Εκτύπωση

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

D Papakostas Μεγάλη αντιπαράθεση, δημοκρατική, μαχητική, επικοινωνιακή, πολιτική, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την αξιοποίηση φυσικών πόρων στην ορεινή περιοχή μας, Αργιθέα, Άγραφα, Πίνδο.

 |. Πολίτες και φορείς της Αυτοδιοίκησης υποστηρίζουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ανεμογεννητριών στα βουνά, μετά από επίπονη και περίπλοκη διαδικασία εγκρίσεων και σχετικών αδειοδοτήσεων από την Ελληνική Πολιτεία - Υπουργείο Ενέργειας, Δ/νσεις Δασών, Δασαρχεία, Περιφερειακά και Δημοτικά συμβούλια κ.λπ.

 Πάντοτε υπό το απαράβατο όρο της πιστής εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ε.Ε., του εθνικού δικαίου και προστασίας εν γένει του οικοσυστήματος και με αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ των τοπικών κοινωνιών και της εθνικής οικονομίας.

 ||. Είναι γνωστή η δέσμευση και υποχρέωση της Χώρας μας για απεξάρτηση από ρυπογόνο λιγνίτη, πετρέλαιο, βάσει της Σύμβασης των Παρισίων (2015-2016) για αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματική Αλλαγής.

 Κατά εύστοχη δήλωση ειδικού στα Αειφορικά έργα:

 "Η αιολική - και Υδροηλεκτρική Ενέργεια, είναι... ο λιγνίτης του μέλλοντος....".

 |||. Από την αντίπερα όχθη, υπάρχουν φωνές αντίδρασης στα έργα αυτά, τα οποία θεωρούνται, κατά την άποψη τους, "καταστροφικά για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα".

 |V. Σεβαστές όλες οι διαμαρτυρίες, όμως στις Δημοκρατίες οι πλειοψηφίες θέτουν τα πλαίσια, τις προτεραιότητες, επιβάλλουν τις επιλογές Ανάπτυξης.

 Οι Μειοψηφίες έχουν το απεριόριστο δικαίωμα της πολιτικής δράσης, των διαδηλώσεων, της προσφυγής σε Ευρωπαϊκά όργανα και τη Δικαιοσύνη (ΣτΕ).

 V. Στην πορεία του χρόνου, με βάση τα παραπάνω, εκτελέστηκαν από τη ΔΕΗ πολλά φράγματα και υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

 [Φράγμα Κρεμαστών - Καστρακίου - Στράτου στον Αχελώο στην Αιτωλοακαρνανία, Αλιάκμονα Κοζάνη, Άραχθο Άρτα, Μεσοχώρα Τρίκαλα. Φράγμα Λίμνης Πλαστήρα κ.λπ.].

 Με την απελευθέρωση της ενέργειας, από τη δεκαετία του 1990, εισήλθαν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες με σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια. (Υδροηλεκτρικό Αργυρίου Αχελώου Αργιθέας Καρδίτσας, Δαφνοζωνάρας Ευρυτανίας - Βρουβιανών Δήμου Αμφιλοχίας, Εύβοια, Κρήτη κ.λπ.).

 - Με σημαντικά οφέλη υπέρ των δημοτών, των κοινοτήτων και Δήμων.

 - Χωρίς βλάβη του περιβάλλοντος, αντίθετα με αναβάθμιση του.

 Συνεπώς ο αλληλοσεβασμός των αντιθέτων απόψεων, η σύνθεση, η αλληλοκατανόηση συνιστούν βασικά στοιχεία μιας ευνομούμενης Δημοκρατικής Πολιτείας.

 * Οι τυχόν τοξικές δηλώσεις της μιας πλευράς εναντίον της άλλης, δεν προσφέρουν καμία καλή υπηρεσία, ούτε μπορεί να ανακόψουν τη νομοτελειακή πορεία προς το μέλλον, με Βιώσιμη ανάπτυξη, Αειφορικά έργα, ήπιες μορφές ενέργειας.

 V|. Αναφερόμαστε, επευκαιρία, στις ερωτήσεις του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή (Λαϊκή Ενότητα/πρώην ΣΥΡΙΖΑ) και τις σχετικές απαντήσεις της Κομισιόν.

 "Ε - 004722/2018 Απάντηση:

  1. Η Κομισιόν δεν διενεργεί ελέγχους συμμόρφωσης των επί μέρους έργων αιολικών πάρκων.
  2. Η Κομισιόν, εν τούτοις, κινεί διαδικασία επί παραβάσει σε χώρες - Ελλάδα, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε., όσον αφορά τον σχεδιασμό και την έκδοση αδειών κατασκευής αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη Χώρα.

 Εναπόκειται στα Κράτη Μέλη να διασφαλίσουν την τήρηση όλων των πτυχών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ε.Ε., πριν εγκρίνουν έργα και κατά τη διάρκεια του κύκλου των έργων....

 [Σύμβαση Αarhous-οδηγία 2011/92/ΕΕ/οδηγία 2014/52/Ε.Ε.]

 Ο Ν. Χουντής, επικαλείται: οδηγία 92/43/ΕΟΚ (άρθρο 6 Παρ 3)-2001/42/ΕΚ.

 V||. Η αδειοδότηση για τα μεγάλα Αιολικά πάρκα στα Ευρυτανικά Άγραφα, έγινε με Υπουργικές αποφάσεις (ΥΠΕΝ). Έχουν ληφθεί σχετικές θετικές αποφάσεις από Περιφερειακά Συμβούλια, Δασαρχεία, Αρχαιολογική υπηρεσία κ.λπ.).

 Υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες τροποποίησης ή ανάκλησης.....

 - Τα έργα για φράγμα Συκιάς, επίσης, με σειρά κυβερνητικών αποφάσεων, διαχρονικά από το 1985 έως σήμερα.

 - Για τα ΜΥΕ Αργυρίου και Δαφνοζωνάρας, με νόμιμες διαδικασίες.

 - Η εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στο όρος του Αυλακίου Αιτωλοακαρνανίας, πρόσφατα, πάλι νομίμως και με συναίνεση του Δήμου Αμφιλοχίας & των κοινοτήτων.

 - Το υπό σχεδιασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ στον Αέρα Τυμπάνου με θετική απόφαση του ΔΣ Μουζακίου και ΔΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ κ.λπ..κ.λπ.

 V|||. Είναι ώρα, το ΔΣ του Ορεινού Δικτύου "Πίνδος" - με μέλη όλους τους Δήμους της Πίνδου, κοιλάδας Αχελώου και ευρύτερης περιοχής-καθώς και το ΔΣ ΠΕΔ Θεσσαλίας να συζητήσουν το θέμα της κατασκευής Αειφορικών έργων, της αξιοποίησης των μόνων φυσικών πόρων που διαθέτει η περιοχή της Πίνδου (νερά, άνεμο και πέτρα), τους όρους και προϋποθέσεις και τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, των δασών και οικοσυστημάτων.

 Επίσης, το Περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, η ΕΝΠΕ - ΚΕΔΕ, να λάβουν μια απόφαση- οδηγό (ομπρέλα), προς αποφυγή άγονων αντιπαραθέσεων....

 * Στο εκλογικό μας πρόγραμμα, της Συμπαράταξης της "Ενιαίας Αργιθέας" που υπερψηφίστηκε από το 60,3% των Αργιθεατών, όπως και στο αντίστοιχο της Δημοτικής Αντιπολίτευσης ΑΡΓΙΘΕΑΣ (39,7%), ρητά αναφέρεται ότι είμαστε όλοι υπέρ των έργων ΑΠΕ με σεβασμό στη νομοθεσία, το περιβάλλον και με αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ δημοτών και Κοινοτήτων, όπως σαφώς ορίζουν οι κείμενες διατάξεις....

 Από το 1996-2003 έως σήμερα σειρά θετικών αποφάσεων από Αιρετά όργανα στην Αργιθέα των 20 Κοινοτήτων....

 * Απαιτούμε από την πολιτεία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τα έργα που ξεκινούν, να μη τα εγκαταλείπουν και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και των οδικών δικτύων, όπως στα ημιτελή παρατημένα έργα της Συκιάς......

 Ρητά επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας!

Δημήτρης Παπακώστας

Πρόεδρος Δ.Σ. ορεινής Αργιθέας Καρδίτσας Θεσσαλίας.