Ela na paiksoume

Koumpouriana

07 - 12 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 108 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία
Γράφει ο Μενέλαος Παπαδημητρίου
004 Apokalipsi omiomatos gefiras Korakou - Η Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας - Καρδίτσας για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου και

- Η Πρωτοβουλία φορέων και πολιτών για την Προστασία και ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τον Πρωτομάστορα της Γέφυρας της Πλάκας Αθανάσιο Πόραβο και το γαμβρό του Λεωνίδα Κατσούγκρη που ενστερνίσθηκαν το όραμά μας, μερίμνη των οποίων ανευρέθη και άγνωστος χορηγός, (πέραν της δικής τους συνεισφοράς και προσωπικής αμισθί εργασίας) προχωρήσαμε το Μάη 2022 στην κατασκευή, κοντά στα απομεινάρια της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου, μιας Μικρογραφίας της Γέφυρας που εδώ στις φωτογραφίες εικονίζεται για να υπάρχει στο χώρο και να μαρτυράει την ύπαρξη του καταστραφέντος κατά τον εμφύλιο Θεογέφυρου των Βαλκανίων ευελπιστώντας να ενδυναμωθεί η προσπάθειά μας και αναμένοντας η Πολιτεία να προβεί στην Ανακατασκευή της παλαιάς Γέφυρας και στην Αναστήλωση της Κούλιας.

 Στις 16.7.2022 και σε μια συγκινητική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τις Επιτροπές μας και υπό την αιγίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Η ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ της ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ που αποκαλύψαμε εντάχθηκε στις όψεις του Πολιτισμού της Κοιλάδας του Αχελώου, της Αργιθέας Καρδίτσας και των Ραδοβιζίων Άρτας.

 Συμπληρώθηκαν σήμερα 2 μήνες από την αποκάλυψή της και θεώρησα σκόπιμο να ανεβάσω φωτογραφίες από διάφορα στάδια της κατασκευής και της εκδήλωσης, αλλά και το λόγο μου κατά την ημέρα αυτή για να καταδειχτεί σε όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να παραστούν, ποιό είναι το έργο μας εκεί στα απομεινάρια της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου για την Ανακατασκευή της οποίας αγωνιζόμαστε χρόνια τώρα.

 [Η ομιλία μου την 16.7.2022, ημέρα αποκάλυψης Μικρογραφίας Γέφυρας Κοράκου, είχε ως εξής:

 Η Κοιλάδα του Αχελώου βρíσκεται μεταξύ Άρτας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

 Ο ΘΕΟΠΟΤΑΜΟΣ ΑΧΕΛΩΟΣ - ΑΣΠΡΟΣ ή ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ, Ο ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ μας ενώνει χαρίζοντάς μας απαράμιλλη φυσική ομορφιά, αλλά και την ιστορία του!!!

 Τα φαράγγια του Αχελώου στα πόδια των Ελληνικών, της Καλής Κώμης και του Πετρωτού από τη μεριά της Αργιθέας και των απόκρημνων βράχων του Νεγκοζίου και του Σέλτσου από τη μεριά της Άρτας ως τα απομεινάρια της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου αλλά και η Κοιλάδα του που απλώνεται στα πόδια του Αη Βασίλη και της Γρέβιας, των Πηγών, των Γλύνικων, του Τσιφλικίου, της Μεγαλόχαρης και του Μεσόπυργου ως τον Εμπεσσό, τα Βρουβιανά και το Περδικάκι από τη μεριά της Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας αλλά και του Μαράθου, των Βραγκιανών, των Γρυμπιανών, του Αρδάνοβου και του Αργυρίου και Καταφυλίου Αργιθέας - όπου η περίφημη πετρογέφυρα - ως το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας συνθέτουν ένα πραγματικά μαγευτικό γεωφυσικό σύνολο με περίσσεια ομορφιά σε κάθε εποχή του χρόνου!!!

 Δικαιολογεί δε αυτή η γεωφυσική ενότητα την υπερηφάνεια των Αργιθεατών, των Ραδοβιζινών, των κατοίκων του ορεινού Βάλτου και των Αγράφων για το ποτάμι τους, για το μυθικό Αχελώο και την πανέμορφη Κοιλάδα του που εκτείνεται κυρίως ανάμεσα σε Γέφυρα Κοράκου και σε Γέφυρα Αυλακίου - Καταφυλίου!!!

 Ίδιοι τόποι, ίδια ήθη και έθιμα, ίδιος πολιτισμός, ίδια ζακόνια και ο κόσμος τους στενά συνδεδεμένος, με κοινά προβλήματα αλλά και με κοινά συμφέροντα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής τους.

 Μέρα ιδιαίτερης χαράς αλλά και συγκίνησης η σημερινή της αποκάλυψης της Μικρογραφίας της θρυλικής ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ, εδώ στα απομεινάρια της, στην Κοιλάδα του Αχελώου.

 Για αυτή την Κοιλάδα Αχελώου αγωνιζόμαστε δεκαετίες τώρα για την ανάδειξή της, για τις δυνατότητες οικοτουριστικής ανάπτυξης και όχι μόνο, για τη συντήρηση και διάσωση των μνημείων της και του πολιτισμού της (αρχαιολογικοί χώροι, μονές, πετρογέφυρα κ.α.) και ανάμεσά τους για την Ανακατασκευή της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου, της ναυαρχίδας των Πετρογέφυρων Ελλάδας και των Βαλκανίων που έπεσε θύμα του επάρατου εμφυλίου πολέμου στις 28.3.1949.

 Προσωπικά είναι ένα όραμα από τη δεκαετία του 80 και μερικών άλλων όπως ο Δημήτριος Κοτσώνης από Καλή Κώμη (που μάλιστα διαθέτει μία σύνταξη για την Ανακατασκευή), ο Δημήτριος Κ. Τσιούμας από Πετρωτό, o Νίκος Τσουβέλας και επίσημα η προσπάθεια ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2009, όταν με τον καθηγητή Κώστα Γραμμένο φέραμε σε Ημερίδα του ΚΠΕ Μακρυνίτσας την πρόταση Ανακατασκευής της και μετά από συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας (Νίκος Μπαλάς+, Λάμπρος Φώτος, Χρήστος Καπερώνης, Νίκος Ζήσης κ. α.) ακολούθησαν η Διανομαρχιακή συνάντηση στις 28.3.2010 και η 1η Επιστημονική Ημερίδα Ανακατασκευής της στις 23.8.2010 στις Πηγές Άρτας.

 Από δε το 2012 και μετά με τη βοήθεια του στελέχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντώνη Κοσσυβάκη, μέλους της Επιτροπής μας, η υπόθεση μπήκε σε καλό δρόμο, απογειώθηκε και την αγκάλιασε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Στα πόδια της ήρθαν το 2010 ο Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του χαντ μπώλ Βάσω Σκάρα καθώς και η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου το 2013 και ο εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος το 2016 καθώς και πλειάδα Βουλευτών - Ευρωβουλευτών, δηλώνοντας τη στήριξή τους στην προσπάθεια.

 Το Φεβρουάριο του 2019, επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπογράφτηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα από τους αρμόδιους υπουργούς και άλλους φορείς το μνημόνιο της προγραμματικής σύμβασης για την Ανακατασκευή της.

 Τον Ιούλιο του 2018 η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος διοργάνωσε σημαντική εκδήλωση εδώ στα απομεινάρια με έμφαση στην προστασία των Πέτρινων Γεφυριών της Ηπείρου και της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς!!!

 Τον Ιούλιο 2021 σε επίσκεψή του στη Γέφυρα της Πλάκας ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σε παρέμβαση - αναφορά του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη <<δεν τελειώσαμε κ. Πρωθυπουργέ, έχουμε και συνέχεια με τη Γέφυρα Κοράκου…>> δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει με τη Γέφυρά μας. Ενέσκηψε όμως η πανδημία και όλα πήγαν πίσω. Τώρα όμως είναι καιρός.

 Για αυτή την Κοιλάδα αγωνιζόμαστε και τώρα να μην την καταπιεί - να μην την εξαφανίσει το επιχειρούμενο και σχεδιαζόμενο φράγμα Αυλακίου, ενώ είναι παρατημένα το φράγμα της Συκιάς και της Μεσοχώρας και περιμένουμε από την Κυβέρνηση να εισακούσει τα επιχειρήματά μας, να σεβαστεί τον Θεοπόταμο και εμάς και να μην αποφασίσει υπέρ του έργου.

 Η ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ της ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ που αποκαλύπτουμε εντάσσεται από σήμερα στις όψεις του Πολιτισμού της Αργιθέας Καρδίτσας και των Ραδοβιζίων Άρτας, της Κοιλάδας του Αχελώου.

 Η προσπάθειά μας συγκίνησε τον πρωτομάστορα της Γέφυρας της Πλάκας Αθανάσιο Πόραβο (είχαμε συνεργαστεί από το 1995 στο Δήμο Ν. Χαλκηδόνας Αττικής), το πήρε επάνω του με το γαμπρό του Λεωνίδα Κατσούγκρη και από το Σεπτέμβριο μήνα του 2021 που ήρθε στα Απομεινάρια άρχισε να μην κοιμάται, όπως και εμείς.

 Εξηύρε κύριο χρηματοδότη της Μικρογραφίας, που θα παραμείνει άγνωστος κατόπιν θελήσεώς του.

 Ας μου επιτρέψει όμως ο φίλος Πρωτομάστορας Θανάσης Πόραβος, αφού τον ευχαριστήσουμε και πάλι ως Επιτροπή, προσωπικά, νάχω τη γνώμη μου περί τούτου. Εμείς αυτόν και το γαμπρό του Λεωνίδα Κατσούγκρη με τις οικογένειές τους βλέπουμε.

 Επομένως η λογική απορία κάποιων - αλλά και κάποιων άλλων περίεργων ποιός έβαλε τα λεφτά, ποιος είναι ο χρηματοδότης ας μην τους βασανίζει άλλο αφού δεν μπήκαν ούτε από Δήμους, ούτε από Αντιπεριφέρειες - Περιφέρειες ή άλλους Κρατικούς Φορείς.

306771616 Και πέραν τούτου να αναφέρω σε εσάς πως ο Πρωτομάστορας Θανάσης Πόραβος, εξέδωσε βιβλίο με τίτλο <<Δεύτερο ταξίδι στην Αιωνιότητα>> για τη Γέφυρα της Πλάκας με τον εκδοτικό οίκο <<Ατρειδών Κύκλος>> που είναι εδώ στη διάθεσή σας και μέσα σε αυτό φιλοξένησε τη ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ, μάλιστα δε τα έσοδα του βιβλίου του, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων του εκδοτικού οίκου, τα προσφέρει για την Γέφυρα ΚΟΡΑΚΟΥ!!!

 Καλόν είναι να το αγοράσετε όλοι και για την ιστορία και για ενίσχυση της προσπάθειάς μας.

 Πάντως και οι δικές μας τσέπες τρύπιες είναι, με μπαλώματα...

 Πίστη μας είναι πως με την Μικρογραφία της Γέφυρας Κοράκου που έχουμε μπροστά μας θα αμπώξουμε καλύτερα την υπόθεση Ανακατασκευής!!!

 Από τώρα δε και σε συνέχεια της από το 2018 πρότασής μας για την καθιέρωση της 28ης Μαρτίου ως Πανελλήνιας, Πανευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ημέρας Πετρογέφυρων (ακόμα περιμένουμε από τους αρμοδίους του Κράτους μας την ανακήρυξη…) προτείνουμε στις 28 Μαρτίου 2023 να πραγματοποιηθούν εδώ δράσεις για τα Πετρογέφυρα!!!

 Κλείνοντας ευελπιστούμε ότι το Κράτος μας με τους Φορείς του, έχοντας συνέχεια, θα βάλει άμεσα μπροστά και θα δώσει εντολή για τη σύνταξη της Μελέτη Κατασκευής της Γέφυρας Κοράκου και της Κούλιας και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την Ανακατασκευή της και αγαπητέ Πρωτομάστορα Θανάση Πόραβε ευχόμαστε από βάθους καρδιάς να σε έχουμε Πρωτομάστορα και στη θρυλική ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ!!!

 Να μας αξιώσει ο Θεός να τη δούμε όρθια!!!

 Τότε και μόνο τότε θα ηρεμήσουμε, θα ησυχάσουμε.

 Είμαστε υποχρεωμένοι δημόσια να ευχαριστήσουμε κατ’ αρχήν και ευχαριστούμε τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Πηγών (Πρόεδρο Κώστα Γρέβια) και τον Πρόεδρο Πηγών Κώστα Καρακώστα για την άδεια τοποθέτησης της Μικρογραφίας στο χώρο και την όλη βοήθειά τους.

 Να ευχαριστήσουμε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για την διαχρονική υποστήριξή του καθώς και το χορηγό της εκδήλωσης - τη Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου Καράλης!!!.

 Να ευχαριστήσουμε τον κορυφαίο Έλληνα Γλύπτη, τον αγαπητό και φίλο Θεόδωρο Παπαγιάννη από το Ελληνικό Ιωαννίνων για τη δωρεάν σύνθεση και κατασκευή της αναμνηστικής πινακίδας!!!

 Να ευχαριστήσουμε όλους τους ομιλητές - εισηγητές για τη συμμετοχή τους στην προσπάθειά μας!!! Προσωπικότητες Εθνικής και Διεθνούς εμβέλειας, καταξιωμένες!!!

 Ευχαριστούμε θερμά τον παρουσιαστή δημοσιογράφο Γιάννη Πομώνη, τον Τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό) και τα κανάλια - ιστότοπους για την κάλυψη της εκδήλωσής μας!!!

 Ευχαριστούμε επίσης τους εκλεκτούς ηθοποιούς Αλεξία Πετροπούλου και Γιάννη Παπαθύμιο για την τιμητική συμμετοχή τους στα δρώμενα της αποκάλυψης της Μικρογραφίας!!!

 Να ευχαριστήσουμε επίσης και τους συμπατριώτες Χρήστο Καναβό - πρώην Δήμαρχο Αργιθέας, Γιώργο Μπαλάνο - πρώην Πρόεδρο Ανθηρού και Στέλιο Γραμμένο, τους Βασίλη Παπαϊωάννου, Δημήτρη και Φάνη Καραγιαννάκη από Συκιά Πετρωτού, καθώς και τους Πηγιώτες Νίκο Φώτο, Δημήτρη Σιώτα και Βασίλη Φώτο που προσφέρθηκαν και μας συνέδραμαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής της Μικρογραφίας.

 Βέβαια να μην ξεχάσουμε και τα έθιμά <<Τα μαντήλια ή μαντηλώματα>> στον πρωτομάστορα Θανάση Πόραβο - από Κηπουργιό Γρεβενών και στους μαστόρους Λεωνίδα Κατσούγκρη - από Ηράκλειο Κρήτης, Δημήτριο Μπούγια - από Ορμύλια Χαλκιδικής, Ευάγγελο Μανουσάκη - από Γραικικό Άρτας, Γιάννη Μπακαγιάννη - από Ράμια Άρτας, Νικόλαο Φώτο και Δημήτριο Σιώτα από Πηγές Άρτας.

 Τηρούμε τις Παραδόσεις μας!!! Μερικά από τα ζώσματα είναι από τον αφανή και διαχρονικά αρωγό στην προσπάθειά μας Ανθηριώτη Κώστα Δήμου Γούλα!!!

 Νοερά, εμείς τα μέλη των Επιτροπών, έχουμε αυτή την ώρα κοντά μας τον αείμνηστο Ευπατρίδη και μέλος της Επιτροπής μας το ΝΙΚΟ ΜΠΑΛΑ που η ψυχή του θα μας βλέπει και θα χαίρεται!!! Ήταν μπροστάρης σε όλα!!!

 Με τα μάτια κοιταζόμαστε εκείνα τα χρόνια και κινούσαμε πέρα!!!

 Έχουμε επίσης νοερά κοντά μας τον αξέχαστο ΛΑΖΑΡΟ (Λάζο) ΤΣΙΑΜΠΑ και αφιέρωμα θα παρακολουθήσετε στο τέλος της εκδήλωσης.

 Σας ευχαριστούμε από καρδιάς όλες και όλους για την προσέλευσή σας!!!

 Μας δίνετε δύναμη να συνεχίζουμε τα οράματά μας και τους αγώνες μας για την Κοιλάδα του Αχελώου!!!

Γέφυρα Κοράκου, 16.7.2022

Μενέλαος Nικ. Παπαδημητρίου]

 Από όσα γνωρίζω και εξ ιδίας αντιλήψεως αλλά και από ενημέρωση που είχα και είχαμε τα Μέλη της Επιτροπής, πλήθος κόσμου επισκέφθηκαν τους δυο αυτούς μήνες τη Μικρογραφία και την καταχάρηκαν, παίρνοντας αναμνηστικές φωτογραφίες!!!

 Πίστη μας είναι πως με την κατασκευή αυτή, της Μικρογραφίας, το Κράτος με τους αρμόδιους Φορείς του θα δείξει την ανάλογη ευαισθησία στην όλη υπόθεση της Ανακατασκευής της Ιστορικής Γέφυρας Κοράκου και της Κούλιας, διαμορφώνοντας ανάλογα και το συνολικό χώρο!!!

Αθήνα, 16.9.2022

Μενέλαος Παπαδημητρίου

 ΥΓ 1: Εκφράζω τις ευχαριστίες μου σε όσους έστειλαν μηνύματα και αυτοί είναι: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ, Υπουργός Δικαιοσύνης, ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ, πρώην Βουλευτίνα Καρδίτσας, ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Σκηνοθέτης της ΕΡΤ, ΒΑΣΩ ΣΚΑΡΑ, Αρχηγός της Εθνικής Ομάδας χαντ μπωλ, ΝΑΝΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ, Πρόεδρος της ΠΟΑΣ (*με τις παρατηρήσεις της), ΕΛΛΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ και ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΡΟΥΝΑΣ και ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΑΣΛΗΣ (Πρόεδροι Συλλόγων Αργιθεατών ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΜΑΓΝΗΣΊΑΣ και ΑΘΗΝΏΝ αντίστοιχα), ΜΑΡΙΑ ΒΙΛΛΗ (Σύλλογος Αργιθεατών Φαρσάλων), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΙΤΣΗΣ (Προεδρος Συλλόγου Απανταχού Μαραθιωτών), ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΕΡΓΑ και ΤΖΟΥΛΗ - ΙΩΑΝΝΑ ΝΑΣΙΩΚΑ (Σύλλογος Αργιθεατών Θεσ - νίκης) και ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ.

 ΥΓ 2: Ευχαριστίες θερμές σε ανώνυμο Ανθηριώτη για τη συνεισφορά του, στη μνήμη του μπάρμπα Κώστα Μπουκουβάλα από την Παλιόλακα.

 ΥΓ 3: Σημειώνω, πέρα από τα παραπάνω αναφερθέντα, πως σε εύθετο χρόνο και εφόσον αυτό ήθελε κριθεί επιβεβλημένο από μέρους μου (ακούσθηκαν, διαδόθηκαν διάφορα μη αληθή), θα αναφερθώ και σε άλλες λεπτομέρειες - αλήθειες για την όλη υπόθεση της κατασκευής της Μικρογραφίας και της εκδήλωσης (δημοσίευση πίνακα προσκλήσεων με email, πότε και προς ποιους κλπ) και γενικά για την υπόθεση Κοράκου και της Κούλιας.

Μενέλαος Παπαδημητρίου

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  
 

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_309.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα