Ela na paiksoume

Koumpouriana

07 - 12 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 125 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κοινοβουλευτικός επί πολλές τετραετίες του νομού Λάρισας, προέβη σε δηλώσεις με τις οποίες γυρίζει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον ανταγωνισμό κομμάτων - εναλλαγή στην εξουσία, την ισότητα ψήφων, τα θεσμικά αντίβαρα που έχει ανάγκη η πλουραλιστική φιλελεύθερη κοινοβουλευτική Δημοκρατία, 66 χρόνια πίσω, στο 1956 όποτε εφαρμόστηκε με «εκλογικό νόμο» αυταρχικής εμπνεύσεως το τριφασικό εκλογικό σύστημα: απλή αναλογική σε μεγάλες πόλεις - ενισχυμένη σε επαρχίες - πλειοψηφικό εκεί όπου η τότε ΕΡΕ είχε εκλογική δύναμη με διαφορά....

 Με τον κοπτοραπτικό εκείνο εκλογικό νόμο, η ΕΡΕ παρότι ήταν δεύτερο κόμμα σε ψήφους, έλαβε περισσότερες έδρες και πήρε την... εξουσία (ως το 1958 επόμενες εκλογές).

 ° Προχθές ο εκ Λαρίσης πολιτικός - που έχει επισκεφθεί τα Θεσσαλικά Βραγκιανά τον Μάρτιο 2019- με δηλώσεις, που δεν συνάδουν στο σύγχρονο κόμμα - την ευρωπαϊκή παράταξη της ΝΔ, ζητά την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου - δεύτερη φορά στην ίδια κοινοβουλευτική περίοδο...! - με το πρόσχημα της ‘αυτοδύναμης’ κυβέρνησης, της τουρκικής απειλής, της δήθεν αστάθειας που προκαλούν οι κυβερνήσεις προγραμματικής συνεργασίας, που όμως οι μοντέρνες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμπήξει και κυβερνώνται εδώ και χρόνια (Γερμανία - Ολλανδία - Ισπανία - Πορτογαλία - Ιταλία κα).

 ° Ζητά το όριο - κατώφλι εισόδου στη Βουλή να ανεβεί στο... 5% (αντί 3%).

 ^ Μια αυταρχική ιδέα - πρόταση που θα αποκλείσει δυνάμεις και πολιτικές κινήσεις από την εκλογική μάχη, θα ωθήσει στο περιθώριο τμήματα του λαού, της νεολαίας - στερώντας το οξυγόνο της ανανέωσης, της συμμετοχικότητας, της δυναμικής που έχει ανάγκη η σύγχρονη παραπαίουσα δημοκρατία (μεγάλη αποχή από εκλογές, κόμματα - καρτέλ, αρχηγοκεντρικά, «εταιρίες νομής εξουσίας και διανομής κρατικών - ευρωπαϊκών πόρων». αντί για ενεργά κομματικά όργανα από κάτω προς τα επάνω (Τοπικές - Νομαρχιακές οργανώσεις κλπ).

 ^ Ζητά επιτακτικά, πριν ο ελληνικός λαός μιλήσει με την ελεύθερη ψήφο του να προεξοφλήσουν όλα τα κόμματα, όλοι οι αρχηγοί ότι: πρωθυπουργός μετά τις κάλπες υποχρεωτικά θα είναι ο αρχηγός του...πρωτεύσαντος κόμματος, ανεξαρτήτως ποσοστού, ψήφων, εδρών...!

 ^ Με τέτοιες... αναχρονιστικές αντιδημοκρατικές προτάσεις - σεβαστές μεν, αλλά αποκρουστικές - η μεγάλη συντηρητική παράταξη που ίδρυσε ο Εθνάρχης Ευρωπαϊστής Κων/νος Καραμανλής χάνει κάθε επαφή με σύγχρονη πραγματικότητα, τις δυσκολίες του δυστοπικού ΤΩΡΑ και οδηγείται σε απομόνωση και έξοδο από την εξουσία.

 * Δυστυχώς επί τρία χρόνια: Δεν λειτουργούν, Δεν παράγουν πολιτική, Δεν κινητοποιούν τα απλά ενεργά μέλη της ΝΔ, οι οργανώσεις ανά την Ελλάδα.

 * Μια αλληλοεξάρτηση τοπικών συμφερόντων - περιφερειακών κέντρων εξουσίας, κρατά «δεμένη» την δημιουργικότητα, πρωτοβουλία, εργατικότητα του απλού μέλους ΝΔ και το σύστημα μένει αργοκίνητο αλυσοδεμένο μεταξύ Βουλευτών - Δημάρχων -Περιφερειαρχών και συμβούλων, με μόνο στόχο τη διαιώνιση της εξουσίας εκάστου (επί πολλές θητείες) χωρίς ενσυναίσθηση και ενδιαφέρον υπέρ των πολιτών, των αδύναμων, των ξεχασμένων αδικημένων περιοχών...

 ° Με το ν 4804/21 εκλογικό νόμο για ανάδειξη δημοτικών - κοινοτικών και περιφερειακών αρχών, τα ίδια και χειρότερα λάθη.

 Η Νέα Δημοκρατία συνέχισε την αντιαυτοδιοικητική κακή παράδοση της: όχι στην αιρετή ΝΑ - όχι στον Καποδίστρια - Όχι στην αποκέντρωση με πόρους κα)

 Ενώ ψήφισε - σωστά, ενάντια στον ισοπεδωτικό Καλλικράτη (2010) τώρα στηρίζει τον περαιτέρω συγκεντρωτισμό και αντικοινοτισμό... την απαξίωση παρατάξεων και συλλογικών οργάνων: ΔΣ και ΠΣ.

 ^ Υπερσυγκέντρωση - αντικοινιτισμός - μονοκρατορία σε αρχηγούς παρατάξεων - εμπόδια σε κινήσεις ενεργών δημοτών για συγκρότηση συνδυασμών, υπέρμετρη αύξηση εκλογικού κόστους, πάταξη κάθε αντιλόγου και ελεύθερης φωνής.

 @ Μαύρη η πρόβλεψη μας - από την 25χρονη αυτοδιοικητική πορεία μας / Δήμαρχος - Πρόεδρος ΔΣ - σύμβουλος/ ότι με τον παρόντα εκλογικό νόμο για τοπικές εκλογές η αποχή των δημοτών θα φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, η συμμετοχή απλών πολιτών θα μειωθεί, οι μη έχοντες χρήματα θα εξοβελιστούν από το σύστημα, οι γυναίκες εικονική ένταξη σε ψηφοδέλτια λόγω ποσόστωσης, σχήματα χωρίς αντίπαλο σε πολλές περιπτώσεις ΟΤΑ (Δήμων - Περιφερειών).

 @ Αντί να νοιαστεί ο κ. Χαρακόπουλος για την ποιότητα, ενίσχυση της κεντρικής και τοπικής Δημοκρατίας και να προτείνει ρεαλιστικές εκσυγχρονιστικές προτάσεις - ως οφείλει λόγω πολιτείας στο κοινοβούλιο - μας γυρίζει 66 χρόνια στο αναχρονιστικό ‘αφασικό’ αντιδημοκρατικό αντιφιλελεύθερο σύστημα, τύπου...1956.

 Αλλά, όπως δίδασκε ο αείμνηστος καθηγητής μου στη Νομική Αθηνών - Δημ. Τσάτσος:

 «Η Δημοκρατία κτίζεται από κάτω προς τα επάνω»...!

Δημήτρης Παπακώστας 9-9-22

Νομικός - Αιρετός ΤΑ Αχελώου Αργιθέας Θεσσαλίας 25 έτη.

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
028_Kostoulas_Agori.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα