Ela na paiksoume

Koumpouriana

09 - 12 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 225 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Απόστολος Κων. Καρακώστας

02 Mpampalio dromos epiksepsi klimakiou Το 40 μέτρων ρήγμα στο οδόστρωμα της επαρχιακής οδού από Αγρίνιο προς Ορεινό Βάλτο, Δυτική Ευρυτανία και την Αργιθέα, επιθεώρησε σήμερα κλιμάκιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αμφιλοχίας.

 Ειδικότερα, τις πρωινές ώρες της Τρίτης 12 Ιανουαρίου 2021, ο προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Κιτσοπάνος και ο Αντιδήμαρχος Έργων, Ύδρευσης & Πολιτικής Προστασίας

του Δήμου Αμφιλοχίας κ. Νικόλαος Νίκας συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μπαμπαλιού κ. Αναστάσιο Αποστολάκη.

 Επιθεώρησαν το οδόστρωμα σε μήκος 200 μέτρων πριν και μετά το ρήγμα καθώς και τον κατεστραμμένο οχετό όμβριων υδάτων από την καθίζηση του οδοστρώματος την 1η Μάρτη του 2018. Πάνω από το σπασμένο τμήμα του οχετού διέρχονται δύο καλωδιώσεις διαμέτρου περίπου 50 χιλιοστών με οπτικές ίνες και αν κοπούν θα προκαλέσουν διακοπή του ίντερνετ/τηλεφωνίας στον Ορεινό Βάλτο.

 Ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκας ειδοποίησε άμεσα αρμοδίους του ΟΤΕ για τις εκτεθειμένες καλωδιώσεις σε κίνδυνο καταστροφής.

 Το ρήγμα στο συγκεκριμένο σημείο παρουσιάστηκε εκ νέου μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Στην πλαγιά πάνω από το δρόμο υπάρχει μεγάλο ρήγμα το οποίο απορροφάει τα νερά σε βάθος μέχρι του σημείου που το χώμα συναντάει το με κλίση 40° μοιρών περίπου πετρώδες υπέδαφος. Τα νερά ρέουν προς την λαγκαδιά και ο χωμάτινος όγκος της πλαγιάς ολισθαίνει σιγά-σιγά. Αυτό το φαινόμενο είναι ορατό σε τμήματα της πλαγιάς κατά μήκους του δρόμου από το διάσελο του Ληστή έως και πριν την Ποδογορά.

 Ο προϊστάμενος Έργων της Περιφέρειας κ. Κιτσοπάνος μαζί με τον Πρόεδρο του Μπαμπαλιού περιηγήθηκαν την εναλλακτική διαδρομή που περνάει στο βάθος της λαγκαδιάς 200 μέτρα κάτω από το ρήγμα. Η διαδρομή αυτή χρειάζεται διάνοιξη με χωματουργικά μηχανήματα και τουλάχιστον τρεις οχετούς για τα ρυάκια που ρέουν από την πλαγιά. Θα είναι όμως μία λύση για επείγοντα περιστατικά σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να απαγορευτεί προληπτικά η κυκλοφορία και για άγνωστο χρονικό διάστημα μέχρι την αποπεράτωση της όποιας επέμβασης θα αποφασιστεί να γίνει.

 Επί του παρόντος δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις, εάν δε γίνει η επιτόπια μελέτη από επιστήμονες γεωλόγους και αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

 Η περίπτωση κλεισίματος της κυκλοφορίας και διοχέτευσής της μέσω Αμφιλοχίας προς Αγρίνιο θα πλήξει όλον τον Ορεινό Βάλτο τη Δυτική Ευρυτανία και την Αργιθέα.

 Μήπως θα έπρεπε να απαγορευτεί η κυκλοφορία μόνο στα βαριά οχήματα άνω κάποιου μικτού τονάζ π.χ. 20 τόνων; Έτσι δε θα υπήρχε άμεσος κίνδυνος καταβύθισης του οδοστρώματος από τη διέλευση ελαφρών φορτηγών και ιδιωτικών αυτοκινήτων, παράλληλα με περιορισμό της ταχύτητας στα 20-30 χιλιόμετρα.

 Μια και τα καιρικά φαινόμενα τις προηγούμενες ημέρες έπληξαν το Δήμο Αμφιλοχίας και τον έφεραν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα αιτήματα από τα χωριά της Δ.Ε. Αμφιλοχίας και Ινάχου είναι πολλά και όλοι οι αρμόδιοι του Δήμου και της Περιφέρειας προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν.

 Μετά το Μπαμπαλιό αναχώρησαν για άλλα σημεία όπου έχουν συμβεί κατολισθήσεις και καταστροφές σε δημόσιους και κοινοτικούς δρόμους.

 Ευχόμαστε να μη συνεχιστούν οι δυνατές βροχές και τα ακραία φαινόμενα.

  Φωτογραφίες: Απόστολος Κων. Καρακώστας

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα