Εκτύπωση

        01 Dimitris Grivas    

Αργιθέα:

Ο τόπος και οι άνθρωποι

Του Β. Λ. ΤΣΙΟΥΡΑΝΤΑΝΗ

01 Dimitris Grivas 2. Δημήτρης Π. Γρίβας (ΛΕΟΝΤΙΤΟ, Σεπτ. 1946- ΑΘΗΝΑ, 6 Ιαν. 2021)

Ένας επιφανής Αργιθεάτης!

Τότε οι νεκροί πεθαίνουν, όταν τους λησμονάμε!   Κ.ΟΥΡΑΝΗΣ

 Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα χωρίς τον καλό μας φίλο, τον επιφανή αργιθεάτη ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΡΙΒΑ. Μια μεγάλη απώλεια για την Αργιθέα, ένα μεγάλο κενό από την απουσία του! Ένας χρόνος από τότε που φίλοι και συγγενείς τον συνοδεύσαμε στο τελευταίο του ταξίδι στη γενέθλια γη.

image001 Η διαδρομή του συναρπαστική, πλούσια η πολιτιστική παρακαταθήκη που μας άφησε. Μάχιμος μέχρι την τελευταία στιγμή σχεδίαζε πολλά πράγματα για το μέλλον.

 Για τα χαρίσματα, την προσφορά του και το έργο του σταχυολογώ μερικά μόνο λόγια και φράσεις από τον επικήδειο που εκφώνησε ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, προσωπικός του φίλος, από τους άλλους επικηδείους και από τις πάμπολλες αναρτήσεις από συγγενείς, φίλους, συλλόγους, πολιτικούς, χωριανούς, Αργιθεάτες και παλιούς μαθητές του πέρσι τέτοια εποχή στο www.katafylli.gr(Ιαν.2021)καθώς και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα:

image002 Η ζωή και το έργο του

 Ο Δ. Γρίβας του Πέτρου και της Αμαλίας γεννήθηκε την 1 Σεπτ. του 1946 στο Λεοντίτο Αργιθέας όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο με δάσκαλο τον αείμνηστο Λευτέρη Παπακωνσταντίνου-Κορλό

 Το 1958 συνέχισε το γυμν. στη Σπολάιτα Αγρινίου, όπου η επταμελής οικογένειά του (οι γονείς του με τα τέσσερα μικρότερα αδέλφια του , το Γιώργο, τη Μαρία, την Αθανασία και τη Σταθούλα) κατέβαινε για ξεχειμώνιασμα περί τα τέλη Σεπτέμβρη.

 Το 1965, υπερνικώντας όλες τις αντιξοότητες, πέτυχε στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσ/νίκης.

 Με το πέρας των σπουδών και της στρατιωτικής του θητείας, την ταραγμένη περίοδο του 1973 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και μάλιστα στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου έζησε από κοντά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

 Αρχίζει τότε μια λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία διδάσκοντας σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία: του Λαζαρόπουλου στην αρχή, του Ζηρίδη στη συνέχεια και τέλος στην Ιταλική σχολή .

 Το 1978 παντρεύεται με την Αντιόπη Χριστοπούλου με την οποία απέκτησε το γιο του Πέτρο ο οποίος, αφού σπούδασε ιατρική στην Ελλάδα, κάνει μια λαμπρή σταδιοδρομία ως καθηγητής, διευθυντής του προγράμματος Ουρογεννετικής Ογκολογίας στο πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, Σιάτλ, Η.Π.Α.

 Το έργο του

image003 Για 10 περίπου χρόνια ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας «Αργιθεάτικος Αγώνας» του συλλόγου Αργιθεατών Αθήνας.

 Διατέλεσε για τρεις δεκαετίες περίπου πρόεδρος του Συλλόγου Λεοντιτών. Εξέδιδε επί σειρά ετών τη Φωνή Λεοντίτου προβάλλοντας τον τόπο μας και διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα της περιοχής. Η Φ ωνή Λεοντίτου, μια παναργιθεάτικη στην ουσία εφημερίδα, ήταν ένα μέσο ενημέρωσης για τα προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου αλλά και προβολής της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και ένας σύνδεσμος των ΑΡΓΙΘΕΑΤΏΝ της διασποράς εντός και εκτός Ελλάδας με την ορεινή πατρίδα.

 Αναπαλαίωσε το παλιό κτίριο του δημοτικού σχολείου του χωριού του και το μετέτρεψε σε πνευματικό-ψυχαγωγικό κέντρο για τους νέους του χωριού.

 Το 2002-2003 στο χώρο του σχολείου λειτούργησε για δυο χρόνια Έκθεση Αργιθεάτικου Εντύπου με εντυπωσιακή προσέλευση επισκεπτών.

 Το 2005 στον ίδιο χώρο οργάνωσε με τεράστια επιτυχία την Έκθεση - σταθμό - φωτογραφίας του Σπ. Μελετζή με θέμα: Αργιθέα-Άγραφα-Αντίσταση.

 Τον Αυγ. του 2006 οργάνωσε στην πλατεία του χωριού το Α΄Παναργιθεάτικο Συνέδριο ιστορικού περιεχομένου με θέμα «Η Αργιθέα από την Τουρκοκρατία ως τον 19ο αι.» με δεκάδες εισηγητές.

image004 Στις 4-5 Αυγ. του 2007 στον ίδιο χώρο οργανώθηκε το Β΄ Παναργιθεάτικο Ιστορικό Συνέδριο με θέμα: «Η Αργιθέα από τη μυθολογία ως τον 19ο αι.»

 Ήταν από τους πρωτοστάτες το 2010 για την ίδρυση του Ενιαίου Δήμου Αργιθέας.

 Πάντα στην πρώτη γραμμή σε όλα τα αργιθεάτικα δρώμενα, μπροστά στα αργιθεάτικα συνέδρια, σε παρουσιάσεις βιβλίων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανταμώματα, θεατρικές παραστάσεις, γλέντια και πανηγύρια.

 Ήταν η ψυχή των πανηγυριών του χωριού κάτω από τον ιστορικό πλάτανο και των ετήσιων χορών του συλλόγου σε Αθήνα και όπου αλλού.

 Από τα σημαντικότερα έργα του ήταν αναμφίβολα τα πολυσέλιδα αφιερωματικά ημερολόγια – λευκώματα που εξέδιδε κάθε χρόνο από το 2001 μέχρι το 2016 και τέτοια εποχή κοσμούσαν τα σπίτια των απανταχού Αργιθεατών. Στα Λευκώματα αυτά, αποτέλεσμα πολύ σκληρής προσωπικής εργασίας, αποτυπώνονται ιδιαίτερες πτυχές του Αργιθεάτικου πολιτισμού.

 Τα θέματα του ημερολογίου:

  1. Αργιθεάτικο έντυποimage005
  2. Η πέτρα στην Αργιθέα
  3. Το ξύλο στην Αργιθέα
  4. Η Αργιθέα των λουλουδιών και των χρωμάτων
  5. Ο καρπός στην Αργιθέα
  6. Τα πετρογέφυρα της Αργιθέας
  7. Οι πηγές και οι βρύσες στην Αργιθέα
  8. Τα πετρόχτιστα της Αργιθέας
  9. Τα μοναστήρια της Αργιθέας
  10. Σχολεία και δάσκαλοι στην Αργιθέα
  11. Ιερωμένοι στην Αργιθέα
  12. Η τοπική αυτοδιοίκηση στην Αργιθέα
  13. Οι επιστήμονες στην Αργιθέα (Γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές, φαρμακοποιοί, νηπιαγωγοί, νοσηλευτές)

 Αυτά και πολλά άλλα είναι τα έργα που μας κληροδότησε και δε μπορεί να γίνει εκτενής αναφορά σε αυτό το επετειακό αφιέρωμα. Απομένει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Λεοντίτου που με τόσο πάθος υπηρέτησε , στην οικογένειά του, σε όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν να συγκεντρώσουν , να οργανώσουν, να ψηφιοποιήσουν όλο αυτό το οππτικοακουστικό υλικό, το συγγραφικό έργο, την πλούσια δουλειά του, αυτή την πολύτιμη κληρονομιά για να αποτελέσει κτήμα των επόμενων γενιών.

 Αγαπητέ φίλε, Δημήτρη, δε σε ξεχνάμε… εξάλλου το έργο σου θα διατηρεί τη μνήμη σου ζωντανή!!!

 Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τη Φωνή Λεοντίτου με τις λεζάντες του Δ. Γρίβα.

image006         image007
 image008          image009

 image010

 

Gia koinonika diktia
Θα μας βρείτε και στα κοινωνικά δίκτυα:
 
01 Masthead
 
02 Twitter 2
 
03 F B
 
04 Youtube   05 flickr