Ela na paiksoume

Koumpouriana

29 - 02 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 227 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

G 01 Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο - Λεύκωμα του Συλλόγου Λεοντίτου «Ο Πλάτανος» για το 2016!

 Είναι η δέκατη πέμπτη έκδοση ημερολογίου του Συλλόγου και είναι αφιερωμένη στους Γιατρούς, Δικηγόρους, Καθηγητές, Φαρμακοποιούς, Νηπιαγωγούς, Νοσηλευτές και για τα 20 χωριά της Αργιθέας.

 Πρόκειται για μια πρωτόλεια εργασία ιστορικής καταγραφής επιστημόνων των παραπάνω ειδικοτήτων απ’ την περιοχή μας κατά την περίοδο 19ου, 20ου και 21ου αιώνα. Περιλαμβάνει 1494 ονόματα και 825 φωτογραφίες σε έγχρωμη έκδοση.

bloggif 5450161daba4a Ο Σύλλογος Λεοντίτου «Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ» ετοιμάζει το ημερολόγιο του 2015 που είναι αφιερωμένο στους γιατρούς, δικηγόρους και καθηγητές της Αργιθέας. Ο σύλλογος ανεβάζει κάθε χρόνο τον πήχη εκδίδοντας ημερολόγια - λευκώματα με πλούσιο υλικό, σπάνιες φωτογραφίες και πολύτιμες λαογραφικές - και όχι μόνο - καταγραφές. Είναι φανερό πως καθένα από αυτά απαιτεί έρευνα, κόπο και ιδιαίτερη φροντίδα.

Kostis Tsiakalos
Γράφει ο Κωστής Τσιάκαλος
 Πανόραμα προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αργιθέας Αγράφων, από το 1883 έως και το 2010, αποτελεί το νέο Ημερολόγιο (2014) του Πολιτιστικού Συλλόγου Λεοντίτου Καρδίτσας «Ο Πλάτανος».
 Πρόκειται για τη δέκατη τέταρτη συνεχή θεματική ημερολογιακή έκδοση του ίδιου συλλόγου, η οποία αναφέρεται στα πρόσωπα (προέδρους), τα οποία κατά κανόνα διαδραμάτισαν σημαντικότατο - πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της Αργιθέας, της πιο ορεινής και δυσπρόσιτης και ωστόσο απάτητης από Τούρκου ποδάρι, περιοχή της Ελλάδας.

Xoros 2013 Η καλή συνεργασία των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων φέρνουν καλά αποτελέσματα στις εκδηλώσεις!

 Παράδειγμα προς μίμηση είναι οι Σύλλογοι Λεοντίτου και Στεφανιάδας που τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται και κάνουν κοινό ετήσιο χορό με μεγάλη επιτυχία.

 26-27.1.2013: Από το χορό των συλλόγων Λεοντίτου "Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ" και Στεφανιάδας "Η ΙΤΙΑ" στην Όμορφη Νύχτα που είχε επιτυχία και ο κόσμος γλέντησε. Ο Ήλιος είναι σκοπός κυρίως οργανικός και αποδίδεται με το κλαρίνο, όπως εδώ από τον Ηλία Πλαστήρα. Είναι σκοπός τσάμικος και δύσκολος αφού χορεύεται στον τόπο και με φιγούρες ελεύθερες. Όσοι χορεύουν τον Ήλιο έχουν ξεχωριστή μουσική καλλιέργεια και νού και σώματος αφού οι κινήσεις τους και οι φιγούρες τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένες για να υπάρχει και η ικανοποίηση τόσο στον οργανοπαίχτη και τη χορεύτρια ή το χορευτή όσο και στον θεατή κόσμο.
 Εδώ πρωτοχορεύτρια είναι η Popi Miaritis από το Φουντωτό - νύφη στη Στεφανιάδα - που η χορευτική της δεινότητα και μάλιστα σε τόσο δύσκολο τραγούδι - θεωρείται αντρικό τραγούδι - είναι διακριτή και στον μη χορευτή!!! Η Popi Miaritis γεννήθηκε στον Καναδά από Ομογενείς εκεί Αργιθεάτες. Αγαπά όμως την Αργιθέα και την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε εδώ όπου ζει με την οικογένειά της, δίνει δε τις δυνάμεις της για την Αργιθέα και μέσα από το Σύλλογο Φουντωτού!!!
 

 Πού ήσουν περιστερούλα μου, τραγουδά με ξεχωριστό τρόπο ο Μεγάλος του Δημοτικού Τραγουδιού ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΣ και οι ΑΡΓΙΘΕΑΤΕΣ έχουν πιαστεί στον ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΟΡΟ, το ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟ!!! Πρωτοχορεύει - σέρνει το χορό όπως λέγαμε παλιά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Στεφανιωτών η ΙΤΙΑ Βασίλης ΣΤΕΡΓΙΟΥ!!! Ο Χορός είχε επιτυχία και ο κόσμος γλέντησε με την ορχήστρα του Ηλία Πλαστήρα και στο τραγούδι τους ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟ ΚΟΥΣΙΟΥΡΗ έως πρωΐαν!!!

Βίντεο και σχόλια: Μενέλαος Παπαδημητρίου

 

Ο καιρός στο Λεοντίτο
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_065.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα