Εκτύπωση

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Ο νέος Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δείχνει ότι έχει την απαιτούμενη πολιτική βούληση και ευαισθησία απέναντι στους πολίτες προς συνταξιοδότηση, σε χιλιάδες ασφαλισμένους απόμαχους εργασίας, που έχουν καταθέσει αίτηση για σύνταξη γήρατος, χηρείας, αναπηρίας, πρόνοιας.

 |. Με τόλμη εξήγγειλε θετικές τομές και ριζοσπαστικά μέτρα:

 Α. Χορήγηση της "Εθνικής Σύνταξης" (360-384€ μηνιαία) άμεσα.

 Β. Επιτάχυνση διαδικασιών για χορήγηση της προσωρινής (70%+ της κύριας).

 Γ. Συνεργασία ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους ιδιώτες / Νομικούς- Λογιστές κ.α.

 ||. Σήμερα σε Κυριακάτικη Εφημερίδα δηλώνει:

 "Το να κρατά το Κράτος σε ομηρία δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, χωρίς σύνταξη επί χρόνια .... αποτελεί πολιτικό και κοινωνικό σαδισμό. Αυτό ΔΕΝ μπορώ να το ανεχθώ!".

 Σε προηγούμενη δήλωση του, καταφέρθηκε κατά ορισμένων Γραφειοκρατών- Διευθυντικών στελεχών ΕΦΚΑ, που κωλυσιεργούν και αρνούνται να συμμορφωθούν.

 |||. Η προστασία της υγείας, του γήρατος, της αναπηρίας, η περίθαλψη απόρων και η κοινωνική ασφάλιση αποτελούν Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα.

 Ύψιστα Ανθρώπινα Δικαιώματα (άρθρο 25 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ Γ.Σ. ΟΗΕ /1948).

 • Όμως, η χορήγηση προσωρινά του ποσού της "εθνικής σύνταξης" - δηλ το ισόποσο μιας σύνταξης ΟΓΑ, δεν πρέπει να λειτουργήσει ως... "προπέτασμα, ως άλλοθι" για περαιτέρω καθυστέρηση έκδοσης των οριστικών συντάξεων (πάνω από 160.000 εκκρεμείς σήμερα, κύριες συντάξεις).

 Η Κυβέρνηση, το Κράτος, ο ΕΦΚΑ οφείλουν να δεσμευτούν:

 1. Το ποσό της εθνικής σύνταξης θα χορηγείται για 6 μήνες το ανώτατο.

 Μετά αμέσως και αυτοδικαίως θα χορηγείται η κανονική προσωρινή σύνταξη.

 2. Μετά πάροδο 10-12 μηνών από την υποβολή της Αίτησης Συνταξιοδότησης υποχρεωτικά ο ΕΦΚΑ καταβάλλει την οριστική σύνταξη ή εκδίδει απορριπτική για βάσιμους λόγους.

 3. Σε περίπτωση καθυστέρησης, το Κράτος - ΕΦΚΑ υποχρεούνται στην καταβολή νόμιμων τόκων υπερημερίας, άνευ ετέρου.

 * Ανάλογη ρύθμιση και για τις Επικουρικές συντάξεις (130.000 εκκρεμείς).

 |V. Όπως, αναφέραμε και στο από Δεκεμβρίου 2019, Σημείωμα- Υπόμνημα μας, που δημοσιεύτηκε και είχαμε αποστείλει-σε τότε Υπουργό Γ. Βρούτση, την Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου και πρόεδρο ΟΠΕΚΑ Ξένια Παπασταύρου:

 • Η Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα του ύψους των οφειλών προς τα ταμεία.

 - Να οριστεί ένα ποσό για όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία ώστε να μη χάνουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης πολίτες λόγω αντικειμενικής αδυναμίας - απορίας.

 • Εξαιτίας της πολύχρονης οικονομικής κρίσης (2011-2018 Μνημόνια) & 2020&21 covid19, χιλιάδες ασφαλισμένοι αδυνατούν να καταβάλλουν εισφορές, οι οποίες είναι εξοντωτικές σε σχέση με το εισόδημα τους.

 √ Να ανέλθει στο ποσό των 45.000€ (σαράντα πέντε χιλιάδες), όπως έχει προτείνει η Ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη (βλέπε: Αρ πρωτ 226143/19974/18-5-2018 έγγραφο του Ειδικού Επιστήμονα Χρ. Παπαδόπουλου).

 * Για το επίδομα ανασφάλιστου Υπερήλικου (άρθρο 93 ν. 4387/2016) απαιτείται να απαλειφθεί το εδάφιο ζ παραγράφου 1 άρθρου 93, ώστε να δίνεται το προνοιακό αυτό επίδομα αυτοτελώς σε κάθε δικαιούχο, έγγαμο ή άγαμο.

 Αδικούνται σήμερα, κατάφωρα οι ανασφάλιστες γυναίκες (αλλά και άνδρες).

 Είναι άδικο και παράλογο, επειδή ο έτερος σύζυγος λαμβάνει παροχή κατά τι μεγαλύτερη από το επίδομα (360€+), να απορρίπτονται οι αιτήσεις από τον ΟΠΕΚΑ.

 Η.. "λύση" του εικονικού διαζυγίου δεν τιμά ούτε το Κράτος, ούτε τον Πολίτη.

 • Άλλωστε, μετά τη νέα Συνταγματική Διάταξη (Αναθεώρηση 2019) άρθρου 21 και τη ρητή κατοχύρωση του εγγυημένου αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής για όλους τους Έλληνες πολίτες, η σύνδεση με τυχόν παροχή ετέρου συζύγου ή πλασματικό εισόδημα (τεκμαρτό) συνιστά ευθεία παραβίαση του.

 • Όλοι οι Πολίτες, που στερούνται βασικού εισοδήματος - ή εσόδων από περιουσία, δικαιούνται να λάβουν ένα στοιχειώδες επίδομα γήρατος, ακόμη και αν λόγω αδυναμίας τους χρωστούν στο Ταμείο τους/ (360€ μηνιαία ή τουλάχιστον το ισόποσο του Εγγυημένου Ελάχιστου των 200€).

 Έχουμε υποβάλλει εναλλακτικές προτάσεις.

 - Ο Υπουργός Κ. Χατζηδάκης φαίνεται ότι τολμά και "σπάει αυγά για την ομελέτα", που θα κρατήσει ζωντανούς χιλιάδες ασφαλισμένους- απόμαχους εργασίας....

 • Θα κριθεί βέβαια, όπως όλοι οι Πολιτικοί, εκ του αποτελέσματος!!!

Δημήτρης Παπακώστας

Νομικός Δ.Σ.Α. /21-3-2021

Αιρετός Τ.Α. Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας 1991-2019.

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr