Ela na paiksoume

Koumpouriana

04 - 10 - 2022
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 171 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΓΟΥΛΙΑ
Αρχιτέκτονα μηχανικού
Συντονιστή της Ν.Ε. Καρδίτσας του
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Το περασμένο φθινόπωρο, μετά την καταστροφική επέλαση του «Ιανού» στις 18 και 19 του Σεπτέμβρη στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας (πολεοδομικά συγκροτήματα Καρδίτσας και Μουζακίου κυρίως, αλλά και της υπαίθρου, ορεινών και άλλων περιοχών), περιμέναμε από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τις δημοτικές αρχές

της περιοχής, με την κοινωνία συμπαραστάτη, να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό, αλλά και να διεκδικήσουν, τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων αποκατάστασης και, κυρίως, των έργων που θα θωρακίσουν την περιοχή από πιθανές μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις.

 Εξαγγελίες βεβαίως και μεγάλα λόγια, είχαμε πολλά.

 Και για «Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα» ακούσαμε και είδαμε γραμμένα. Και για πανεπιστημιακές σχολές και μεταπτυχιακά τμήματα σχολών ακούσαμε. Και για αντιπλημμυρική θωράκιση ακούσαμε, ώστε να μη φοβόμαστε με το παραμικρό καιρικό φαινόμενο στο μέλλον.

 Είναι ποτέ δυνατόν και, μάλιστα, μετά από αυτό που συνέβη να παραπέμπεται στο αόριστο μέλλον ή να έχει ήδη ξεχαστεί από τους τοπικούς άρχοντες, το πλέον απαραίτητο έργο, αυτό δηλαδή της αντιπλημμυρικής θωράκισης και διαχείρισης των υδάτων της περιοχής;

 Αντί αυτών των αυτονόητων και επιβεβλημένων για ευνομούμενες ηγεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας, είχαμε μία νομοθετική ρύθμιση (νόμος 4753/2020) τον περασμένο Νοέμβρη και μία Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 390/Β/3.2.2021) τον Φεβρουάριο.

 Δύο επιλογές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες, στο όνομα του επείγοντος, «καταργούν» στην πράξη κάθε έννοια διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και συμμετοχικής διαδικασίας της Περιφέρειας και των Δήμων.

 Είναι δύο νομοθετήματα, που παραπέμπουν ευθέως σε διαδικασίες και λογικές εποχών από το μακρινό παρελθόν.

 Διότι πώς αλλιώς να εξηγηθεί όταν στο άρθρο 63 παρ. 7.2 και 7.3 της Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 390/Β/3.2.2021) προβλέπεται η διαδικασία της επιλογής αναδόχου για το έργο «Αποκατάσταση των ζημιών στις υφιστάμενες οδικές και σε λοιπές υποδομές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που προκλήθηκαν από τον μεσογειακό κυκλώνα “Ιανός” στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020», ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ, αλλά με ατομική πρόσκληση τριών τουλάχιστον εταιρειών (τόσες ήταν τελικά), ΚΑΤ ΕΠΙΛΟΓΗΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;

 Και για ποιο έργο;

 Για ένα έργο, για το οποίο γενικόλογα περιγράφονται τεχνικά στοιχεία, αποκαταστάσεις ζημιών, απαλλοτριώσεις, ανέγερση κτιρίου (Κ.Υ. Μουζακίου), τέσσερις γέφυρες, κ.ά., χωρίς αναλυτικά τεχνικά στοιχεία για την υποβολή προσφορών.

 Και εύλογα κανείς αναρωτιέται: Ο νόμος αναφέρει ότι η προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση μπορεί να ενεργοποιηθεί για τις κατεπείγουσες περιπτώσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά από 6 ή 9 μήνες είδε το κατεπείγον; Πόσο μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των έργων θα είχαμε εάν η πρόσκληση για την υποβολή προσφορών δημοσιεύονταν για πέντε ημέρες, για παράδειγμα, αντί ο διαγωνισμός να γίνει με την πρόσκληση τριών κατ’ επιλογήν της κυβέρνησης εταιρειών;

 Αξίζει, δε, εδώ να αναφερθεί ότι η έκπτωση στις προσφορές των τριών εταιρειών κυμάνθηκε μεταξύ του 3% και του 5%. Και μετά από τη βελτιωμένη προσφορά που τους ζητήθηκε, αυτή κυμάνθηκε στο «φοβερό» και «τρομερό» ποσοστό των 5% και 6%. Για ένα έργο, προϋπολογισμού 143 εκατομμυρίων ευρώ με το Φ.Π.Α., παρακαλώ.

 Τελικά, το έργο ανατέθηκε στην ΤΕΡΝΑ Α.Ε., με ποσοστό έκπτωσης 6%.

 Τέλος, δεν θα σταθώ σε παραπέρα ανάλυση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το τεχνικό μέρος του έργου, γιατί πραγματικά είναι για λύπηση και μόνο. Η αοριστολογία, η γενικολογία και τα «προνόμια» των εργολάβων είναι απίστευτα.

 Ενδεικτικά, μόνο αναφέρω ότι οι δαπάνες όλων των μελετών, η διενέργεια όλων των αναγκαίων ερευνών και δοκιμών, καθώς και η αξιολόγηση αυτών (παρ 7.6 της Απόφασης) θα γίνει με μέριμνα της Εργοληπτικής Εταιρείας. Και αυτό λέει πολλά.

 Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος και ο δήμαρχος Μουζακίου, Φάνης Στάθης, τι έχουν να πουν για όλα αυτά, εκτός από να επιτελούν με επιτυχία τον ρόλο των χειροκροτητών και να καθίστανται έρμαια των «ορέξεων» του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη;

Θα επανέλθουμε…

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
Tyxaia_eikona_268.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δι@ύγεια - Δήμος Αργιθέας
Δήμος Αργιθέας
Εθνικές εκλογές Ιουλίου 2019
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Εκλογές Σεπτ. 2015
Εκλογές 2014
Εκλογές 2012
Τελευταία άρθρα