Στον τόπο συζητήσεων έχει αναρτηθεί ένα άρθρο με τίτλο «Τα ψεύτικα e-mails…». Προ ημερών έλαβα ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τίτλο «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΨΗΦΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΤΗΝ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ». Στο κείμενο προτρέπει τους αναγνώστες να ρίξουν στην κάλπη - όποτε γίνουν οι εκλογές - λευκή ψήφο για «να “καθαρίσει” το παρακμάζον πολιτικό σύστημα και να δώσει την δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να θέσει νέους κανόνες διακυβέρνησης».
Αμέσως έρχεται ένα ερώτημα στο μυαλό: Είδε ποτέ κανείς να εκπροσωπείται η λευκή ψήφος στο κοινοβούλιο;
Μπορεί το Σύνταγμα της Ελλάδος να προβλέπει για την ισονομία και την ελεύθερη έκφραση των πολιτών και η λευκή ψήφος είναι συνειδητή επιλογή του ψηφοφόρου, δεν είναι όπως το άκυρο που μπορεί να θεωρηθεί και λάθος του ψηφοφόρου ούτε είναι αδιαφορία όπως είναι η αποχή. Αυτοί όμως που παίρνουν την εξουσία στα χέρια τους με την ψήφο του Ελληνικού λαού, φρόντισαν τα λευκά ψηφοδέλτια να τα υπολογίζουν μαζί με τα άκυρα και έτσι να μην επηρεάζουν, να μην λιγοστεύουν οι θέσεις για αυτούς μέσα στο κοινοβούλιο.
Προκειμένου να ισχυροποιηθεί η άποψη που εκφράζεται στο μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναφέρεται και σε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραθέτοντας και τον σχετικό σύνδεσμο (μάλλον με τη σκέψη: Ποιος θα μπει στον κόπο να το διαβάσει;) Γιατί στην απόφαση αυτή αναφέρεται η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου του 1999 που απαγορεύει να λαμβάνονται υπόψη τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια για τον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου.
«Με την απόφαση 34/1999, την οποία εξέδωσε επί ενστάσεως του κόμματος «ΛΕΥΚΟ» όσον αφορά την κατανομή των εδρών στους υποψηφίους οι οποίοι συμμετείχαν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 1999, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο επικύρωσε μία πάγια νομολογία, κατά την οποία απαγορεύεται να λαμβάνονται υπόψη τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια για τον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου (βλ. επίσης Σ.τ.Ε. 799/1996).»
Αναφέρεται επίσης ο νόμος 3434/2006 που στο άρθρο 1 λέει:
«Κατά την αληθή έννοια των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 4 και των άρθρων 5, 6, 7 και 8 του ν. 3231/2004 (ΦΕΚ 45 Α΄), κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα».
Από τα παραπάνω και από την εμπειρία του παρελθόντος (έχουμε και μια Α΄ ηλικία!), εμείς με το φτωχό μας το μυαλό συμπεραίνουμε, πως η λευκή ψήφος είναι τόσο δυνατή όσο και η άκυρος.
Αγαπητέ φίλε αναγνώστη, αφού διάβασες αυτή την άποψη σκέψου:
Μήπως ο υπογράφων, με αυτό το κείμενο θέλει να περάσει στη συνείδησή σου κάτι άλλο από αυτό που λέει;
Μήπως επιδιώκει να σε βάλει σε έναν αγώνα χωρίς νόημα αλλά θα σου δώσει την ευκαιρία (ο αγώνας) για εκτόνωση;
Μήπως δημιουργώντας ένα πεδίο αγώνα διευκολύνει την εξουσία να περάσει και άλλους εις βάρους σου νόμους;
Μήπως δημηγορώντας ένα κίνημα κάτω από κάποιες ιδέες φιλοδοξεί να έχει τη θέση του αρχηγού;
Μήπως…
Μήπως…
Μήπως...
Ειδικά στους καιρούς που ζούμε μην αφήνεις τίποτα άκριτο δες, διάβασε, άκου το κάθε τι με σκεπτικισμό, προσπάθησε να δεις μήπως υπάρχει και άλλη πλευρά όσων σου παρουσιάζουν και πάντα έλεγχο στη «φάβα μήπως έχει λάκκο».