεννήθηκε και αγάπησε, ανακυκλώνοντας τις πολυποίκιλες αναμνήσεις ενός ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ αιώνα. Από την καλοπέραση της πόλης προτίμησε να ζει μέσα στις αναμνήσεις του τόπου της, αρνούμενη -όπως οι περισσότερες να τον εγκαταλείψει.

ΜΙΑ ΜΑΝΑ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΕΣ-ΣΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΗΓΙΩΤΙΣΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΗΣ-ΣΑΝ ΤΗ ΒΑΙΑ - ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΑΝΑ!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!

8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

 Οι φωτογραφίες, αντιπροσωπευτικές για την ημέρα από το ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΗΓΩΝ.

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_075.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Μαΐου 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα