Koumpouriana

23 - 09 - 2021
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 308 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

08 Sinedrio Karaiskaki Με μια ενδιαφέρουσα εισήγηση συμμετείχε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη που έγινε στο Μουζάκι και συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2021.

 Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Είχε θέμα τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και την εποχή του και επικεντρώθηκε στη ζωή, τη δράση και την προσωπικότητα του ήρωα, τις σημαντικές στιγμές της ζωής του στη διάρκεια της επανάστασης και την πρόσληψη της εικόνας του Καραϊσκάκη και των αγωνιστών στην νεοελληνική κοινωνία.

 Ήταν μια πολύπλευρα σημαντική διοργάνωση που σκοπό είχε να φωτίσει όλες τις πτυχές του ήρωα, αλλά και να σκιαγραφήσει όλη την εποχή του αγώνα της ανεξαρτησίας. Πράγματι στο συνέδριο οι πάνω από σαράντα πέντε εισηγητές παρουσίασαν με επιστημονικό τρόπο τη ζωή, την πορεία και γενικότερα την προσωπικότητα του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές τα πρακτικά του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί να εκδοθούν και θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

 Από την πλευρά της η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. Μουζακίου κατέθεσε εισήγηση με θέμα «Εκσυγχρονίζοντας το Λαογραφικό Μουσείο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”. Την εισήγηση παρουσίασε στους συνέδρους ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. κ. Ντάνης Αντώνιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία του Κ.Π.Ε. Μουζακίου και τη σχέση του με το Λαογραφικό Μουσείο του «Γ. Καραϊσκάκη».

 Συγκεκριμένα τόνισε: «Η σχέση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου» με το Λαογραφικό Μουσείο του «Γ. Καραϊσκάκη» ξεκινά λίγο μετά την ίδρυση και λειτουργία του Κ.Π.Ε. Μουζακίου (1997). Τότε και στο πλαίσιο της γνωριμίας με την περιοχή, μαθητών και εκπαιδευτικών των σχολείων που επισκέπτονται το Κ.Π.Ε., κρίθηκε απαραίτητη η ενημέρωση με ιστορικά, γεωγραφικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής. Έτσι γίνονται επισκέψεις στο Μουσείο «Γ. Καραϊσκάκη» στο Μαυρομμάτι, αλλά και σε άλλα σημαντικά μέρη όπου έζησε ο ήρωας (σπηλιά, μοναστήρι, γύρω περιοχή).

 Ο εμπλουτισμός και η οργάνωση σχετικών προγραμμάτων από το Κ.Π.Ε., όπου η ιστορία του τόπου γίνεται σημαντικό κομμάτι του προγράμματος (Αειφόρος τουρισμός) ή η συμμετοχή σε προσπάθειες και αγώνες για την αλλαγή και βελτίωση της ζωής (Ενεργός πολίτης) οδηγεί στην ανάγκη για επικαιροποίηση και εξέλιξη όχι μόνον των προγραμμάτων, αλλά και των πεδίων.

 Έτσι στην παρούσα φάση της συνεργασίας μας με το Μουσείο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο που το διαχειρίζεται, αλλά και για πρακτικούς λόγους, όπως η ύπαρξη δυσμενών καιρικών συνθηκών ή η αδυναμία επίσκεψης των μαθητών στον χώρο του μουσείου, η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. αποφάσισε να δημιουργήσει μια εικονική περιήγηση στο Μουσείο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Είχε προηγηθεί για παρόμοιους λόγους ανάλογη εργασία για μια εικονική περιήγηση στο κάστρο του Φαναρίου.

 Σε μελλοντική φάση και εφόσον προχωρήσει η υλοποίηση της ψηφιακής πρότασης για μουσείο του Γ. Καραϊσκάκη, το Κ.Π.Ε. μπορεί να χρησιμοποιεί τις εφαρμογές της στα προγράμματά του, αλλά και να συνεργαστεί με τον Δήμο Μουζακίου για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του έργου».

 Η πρόταση της Παιδαγωγικής Ομάδας για εκσυγχρονισμό του μουσείου και γενικότερη αξιοποίησή του έγινε δεκτή από το σύνολο όχι μόνον των εισηγητών, αλλά και όλων των τοπικών φορέων, οι οποίοι δεσμευτήκαν να συνεργαστούν με το Κ.Π.Ε. και να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν.

 

  Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα: 
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  
Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα