Koumpouriana

26 - 02 - 2021
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 116 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης

46 Meli Το Σάββατο, 12 Δεκ 2020, από 10:00-14:00 και 18:00-19:30 και την Κυριακή, 13 Δεκ 2020, 10:00-14:00 θα διεξαχθεί διαδικτυακά το 11ο e-Συνέδριο Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι στο διαδίκτυο στο www.greekhoneyfestival.gr.

 Το πρόγραμμα του 11ου e-Συνεδρίου περιλαμβάνει δεκατέσσερις (14) εισηγήσεις το Σάββατο πρωί (10:00), έξη (6) εισηγήσεις στο Σάββατο απόγευμα (18:00) και δεκατέσσερις (14) εισηγήσεις την Κυριακή πρωί (10:00).

 Η Οργανωτική Επιτροπή με πρόεδρο τον Δρ Ν. Κατσαρό (π. Πρόεδρο ΕΦΕΤ, Δ/ντή
Διατροφολογίας και Διαιτολογίας New York College) και μέλη τους: Ν. Εμμανουήλ (Ομότ. Καθ Γεωπονικού Πανεπ. Αθηνών), Β. Ντούρα (Πρόεδρο Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας), Δρ Φ. Χατζήνα (Δ/ντρια Μελισσοκομίας και Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και Ε. Ψαχούλια (Οικονομολόγο, Υπεύθυνη Συνεδρίου Ελ. Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας) κατάφεραν να εντάξουν τριάντα τέσσερις (34) εισηγήσεις στα παρακάτω θέματα.

 ΣΑΒΒΑΤΟ, 12 Δεκ 2020. Πρωινή Συνεδρία: 10:00, Μέλι και Χρωστική Καραμελόχρωμα, Το Ελληνικό Σήμα και η Αγορά Μελιού, H Mέλισσα στην Aρχαία Eλληνική Γραμματεία, Προϊόντα Μέλισσας ενάντια στην Covid -19, Σύγχρονες Τεχνολογίες για την Αξιοποίηση και Ανάδειξη Μελισσοκομικών Προϊόντων, Παραγωγή Καινοτόμων Εκχυλισμάτων Πρόπολης και Ενσωμάτωσή τους σε Τρόφιμα, Διατροφικά Συμπληρώματα και Καλλυντικά, Ο Μελισσοκόμος ως Επιχειρηματίας, Τουρισμός και Μελισσοκομία μέσα από την Εμπειρία του Προγράμματος BeePathNet, Μέλισσα, Μέλι και άλλα Προϊόντα της Μέλισσας, Μια Αλυσίδα Αξίας με Σημαντικές Θετικές Επιπτώσεις στην Υγεία, στην Οικονομία και στο Περιβάλλον, Δρόμοι της Μέλισσας: Ταυτοποίηση και Ανάδειξη του Ελληνικού Μελιού, Βοτανική Προέλευση του Μελιού: Αυτοματοποιημένες Τεχνικές Γυρεοσκοπικής Ανάλυσης, Ενδελεχής Χημική Ανάλυση και Πολυπαραμετρική Στατιστική ως Εργαλείο, Τεκμηρίωσης της Αυθεντικότητας του Ελληνικού Μελιού και την Πιστοποίηση, Βιοδιερεύνηση Ελληνικών Μελιών: Απομόνωση και Χαρακτηρισμός Βακτηρίων με Αντιμικροβιακό Δυναμικό

 ΣΑΒΒΑΤΟ, 12 Δεκ 2020, Απογευματινή Συνεδρία: 18:00 Παραγωγή Μελιού στην Ορεινή Ελλάδα: Μετά το Έλατο, τί; Μελισσοκομικά προϊόντα της γεωγραφικής περιοχής των Πρεσπών, Χαρτογράφηση Μελιού Νησιωτικής Ελλάδας - Η Περίπτωση της Σύρου, Η Πορεία της Διακίνησης του Μελιού στην Ελλάδα το 2020 και οι Μελλοντικές, Προοπτικές στο Μέλι από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», Ελληνική Μελισσοκομία: Μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αγροδιατροφικού Τομέα στην Ελλάδα, Οι Μέλισσες της Ελλάδος: Ερευνώντας, Εκπαιδεύοντας, Αξιοποιώντας.

 ΚΥΡΙΑΚΗ, 13 Δεκ 2020, Πρωινή συνεδρία:  10.05, Οι Ελληνικές Κυψέλες και η Συμβολή τους στην Εξέλιξη της Παγκόσμιας Μελισσοκομίας, Η Συμβολή της Βιολογικής Μελισσοκομίας στην Αναγεννητική Γεωργία και στη Διατήρηση της Βιωσιμότητας του Πλανήτη και της Κοινωνίας, Πρότυπα και Πιστοποίηση Μελισσοκομικών Προϊόντων - Αναγκαιότητα και Σημασία, Η Μελισσοκομία στη Μάνη, Βιολογία του Βαρρόα και Αναγκαιότητα Μετρήσεων Ποσοστού Προσβολής, Μελισσοκόμος - Βαρρόα: 1 - 0, Μελίσσια σε Αστικό Περιβάλλον-Η Περίπτωση του ΙΓΕ, Προϊόντα με Βάση το Μέλι και Νέες Νομοθετικές Εξελίξεις στην ΕΕ, Ο Ρόλος του Μελιού και των Προϊόντων Μέλισσας στην Μεσογειακή Διατροφή, Το Παρόν και το Μέλλον της Μελισσοκομίας στην Κρήτη, 12:45 - 13:00 Μόνος ή ΜΑΖΙ; Ιδιώτης ή Συνεργαζόμενος; Η Διαχείριση της Διακινδύνευσης στην Τυποποίηση Μελιού, Μοριακή Ενεργοποίηση Aντιοξειδωτικών Bιταμινών και Φυσικών Αντιικών στη Μελισσοκομία, Η Μέλισσα στον Κρητομυκηναϊκό Πολιτισμό.

 Την Κυριακή, 13 Δεκ 2020, στις 12:45 (έως 13:00) θα προσεγγισθεί το ερώτημα: Μόνος ή ΜΑΖΙ; Ιδιώτης ή Συνεργαζόμενος; στο διαδίκτυο στο www.greekhoneyfestival.gr.

 Ο λαός λέει «μόνος μπορεί να πας πιο γρήγορα, αλλά μαζί σίγουρα θα πας πιο μακριά».

 Μακροοικονομικά και ιστορικά μπορούμε να διακρίνουμε τους τελευταίους αιώνες: (1) την επικράτηση της Δημόσιας Οικονομικής (Φεουδαρχία, κράτος, πουγκί…) τα έτη 1400-1800, (2) τα έτη 1800-2050 επικράτησε η Ιδιωτική Οικονομική (εταιρείες, τράπεζες, αγορά …) και (3) ακολούθως φαίνεται ότι θα επικρατήσει η Κοινωνική Οικονομία (Συνεργατισμοί, ελληνικοί συνεταιρισμοί, αλληλόχρεα κεφάλαια, ιδρύματα κλπ).

 Το «ΜΟΝΟΣ» ανταποκρίνεται κυρίως στην ιδιωτική οικονομική και στην επίτευξη ατομικού οικονομικού κέρδους, ενώ ο όρος «ΜΑΖΙ» αποτυπώνει καλύτερα μορφές της Κοινωνικής Οικονομίας, με κύριο εκφραστή τους Συνεργατισμούς, οι οποίοι στην Ελλάδα ονομάζονται «Συνεταιρισμοί». Οι Συνεταιρισμοί είναι δομές για την ικανοποίηση των αναγκών ΜΟΝΟ των μελών τους. Όλα τα άλλα είναι συγκαλυμένες μορφές εταιρειών, ή συνειδητή προσπάθεια νόθευσης, αλλοίωσης και απαξίωσης των συνεταιρισμών, ώστε να παύσουν να υπάρχουν…

 Αν ηθική είναι οι κανόνες για την επιβίωση της κοινωνίας, και αν οι κυριότεροι παράγοντες επιβίωσης είναι η διατροφή και το υγιεινό περιβάλλον, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι όταν τα νομίσματα (χρήμα) είναι ο σκοπός μιας επιχείρησης, αυτός ο σκοπός είναι θεμιτός και νόμιμος, αλλά είναι ανήθικος, καθόσον ΔΕΝ συμβάλει στην επιβίωση της κοινωνίας, παρά μόνο εμμέσως και αν…

 Οι επιχειρήσεις είναι (1) επιχειρήσεις της Δημόσιας Οικονομικής (όπως Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργεία, Οργανισμοί κλπ), είναι (2) επιχειρήσεις της Ιδιωτικής Οικονομικής (Εταιρείες ΟΕ, ΕΕ, ΕΟΕ, ΑΕ, ΙΚΕ, ΑΜΚΕ κλπ) και είναι (3) επιχειρήσεις της Κοινωνικής Οικονομίας (Συνεταιρισμοί, Ηθικές Τράπεζες, Αλληλόχρεα Κεφάλαια κλπ).

 Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο, μετά από 250 χρόνια πλήρους επικράτησης στην Ελλάδα της Ιδιωτικής Οικονομικής, να μπορούμε να προσεγγίσουμε εύκολα τις έννοιες του Συνεργατισμού, αλλά υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι στην περιοχή που γεννήθηκε η έννοια του «ιδιώτη», η οποία στην αρχαία Ελλάδα ταυτιζόταν με την σημερινή έννοια όπως διατηρήθηκε στην αγγλική γλώσσα «idiot» … θα υπερισχύσει ο συνεργατισμός για την επιβίωση της κοινωνίας.

 Διότι στην Ελλάδα, ως προμαχώνας του δυτικού πολιτισμού, είναι απαραίτητο να υπερισχύει ο συνεργατισμός. Άλλωστε οι μελισσοκόμοι, ως φροντιστές σμηνών μελισσών, ζούνε καθημερινά την συλλογική οργάνωση των μελισσών…

 

  Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα: 
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα