Ela na paiksoume

Koumpouriana

16 - 04 - 2024
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 244 guests και one member

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Δευτέρα Πάσχα σήμερα, 20 Απριλίου - Άνοιξη 2020, συμπληρώθηκαν 39 μέρες της προσταγής του "Μένουμε Σπίτι" με επιβολή διοικητικών προστίμων από Αστυνομικά όργανα, άνευ διαδικασίας, αιτιολογίας και απολογίας.....

 Όμως, μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό το διάστημα, πολλοί εργάζονται κανονικά, χωρίς πλήρη εξοπλισμό και μέσα προστασίας, υπηρετώντας το καθήκον απέναντι στους πολίτες, με αυτοθυσία και διακινδύνευση της δικής τους υγείας....

 Γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες, ένστολοι, πωλητές, μεταφορείς, οδηγοί....

 Το πρώτο κύμα, φαίνεται να έχει κοπάσει, να υποχωρεί....

 Όλοι οι Ειδικοί και οι Πολιτικοί ανησυχούν - βάσιμα κατά την πορεία των πραγμάτων - για το "σύνδρομο του ακορντεόν", των αλλεπάλληλων κυμάτων, της πανδημίας - του covid19.... Η Σιγκαπούρη, η Κίνα το αποδεικνύουν....

 |. Μια επιχείρηση, ένα ματς δεν κρίνεται ποτέ από τα πρώτα καλά λεπτά ή το πρώτο ημίχρονο, όπου πράγματι ως Χώρα - Κυβέρνηση - Κόμματα - Σύστημα Υγείας πήγαμε λίαν καλώς έως άριστα!

 Όμως μπορεί στο "πρώτο ημίχρονο" να βάλεις 2 γκολ, αλλά στο δεύτερο και πιο κρίσιμο ...να φας 5!

 Το πολιτικό σύστημα, συνολικά, πρέπει να επανεξετάσει την τακτική, την πολιτική του, τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, του κινδύνου μετάδοσης ιού, να διορθώσει με παρρησία "λάθη" του:

 1. Η επικέντρωση στο "Μένουμε Σπίτι" - όχι βέβαια όλων, όπως προαναφέρουμε - χωρίς ορισμένο χρονικό όριο, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι μόλις επιτραπεί η έξοδος από το Σπίτι, όλα θα λειτουργούν όπως πρώτα, ότι έληξε η δοκιμασία....

 Το σωστό θα ήταν, να δοθεί το κύριο βάρος στο "Κρατάμε τις αποστάσεις (είτε σπίτι, είτε έξω) - Προσέχουμε ζωή μας (καλή διατροφή, όχι κάπνισμα, άσκηση) - Ακούμε τους γιατρούς μας για δυνατή άμυνα οργανισμού - Πλένουμε χέρια".

 Η τακτική "βλέποντας και κάνοντας" είναι τυφλή.... δείχνει ευθυνοφοβία... ατολμία ...είναι απορριπτέα....!

 2. Το "Μένουμε Σπίτι" έχει ημερομηνία λήξεως, δεν είναι δυνατόν να παρατείνεται επ’ αόριστον για πολλούς λόγους (ψυχικής υγείας, οικονομίας, ατομικών ελευθεριών και ανθρώπινης φύσης).

 Η προσταγή για παραμονή και εγκλεισμό στο σπίτι, επιτυγχάνει τους σκοπούς της όταν στηρίζεται στην πειθώ, τη συνειδητή πειθαρχία των πολιτών και έχει ημερομηνία λήξης.

 Με αστυνομικά μέτρα, πρόστιμα και απειλές, αυξάνεις το θυμό, τον πανικό, την απελπισία του κόσμου, ιδίως όταν ξεπεραστεί ένα ανεκτό λογικό χρονικό όριο - 45 ημερών.

 3. Η Αντιπολίτευση όφειλε να απαιτήσει την κανονική λειτουργία της Βουλής και των θεσμών (με τήρηση των μέτρων προστασίας), η δε εξαγγελία περιορισμών να γίνεται με δημοκρατικότητα και πλήρη ενημέρωση όλων για τις πολιτικές Υγείας που υιοθετεί η Κυβέρνηση .

 [Πόσες νέες ΜΕΘ, πόσοι Γιατροί προσλήφθηκαν, πόσες κλινικές λειτούργησαν, τι μέσα δίδονται στους μαχητές πρώτης γραμμής, πόσες μάσκες υπάρχουν κ.λπ.].

 Χωρίς επάρκεια ΜΕΘ (τουλάχιστον 1200), ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και να "Μείνουμε Σπίτι" η λύτρωση δεν θα έρθει....

 Διότι, ο,τι - τυχόν - κερδίσουμε στην πρώτη φάση μπορεί να χαθεί στο ...δεύτερο ή τρίτο κύμα....

 * Η πολιτική συναίνεση δεν ισοδυναμεί.... με σιωπητήριο ....ούτε με "παράδοση άνευ όρων"...

 Απαιτεί κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων για την αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και για την οργάνωση του όλου Συστήματος Υγείας, ψυχικής και σωματικής, τη στήριξη των εργαζομένων, των άνεργων, των νέων, της Οικονομίας.... της αποτροπής μεγάλης ύφεσης ή κραχ...

 4. Οι Εκκλησίες μας, οι επιχειρήσεις, τα μαγαζιά, πρέπει να ανοίξουν μετά 45 μέρες lockdown. Κυβέρνηση, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση, αφού ακούσουν τους Ειδικούς, οφείλουν να λάβουν αυτοί - οι Πολιτικοί - το κόστος της ευθύνης και χωρίς φοβίες να ανακοινώσουν έως την Κυριακή του Θωμά, το "Πρόγραμμα Εξόδου και Επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, της Ανόρθωσης της Χώρας"!

 Φυσικά, όχι με επιστροφή στην "προτέρα ...κανονικότητα" αλλά υπό τις νέες συνθήκες, βήμα βήμα και με προστατευτικά μέτρα, δικλείδες ασφαλείας.

 * Όμως ανοιχτά, με πειθώ και πολιτική βούληση για Υγεία, ψυχική ισορροπία, οικονομική ευημερία, χωρίς όρους εξαθλίωσης και ....πτωχοκομείου....

 5. Κάθε σκέψη για "επαναφορά του Εγκλεισμού" ας ξεχαστεί, πλην ορισμένων ειδικών περιπτώσεων (π.χ. ευπαθών υπερηλίκων - άνω των 78 κ.λπ.).

 Η Δικαιοσύνη να αρχίσει άμεσα να λειτουργεί με νέα δεδομένα και λήψη μέτρων και με συνεργασία Πολιτικής Ηγεσίας, Δικαστών, Νομικών, Υπαλλήλων.

 Ο εμπαιγμός σε βάρος των Δικηγόρων (voucher), να διορθωθεί τάχιστα.

 Η απόφαση - ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων αποστομωτική και δίκαιη!

 6. Η Κυβέρνηση, η Βουλή, τα Κόμματα να εγγυηθούν έμπρακτα, τα βασικά Ανθρώπινα Δικαιώματα των πολιτών έως του πέρατος της Υγειονομικής - Ψυχικής - Οικονομικής Κρίσης.

 Με εθνική συνεννόηση και ρεαλιστικό Πλαίσιο Δίκαιων Αιτημάτων προς τα Ευρωπαϊκά όργανα.

 [Πρώτη κατοικία, εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα, περίθαλψη σε όλους, μείωση παράλογων φόρων, ταχεία απονομή συντάξεων κ.λπ.].

 * Επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής σε εστίες σοβαρών κινδύνων (δομές προσφύγων - μεταναστών, ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων / ρομά, οίκων ευγηρίας) και όχι στο κυνήγι..... ετεροδημοτών προς την επαρχία ή τα νησιά.....

 ||. ...Κρυμμένοι διαρκώς και επ’ αόριστον στο Σπίτι, υπάρχει κίνδυνος, αντί για την προστασία του πληθυσμού, να αποδυναμώσουμε τις άμυνες του οργανισμού μας, να καταρρακωθεί το ηθικό και η ψυχολογία, να προκληθεί ανήκεστος βλάβη στις ψυχές των παιδιών, των νέων, των εγκλεισμένων γυναικών, των αδύναμων, για τους οποίους, είναι βέβαιο και με καλές προθέσεις, παλεύουμε όλοι !

 - Κυβέρνηση Κόμματα Αυτοδιοίκηση Ειδικοί .....

 * Ο Καιρός γαρ ....Εγγύς!.....

 Παρέρχεται το 45ημερο του "Μένουμε στο Σπίτι"....

 Έπαιξε τον κρίσιμο ρόλο του, εξεμέτρησε το...ζην ....

 Ας περάσουμε στο "Κρατάμε αποστάσεις - Προσέχουμε με αυτοπροστασία & κανόνες υγιεινής - Εργαζόμαστε - Ασκούμαστε - Δεν φοβόμαστε!"

 * Με πίστη, αλληλεγγύη, δράση, δημοκρατική ευθύνη και αγωνιστικότητα ....

 * Ο Αριστοτέλης διδάσκει: "Επιλογές, και όχι η τύχη, καθορίζουν το πεπρωμένο μας!"

Δημήτρης Παπακώστας

Αιρετός Τ.Α. 1991 - 2019/ Νομικός Δ.Σ.Α.

 

  Θα μας βρείτε και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης: 
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
Ο καιρός στο Καταφύλλι
Εφημερίδα
Σελίδες μελών
Τυχαία εικόνα
107_0557.jpg
Πρωτοσέλιδα
Δήμος Αργιθέας
Τελευταία άρθρα