Γράφει ο Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος
Την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021, τρώμε τον τελευταίο τραχανά του χειμώνα, καθώς αύριο Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Οι παλαιότεροι "τιμούσαν τον τραχανά", και τον μαγείρευαν σε χάλκινο επικασσιτερωμένο σκεύος πάνω σε πυροστιά στο τζάκι, ή σε μαντεμένια σόμπα (μασίνα) καθώς και οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι στην διαδρομή τους για τα χειμαδιά προσθέτοντας, τυρί φέτα και κόκκινο πιπέρι.
Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι αυστηρή και παλαιότερα, που οι άνθρωποι στην πατρίδα μας, ήταν περισσότερο ευλαβείς την τηρούσαν με ακρίβεια "καλογερική".
Πολλοί έλεγαν τότε στα χωριά των Αγράφων (Ευρυτανικά & Θεσσαλικά), ότι αν σου δώσει ευχή "γιαγιά που νηστεύει τριήμερο'', είναι σαν να παίρνεις ευχή από Δεσπότη!