Ela na paiksoume

Koumpouriana

30 - 11 - 2023
Καταφύλλι
Σύλλογοι
Είσοδος μελών
Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 453 guests και κανένα μέλος

Παραπομπές
Ενημέρωση - ψυχαγωγία

Ela na paiksoume

005 Koutsikos Konstantinos Σε όλη την ορεινή Ευρώπη η ήπια ανάπτυξη, η οικολογική διαχείριση των ορεινών όγκων αλλά και πεδινών εκτάσεων, η ανάδειξη και προβολή της παράδοσης έχουν κάνει θαύματα. Τα εγκαταλειμμένα χωριά ξαναζωντάνεψαν, οι ορεινοί πληθυσμοί κρατήθηκαν και ενισχύθηκαν, το τοπικό εισόδημα σημείωσε θεαματική άνοδο. Αυτό το είδος της «πράσινης ανάπτυξης» μπορεί να ανθήσει και στην Αργιθέα, η οποία διαθέτει μοναδικά ορεινά και πεδινά οικοσυστήματα. Με την εγκατάλειψη της υπαίθρου διαλύονται σχεδόν οι κοινωνίες για παράδειγμα το δημογραφικό, με την τόνωση όμως της υπαίθρου θα επιτευχθεί ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής αρκεί να το θελήσουμε. Ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο εναλλακτικός ορεινός τουρισμός, με την άγρια ομορφιά της ορεινής Αργιθέας που διαθέτει, η φυσική λίμνη, τα καθαρά ποτάμια, τα πετρογέφυρα, τα

περατάρια κοκ. μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήρας οικονομικής άνθησης και διεξόδου φυγής από τα αστικά κέντρα και επιστροφή στα χωριά μας.

 Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα και πολύτιμα αποθέματα της περιοχής και μπορούν να αξιοποιηθούν για την αναγέννησή της, με βάση τις αρχές μιας ήπιας ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Μπορούν όμως να δώσουν διεξόδους αντλώντας επιδοτήσεις από προγράμματα του Οικοτουρισμού και του Αγροτουρισμού, τα οποία ενισχύουν την τοπική οικονομία και αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.

 Να τονίσω τέλος σε μια λεκάνη με έντονα τα σημάδια της περιβαλλοντικής εξόντωσης λόγω των δραστηριοτήτων της εκτροπής του Αχελώου. αλλά και τεραστίων διαστάσεων αιολικών πάρκων στο σχεδιασμό τους, έχουμε κάθε λόγο να αγωνιστούμε για τη διαφύλαξη των ορεινών οικοσυστημάτων, του υδατικού και του δασικού κεφαλαίου.

 Η περιοχή και συγκεκριμένα της Αργιθέας, θεωρείται ένα από τα βασικά οικολογικά κεφάλαια της Θεσσαλίας, αλλά και τα φυσικά της αντίβαρα απέναντι στη ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της υδάτινων και αιολικών πόρων.

 Στα μεγάλα κοινά προβλήματα, όπως είναι η περιβαλλοντική κρίση, είμαστε όλοι μέρος του προβλήματος αν δεν συμμετέχουμε στη λύση. Ο εθελοντισμός, η προσφορά δηλαδή προσωπικής ενέργειας και χρόνου σε δράσεις προστασίας του κοινού μας περιβάλλοντος, είναι η πιο αποτελεσματική μορφή συμμετοχής μας στα κοινά. Μπορούμε όλοι να οργανώσουμε, ή να συμμετέχουμε σε δράσεις εθελοντισμού για το περιβάλλον, εντοπίζοντας τις προτεραιότητες στην περιοχή μας και αναλαμβάνοντας δράση δηλώνοντας με το παράδειγμά μας πως υπάρχει ένας πλανήτης, ένας κόσμος, ένας σκοπός!

 Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει, πριν από όλα, να προστατέψουμε το δασικό μας πλούτο, τα ήθη και έθιμά μας, τις ομορφιές του τόπου μας, τα νερά μας και το περιβάλλον. Να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού αυτό που λέμε φυσικό κεφάλαιο του τόπου μας.

Κούτσικος Κωνσταντίνος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αργιθέας
Με το συνδυασμό Μαζί για την Αργιθέα
με την Όλγα Κορλού

Μαζί για την Αργιθέα - Κούτσικος Κωνσταντίνος

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
03 F B
 
02_Twitter_2.jpg
 
04 Youtube   05 flickr  

Ο καιρός στο Καταφύλλι
Τελευταία άρθρα