Εκτύπωση

001 Laiki Sispirosi Thessalias Την ώρα που στη Βουλή, οι βουλευτές της Ν.Δ, ψήφιζαν το νομοσχέδιο, με βάση την οδηγία της Ε.Ε 2019/944, το οποίο μεταφέρει τη διαχείριση των υδάτων και των αστικών αποβλήτων στη ΡΑΕ που μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ, ανοίγοντας το δρόμο για παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις, η περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού (Ν.Δ), απέρριπτε την πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης, γιατί όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, δεν υπάρχει καμία ιδιωτικοποίηση του νερού με το ν/σ της κυβέρνησης. Μαζί του έσπευσε να συναχτεί και ο κ. Τσιλιμίγκας, επικεφαλής της παράταξης των (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), ενώ λίγο πριν την ψηφοφορία αποχώρησε η ναζιστική Ελληνική Αυγή, προφανώς για να μην πάρει θέση.

 Με την άρνησή τους να στηρίξουν το ψήφισμα, ουσιαστικά στηρίζουν τον νόμο που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ χθες το βράδυ, ο οποίος ανοίγει το δρόμο, για παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού και των αποβλήτων, μετά το πέρασμα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για μεγαλύτερα χαράτσια στο λαό, υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

 Με τον συγκεκριμένο νόμο προωθείται η «απελευθέρωση» και του νερού και κατ’ επέκταση των ΔΕΥΑ κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων, προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων που εποφθαλμιούν. Με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων η κυβέρνηση προωθεί τον έλεγχο της ζήτησης και όχι την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση.

 Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η ΡΑΑΕΥ θα έχει την αρμοδιότητα για την «αναδιοργάνωση του τομέα της παροχής υπηρεσιών ύδατος" όπως λένε, με συγχωνεύσεις και συνενώσεις ΔΕΥΑ με "καταμερισμό του γεωγραφικού πεδίου άσκησης των αρμοδιοτήτων τους λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής". Με δεδομένο ότι οι περισσότερες ΔΕΥΑ έχουν μεγάλα προβλήματα και χρέη, για να επιτευχθούν οι σχεδιασμοί για την εκχώρηση σε ιδιώτες μπορεί κατά τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ να δίνονται κατευθείαν μεγάλα κομμάτια σε ιδιώτες.

 Επίσης δίνει την αρμοδιότητα στη ΡΑΑΕΥ να καθορίζει και να ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, να τις πιστοποιεί, να αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, να τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα. Επίσης, επιβάλλει αυξημένες υποχρεώσεις σε ασφυκτικές προθεσμίες παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ΔΕΥΑ είναι αποδυναμωμένες από προσωπικό.

 Η Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρεί το νερό κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να παρέχεται φθηνό, σε επάρκεια και ποιοτικό και δεν πρέπει να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας. Είναι αντίθετη στην πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων για την εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα και άρδευση δεν μπορεί να είναι εμπορεύματα. Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς.

 Καλεί του εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, να συνεχίσουν τον αγώνα τους, για:

22/3/2023     

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr