Ο Σέλιπος υπήρξε βασιλιάς της Αθαμανίας, για το πότε όμως μάλλον δεν υπάρχει ιστορική καταφραφή. Σε έντυπα ή ηλεκτρονικά κείμενα αναφέρονται τουλάχιστον 2 χρονολογίες που αφορούν τον Σέλιπο, το 285 π. Χ. και το 186 π. Χ. Οι χρονολογίες αυτές έχουν διαφορά 99 ετών, πράγμα που καθιστά αδύνατον να ήταν βασιλιάς των Αθαμάνων τόσα χρόνια. Κάτι άλλο που παρατηρούμε σε αυτές τις αναφορές είναι ότι δεν υπάρχει σε καμία η ακριβής πηγή της πληροφορίας. Πολλές φορές αναφέρεται ως πηγή ο Ιταλός ιστορικός Τίτος Λίβυος, χωρίς όμως να αναφέρεται το βιβλίο και το κεφάλαιο.
Εμείς όσο αναζητήσαμε σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο δε βρήκαμε αναφορά στον Σέλιπο.
Για όποιον ενδιαφέρεται να αναζητήσει στοιχεία της Ελληνικής και της Ρωμαϊκής ιστορίας από το 322 π. Χ. μέχρι το 45 π. Χ. μπορεί να επισκεφτεί τον ιστότοπο: http://www.attalus.org/index.html.
Επίσης στους ιστότοπουςς: http://www.perseus.tufts.edu/hopper, http://mcadams.posc.mu.edu/txt/ah/Livy/index.html, http://www.thelatinlibrary.com/ μπορεί να βρει τα διασωθέντα βιβλία του Τίτου του Λίβυου, αλλά και άλλων, όπως του Στράβωνα, του Πολύβιου και άλλων.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι εξαντλήσαμε όλες τις πηγές και γι’αυτό θα δεχόμασταν ευχάριστα και με ευγνωμοσύνη την όποια πληροφορία, ώστε να διορθώσουμε τα λάθη, προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατόν ακριβέστεροι σε ό,τι αναφέρουμε στον ιστότοπο katafylli.gr.
Ένας λαός συνήθως τιμά κάποιον ηγέτη που πρόσφερε σημαντικά στον τόπο ή τον τελευταίο ηγέτη. Ο Σέλιπος δεν αναφέρεται σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως π.χ. ο Αμύνανδρος, άρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι ήταν ο τελευταίος βασιλιάς.
Ο Αμύνανδρος ήταν βασιλιάς από το 220 π. Χ. έως το 178 π. Χ.
Το 168 π. Χ. η Αθαμανία δήλωσε υποταγή στη Ρώμη, ενώ ένα τμήμα του στρατού του Αιμίλιου Παύλου πέρασε μέσα από τη χώρα και την κατέστρεψε.
Η αναφορά του Κοινού των Αθαμάνων σε μια τιμητική επιγραφή που βρέθηκε στους Δελφούς, κατά την οποία το Κοινό των Αθαμάνων τιμά με χάλκινα αγάλματα τον Κάσσανδρο του Μενεσθέως περί το 165 π. Χ., σημαίνει ότι ο θεσμός της βασιλείας στην Αθαμανία έπαυσε ίσως να ισχύει τα χρόνια αυτά. (http://www.arxaiologia.gr/assets/media/PDF/migrated/731.pdf)
Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα κενό 10 ετών στα γεγονότα από το 178 π. Χ. μέχρι το 168 π. Χ. και η αλλαγή από τη βασιλεία στο κοινό αναφέρεται πρώτη φορά το 165 π. Χ.
Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε ότι από τον Αμύνανδρο μέχρι την κατάκτηση από τους Ρωμαίους - το 168 π. Χ. - υπήρξε βασιλιάς ο Σέλιπος.
Όσον αφορά το όνομα Σελιπιανά, το πλέον σίγουρο είναι ότι ονομάστηκε έτσι όταν ξανακατοικήθηκε ο τόπος μετά την καταστροφή το 168 π. Χ. Αυτό το συμπεραίνουμε γιατί από τα 12 ονόματα πόλεων της Αθαμανίας, που αναφέρονται σε ιστορικά βιβλία (Ηράκλεια, Τετραφυλία, Αργιθέα, Χαλκίδα, κλπ.), δε συμπεριλαμβάνεται το όνομα αυτό. Μάλιστα το μόνο όνομα που υπάρχει και έχει ταυτιστεί με το πού ήταν κτισμένη η πόλη, είναι η Θευδορία ή Θεοδωρία και ταυτίζεται με τα σημερινά Θεοδώριανα.
Το σημαντικότερο για το όνομα πριν την κατάκτηση της Αθαμανίας από τους Ρωμαίους είναι, ότι από ορισμένους ερευνητές υποστηρίζεται ότι είχε το όνομα Αργιθέα και ήταν η πρωτεύουσα της.
Σύμφωνα με τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο Σέλιπος υπήρξε ο τελευταίος βασιλιάς των Αθαμάνων (178 - 168) και έπεσε πιθανόν στις μάχες με τους Ρωμαίους. Για το λόγο αυτό, οι Αθαμάνες που επέστρεψαν και κατοίκησαν στην πρώην πρωτεύουσά τους, της έδωσαν το όνομα Σελιπιανά προς τιμήν του βασιλιά τους που έπεσε στη μάχη.