Ela na paiksoume

Koumpouriana

19 - 03 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 115 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Άρθρο του Κωνσταντίνου Αγόρη, οικονομολόγου, δημοσιογράφου, υπεύθυνου Τύπου της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

02 Agoris Konstantinos Η επομένη των εκλογών δεν θα βρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος ομολόγησε στη ΔΕΘ την αδυναμία του να σχηματίσει κυβέρνηση μετά την κάλπη της απλής αναλογικής. Παραδεχόμενος, έτσι, και την πολιτική και κοινωνική του απομόνωση.

 Πλέον, αντιμετωπίζει:

  • Τα αδιαπέραστα αδιέξοδά του σε οικονομία, πανδημία, εθνικά θέματα.
  • Τη μη αναστρέψιμη φθορά της κυβέρνησης και του ίδιου.
  • Την ανικανότητά του να υποστηρίξει την εικόνα του (δήθεν) άτρωτου και αποφασισμένου, αφού παγιώνεται η άποψη πως δεν μπορεί να διαχειριστεί -αντιθέτως, επιτείνει - τις μεγάλες κρίσεις.

 Η διακίνηση εκλογικών σεναρίων από ενοίκους του Μαξίμου σχετίζεται απόλυτα με τις κυβερνητικές αστοχίες και παραπατήματα.

 Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποδράσει πριν κορυφωθεί η δυσαρέσκεια, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα τον διευκολύνει να δραπετεύσει. Και αμέσως θα δώσει λύση διακυβέρνησης και πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα.

 Μια σταθερότητα που δεν μπορεί να εγγυηθεί η Ν.Δ., όπως αποδείχθηκε (και) στη Θεσσαλονίκη. Εκεί όπου σερβιρίστηκαν παλιά μέτρα για καινούρια και ρυθμίσεις υπέρ της ελίτ ως προβλέψεις για τη μεσαία τάξη.

 Η αίσθηση ανεπάρκειας του πακέτου Μητσοτάκη έφτασε άμεσα και στο Μαξίμου, με τους επιτελείς του να πετούν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για «μέτρα πάνω στα μέτρα», όπως τα δωρεάν σπίτια σε νέα ζευγάρια, που λίγο αργότερα έσπευσαν να «μαζέψουν».

 Κόντρα στην αδυναμία Ν.Δ. και Μητσοτάκη να εισφέρει κάτι νέο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξέπεμψε από τη ΔΕΘ πολιτική και προγραμματική αυτοπεποίθηση.

 Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα πρόγραμμα σαφές, κοστολογημένο και κοινωνικά δίκαιο. Μεταξύ άλλων:

 Οικονομία

 1. Ανασχεδιάζουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή και τη συμμετοχή της κοινωνίας. Η Ν.Δ. το παρέδωσε στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

 2. Ανακτούμε το μάνατζμεντ μιας τουλάχιστον συστημικής τράπεζας, αξιοποιώντας τις μετοχές του δημοσίου.

 3. Αναβαθμίζουμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα αγοράζει -μέσω έκδοσης εγγυημένων ομολόγων- μέρος του χρέους των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να τις διασώζει, ενώ θα τις κατευθύνει σε περισσότερο παραγωγική λειτουργία εξασφαλίζοντάς τους επιπλέον ρευστότητα.

 4. Διαγράφουμε μέρος του ιδιωτικού χρέους φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων και αγροτών, που δημιουργήθηκε στην πανδημία.

 5. Καταργούμε τον πτωχευτικό κώδικα Μητσοτάκη, που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα σε πτώχευση.

 Φορολογικό σύστημα

 1. Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύη για ετήσια εισοδήματα ως 40.000 ευρώ, χωρίς άδικες διακρίσεις, και μειώνουμε τον συντελεστή για ως 65.000 ευρώ.

 2. Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για όλους, ανεξαρτήτως επαγγέλματος.

 Στήριξη αγροτών - κτηνοτρόφων

 1. Ρυθμίζουμε τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην κρίση.

 2. Χορηγούμε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης και στους κτηνοτρόφους ορεινών/νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων.

 3. Χορηγούμε ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος.

 4. Επιστρέφουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης.

 Αντιμετώπιση ακρίβειας

 1. Μειώνουμε ριζικά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη.

 2. Σταματάμε την κερδοσκοπία των καρτέλ με ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από ΡΑΕ και Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 3. Επαναφέρουμε το κοινωνικό τιμολόγιο για να μειωθούν δραστικά οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά.

 4. Επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης στις ορεινές περιοχές.

 Εργασία

 1. Θεσμοθετούμε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

 2. Καταργούμε τον νόμο Χατζηδάκη, που ισοπεδώνει το 8ωρο και θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες.

 3. Εγκαθιδρύουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποκαθιστούμε και διευρύνουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επαναφέρουμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, επαν-ενισχύουμε την Επιθεώρηση Εργασίας, αποκαθιστούμε το δικαίωμα στην απεργία.

 4. Θεσμοθετούμε τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

 5. Εφαρμόζουμε πιλοτικά το 35ωρο, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.

 6. Συγκροτούμε πρόγραμμα απασχόλησης 50.000 νέων επιστημόνων, με αυξημένες αμοιβές και κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες.

 Το «τέλος» Μητσοτάκη συμπίπτει με τη Νέα Αρχή της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας. Με τη Νέα Αρχή που θα εγγυηθεί η ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης ημέρας. Με τη Νέα Αρχή που θα φέρει η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές.

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
phoca_thumb_l_004_DSC_0406.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα