Ela na paiksoume

Koumpouriana

19 - 04 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 179 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

02 Agoris Konstantinos Δυο χρόνια μετά την έλευση του Ιανού, που στοίχισε σε ανθρώπινες ζωές, υποδομές και περιουσίες πολιτών, αρκετά κρίσιμα έργα αποκατάστασης, που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ στους δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας, παραμένουν βαλτωμένα.

 Δεν το καταγγέλλουν μόνο οι πολίτες και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

 Το διαπίστωσε δημόσια και ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, που μίλησε για καθυστερήσεις στην εκτέλεση, ακόμα και στην εκκίνηση έργων που έχει αναλάβει η ιδιωτική εταιρεία.

 Τι άλλο είπε; Ότι θα ενημερώσει τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, για το θέμα. Για δεύτερη φορά,

μάλιστα, αφού το ίδιο είχε πράξει και κάποιους μήνες πριν. Αλλά από ό,τι φαίνεται ο Καραμανλής δεν έχει συγκινηθεί ιδιαίτερα, καθιστώντας έτσι την κυβέρνηση Μητσοτάκη συνυπεύθυνη της κατάστασης.

 Το ζήτημα (τουλάχιστον για την ώρα) δεν είναι αν οι δηλώσεις Αγοραστού εντάσσονται σε κάποια πολιτική τακτική απόκρυψης καθυστερήσεων σε έργα που ο ίδιος έχει αναλάβει. Ούτε αν αυτή η τοποθέτηση εγείρει εσωκομματικό θέμα για τη Ν.Δ., αυτό ας το λύσουν μόνοι τους.

 Το ζήτημα είναι ότι «δίνει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την εταιρεία ως υπεύθυνες μιας καθυστέρησης, η οποία δεν συμβάλλει στην ομαλοποίηση της καθημερινότητας των πολιτών. Μιας ολιγωρίας, η οποία -ανάλογα με τα έργα που καθυστερούν- μπορεί να καταστεί επικίνδυνη ενόψει μιας νέας, απευκταίας, φυσικής καταστροφής.

 Αναδεικνύει, βεβαίως, και τον πολιτικό εμπαιγμό που βιώνουν οι πολίτες από τη Ν.Δ. εδώ και δύο χρόνια.

 Μπορεί ο Αγοραστός να μίλησε για κάποιες γέφυρες, κάποια ποτάμια και κάποιους δρόμους, στους οποίους δεν έχει φανεί μηχάνημα, αλλά εδώ απαιτούνται σαφέστερες απαντήσεις από τους αρμόδιους:

  • Για ποια έργα ακριβώς μιλάμε; Και σε ποια σημεία των δήμων Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας εντοπίζονται;
  • Ποια η κρισιμότητά τους για την επαναφορά της καθημερινότητας και την ασφάλεια στις μετακινήσεις των πολιτών;
  • Και, κυρίως, ποια η επίπτωση της κωλυσιεργίας στην αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού;

 Πλέον, ούτε οι κυβερνητικές υποσχέσεις για fast track αποκαταστάσεις, ούτε οι επικοινωνιακού τύπου επισκέψεις Μητσοτάκη, Τριαντόπουλου και άλλων κυβερνητικών στελεχών, ούτε οι απαράδεκτες αναφορές σε «Άγιο Ιανό» θα διασώσουν τη Ν.Δ.

 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει βαριά ευθύνη για τη διαχείριση του ζητήματος των αποκαταστάσεων. Από την αρχή ως το τέλος του. Μεταξύ άλλων:

  • Επέλεξε την ανάθεση ενός ενιαίου έργου, αντί της προκήρυξης επιμέρους υποέργων, αποκλείοντας τη συμμετοχή εταιρειών 6ης ή χαμηλότερης τάξης και τη δυνατότητα επίτευξης μεγαλύτερων εκπτώσεων.
  • Ανέθεσε ένα έργο δεκάδων εκατομμυρίων, τα οποία διαρκώς αυγατίζουν, χωρίς σαφή χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης.
  • Παρέδωσε τη βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή προοπτική του νομού στις διαθέσεις ενός ιδιώτη, αφού ούτε προτεραιοποίηση των έργων έγινε ούτε καν διαβούλευση για τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

 Με αφορμή την απόφαση για τη Μάνδρα και την αθώωση της Ρένας Δούρου, η οποία επιβίωσε ενός χυδαίου σχεδίου πολιτικής δολοφονίας χαρακτήρα με γνωστούς πλέον τους εμπνευστές και τους εκτελεστές του, ας δούμε τι έγινε σε μια αντίστοιχη με τη δική μας περίπτωση.

 Στη Μάνδρα, για την αποκατάσταση των καταστροφών από την πλημμύρα, προσκλήθηκαν να καταθέσουν προσφορά πολλοί εργολήπτες (όχι μόνο τρεις από τις πέντε εταιρείες της 7ης τάξης), οι οποίοι προέκυψαν από δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση, από έναν ευρύτερο κατάλογο εταιριών που συνέταξε η Υπηρεσία. Οι εκπτώσεις, ως εκ τούτου, ήταν της τάξης του 30% και όχι του 6%, όπως στην Καρδίτσα. Και από χρόνους; Καμία σχέση με τη δική μας περίπτωση. Οι χρόνοι αποκατάστασης των ζημιών επισπεύστηκαν σε 10 μήνες, καθώς θεωρήθηκε ότι οι μη έγκαιρες αποκαταστάσεις, π.χ. του ρέματος, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες καταστροφές.

 Αλλά η Δούρου πάει. «Έφταιξε» για όσο και για όποιους «έφταιξε», ολοκλήρωσε τα έργα, αθωώθηκε.

 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που, στην περίπτωση της Καρδίτσας, οφείλει εξηγήσεις για τις παλινωδίες των τελευταίων πολλών μηνών.

 Και θέλει δεν θέλει, θα τις δώσει. Όχι στον Αγοραστό, βεβαίως, αλλά στους πολίτες.

 *Ο Κωνσταντίνος Αγόρης είναι υπεύθυνος Τύπου της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δημοσιογράφος, οικονομολόγος

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_324.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα