Ela na paiksoume

Koumpouriana

19 - 04 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 138 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

10 Rogganaki Lia «Ένα χαστούκι ήταν, δεν γίνεται συχνά.» «Ίσως με κάποιον τρόπο κι εγώ να το προκάλεσα.» «Σε όλες τις σχέσεις υπάρχει βία απλά δεν το λένε.» «Ο Μάκης είναι καλό παιδί, πολύ εργατικός, φέρεται ευγενικά στους άλλους και όλοι τον συμπαθούν.» «Ας κάνω υπομονή, μην καταλάβει κάτι και η μικρή. Άλλωστε μου υποσχέθηκε πως δεν θα ξανασυμβεί, θα αλλάξει.»

 Δικαιολογίες, ενοχές, λανθασμένες πεποιθήσεις, φρούδες ελπίδες. Η βία σε μια σχέση ΔΕΝ δικαιολογείται. ΔΕΝ συμβαίνει μόνο μία φορά. ΔΕΝ εκδηλώνεται ποτέ ως μεμονωμένο περιστατικό, αντιθέτως κλιμακώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Γίνεται όλο και πιο συχνή, όλο και πιο επικίνδυνη. Μέχρι να βρουν την δύναμη να ζητήσουν βοήθεια οι γυναίκες που την βιώνουν, την έχουν υποστεί ξανά και ξανά και έχουν φτάσει σε σημείο να φοβηθούν για τη ζωή τους.

 Γυναίκες δέσμιες σε έναν πόλεμο που διεξάγεται επάνω στο σώμα τους, και το μυαλό τους. Γυναίκες που υποτιμούν το γεγονός, το υποβαθμίζουν και συχνά νιώθουν υπεύθυνες γι αυτό. Η ντροπή και ο φόβος τις κάνει να υπομένουν και να μη μιλούν. Κάποιες δεν μιλούν γιατί δεν γνωρίζουν ότι αυτό που τους συμβαίνει είναι κακοποίηση, καθώς η βία έχει πολλές μορφές, λεκτική, ψυχολογική, οικονομική, σωματική.

 Τα τραγικά περιστατικά γυναικοκτονιών που αναδεικνύονται από τα ΜΜΕ καθώς και η πλειάδα καταγγελιών τόσο στον χώρο του αθλητισμού όσο και της τέχνης, μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη έκταση έχει η κακοποίηση των γυναικών στην Ελλάδα και πόσο κοντά μας είναι η ενδοοικογενειακή βία. Η έμφυλη βία δεν είναι κάτι εξωπραγματικό αλλά συμβαίνει καθημερινά, αθέατα, συγκαλυμμένα. Πάντα όμως υπάρχουν αυτιά πρόθυμα να ακούσουν, αρκεί να ανοίξουν τα στόματα.

 Οι γυναίκες που είναι θύματα βίας θα πρέπει από το πρώτο κιόλας περιστατικό να το καταγγέλλουν και να μην το αφήνουν να συνεχιστεί. Βοήθεια υπάρχει, αρκεί να μιλήσουν.

 Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει και χρηματοδοτεί 2 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και 3 κέντρα συμβουλευτικής και υποστήριξης.

 Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας αγωνίζεται να βοηθήσει αυτές τις γυναίκες να μιλήσουν. Στόχος μας είναι να ενημερωθούν οι γυναίκες για τα δικαιώματα τους και για τις επιλογές που έχουν. Παράλληλα δραστηριοποιούμαστε στην ενημέρωση οργανισμών και την ευαισθητοποίηση της τοπική κοινωνίας.

 Αν υποψιάζεστε ότι μια γυναίκα είναι θύμα έμφυλης βίας, προσπαθήστε να την προσεγγίσετε. Ενθαρρύνετε την να σας μιλήσει, επικοινωνήστε με την συμβουλευτική γραμμή της Γενικής Γραμματείας SOS 15900,οπου ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι παρέχουν άμεση βοήθεια σε περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ας μην γίνουμε μέρος μιας κοινωνίας, που σιωπά και αποδέχεται κακοποιητικές συμπεριφορές, αδιαφορώντας για τις ιστορίες διαρκούς πόνου.

 Αδιαμφισβήτητα το να σπάσει ο κύκλος της βίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το πρώτο βήμα φαντάζει βουνό, είναι όμως εφικτό και αξίζει όσο αξίζει η ζωή σου. Η μία και μοναδική ζωή που πρέπει να τη ζήσεις χωρίς φόβο και απόγνωση, αρκεί να βρεις την δύναμη που κρύβεται μέσα σου για να μιλήσεις. Ο καθένας δικαιούται να απολαμβάνει τη γαλήνη και το σεβασμό.

 Υπάρχουν κέντρα στήριξης, μέσα στην πόλη μας και σε κάθε πόλη, τα οποία στελεχώνονται από ειδικευμένα άτομα που μπορούν να βοηθήσουν να οργανώσεις ένα πλάνο διαφυγής από την βία, διευκολύνοντας την πρόσβασή σε φορείς που έχουν σχέση με την απασχόληση, επιμόρφωση, κατάρτιση. Υπάρχουν Ξενώνες που παρέχουν τη δυνατότητα ασφαλούς διαμονής καθώς και ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη. Δεν είσαι μόνη.

 Κι αν έχεις χάσει τον έλεγχο… μπορείς να τον βρεις, αρκεί να μιλήσεις. Εμείς θα είμαστε εδώ να στο λέμε και να σε στηρίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Στην κορυφή του βουνού σου, απλώνεται ένας ορίζοντας όπου μπορείς να ονειρευτείς πάλι. Κάνε το πρώτο βήμα. Άφησε πίσω το φόβο, ζήτα βοήθεια για να κερδίσεις την ζωή. Μίλα, γιατί η σιωπή σκοτώνει.

Λία Ρογγανάκη

Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας
των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
06-08-2010-10.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα