Εκτύπωση

Xoreftika Μια εκδήλωση πλούσια σε περιεχόμενο και με πολλές συγκινήσεις παρακολούθησε πλήθος Θεσσαλών, Κρητών και άλλοι κάτοικοι της Ν. Ιωνίας Αττικής, στις 10 Ιανουαρίου 2016.

 Η αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας ήταν ασφυκτικά γεμάτη και πολύς κόσμος άκουγε τα δρώμενα απ’ έξω από την αίθουσα.

 Στην εκδήλωση τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον τόπο και την πατρίδα:

- Ο Κουτής Ξενοφών, εκπαιδευτικός. Την απονομή έκανε ο Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης κ. Στέφανος Κούτρας.

- Ο Ταμπάκος Δημοσθένης. Πριν την απονομή της τιμητικής πλακέτας προβλήθηκε βίντεο από τους ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα το 2004 με τον Χρυσό μας Ολυμπιονίκη και συγκίνησε για μια φορά ακόμα το ακροατήριο. Την απονομή έκαμε ο πρώην Νομάρχης Καρδίτσας κ. Σόλων Κατσίκης.

- Ο Στρατηγός ε. α. της Ελληνικής Αστυνομίας Νασιάκος Φώτιος. Την απονομή έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανθηριωτών «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ», κ. Μενέλαος Παπαδημητρίου.

- Ο Στρατηγός ε. α., Υγειονομικού, Σακαρίκος Γεώργιος. Την απονομή έκανε ο πρώην Δήμαρχος Αργιθέας κ. Χρήστος Καναβός.

- Ο Κουτής Δημήτριος - Κατούσιος. Εκπαιδευτικός, συνθέτης και στιχουργός. Την απονομή έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Ν. Ιωνίας κ. Μιλτιάδης Καναβός.

 Η εκδήλωση άνοιξε με μια όμορφη απαγγελία καλωσορίσματος από τη μικρή Κωνσταντίνα.

 «Με μια μικρή εισαγωγή θα σας υποδεχτούμε. ...στη Θεσσαλία νοητά για λίγο θα βρεθούμε, εικόνες απ τα μέρη μας μαζί να μοιραστούμε, εφόσον μας προέκυψε σήμερα να βρεθούμε».

 Ακολούθησαν εικόνες της Θεσσαλίας σε βίντεο, που επιμελήθηκε η Αναστασία Κλάρα με την τεχνική υποστήριξη της Νίκης Σκουμπούρη. Στη συνέχεια χορωδία και ορχήστρα αποτελούμενες από μαθητές του 5ου Γ.Ε.Λ. και του 7ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, υπό τον καθηγητή μουσικής, κ. Κώστα Καραμπερόπουλο και τη φιλική συμμετοχή του Στέλιου Καλομπάτσιου με το κλαρίνο, έψαλε κάλαντα.

 Η Αθηνά Κουτλή καλωσόρισε εκ μέρους των Συλλόγων τους όλους παρευρισκόμενους και τους επισήμους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

 Μετά τα καλωσορίσματα, τη σκυτάλη πήρε η συντονίστρια και παρουσιάστρια της εκδήλωσης Αναστασία Κλάρα - Γραμματέας του Συλλόγου Θεσσαλών Ν. Ιωνίας Αττικής - η οποία μεταξύ των άλλων είπε:

 … οι Σύλλογοι Θεσσαλών Ν. Ιωνίας και Ανθηριωτών Αθήνας, πάντα κοντά στην παράδοση και τον πολιτισμό, με μεράκι και αγάπη για τον τόπο, για τη γενέτειρα, με αγωνία για να μην χαθούν τα σημαντικά. Γιατί αν χαθεί η παράδοση είναι σαν ένα σώμα να χάνει τη ραχοκοκαλιά του και να μη μπορεί να σταθεί. Να μη χαθεί το μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού, τα κάλαντα, τα έθιμα, οι χοροί, οι σκοποί, οι ενδυμασίες, όλα αυτά αλώβητα θέλουμε να τα κρατήσουμε στις καρδιές μας και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
 ….

Ο Μενέλαος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ανθηριωτών, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων:

 .. η βραδιά αυτή είναι μία ένεση αξιών στη σάρα της παγκοσμιοποίησης που περνάμε όλοι μας, μόνα μέσα αντίστασης μας έμειναν εκδηλώσεις σαν κι αυτές, του λαϊκού πολιτισμού, της παράδοσης της ιστορίας….

 Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Σύλλογος Κρητών Ν. Ιωνίας.

 Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών κ. Μανώλης Στρατής, στον σύντομο χαιρετισμό του, εκτός από τις ευχές, χάρισε στη Θεσσαλία και τις μαντινάδες:

Τη νέα χρονιά σας εύχομαι αγάπη κι ευτυχία
χωρίς φόρους, μνημόνια σ’ όλη τη Θεσσαλία
Χίλιες χιλιάδες οι ευχές ωραία Θεσσαλία
κι’ όλοι σου οι κάτοικοι να ζουν με ευτυχία
Ω Θεσσαλία όμορφη
τεράστια πεδιάδα
με τη σοδιά σου τη χρονιά
χορταίνεις την Ελλάδα
κι’ ήθελα να ’μουν αετός
στον ουρανό απάνω
το Ψηλορείτης - Όλυμπος
μια ώρα να το κάνω.

Θα το φωνάξω να το πω από τον Ψηλορείτη
Των Θεσσαλών ο Σύλλογος
στέλνει φιλιά (η φιλιά, η φιλία) στην Κρήτη
κι ο Σύλλογος Κρητών, που ‘ναι στην Ιωνία
εύχονται στους Θεσσαλούς να ‘χουν καλή υγεία.
Είναι Ελλάδα και οι δυο
Κρήτη και Θεσσαλία
και πορευόμαστε μαζί
για κάθε επιτυχία,
για να μπορέσουμε μαζί,
με όλη την Ελλάδα,
να βγούμε απ’ τα μνημόνια
και να ‘χουμε λιακάδα.

 Ο Δημήτρης Κουτής - Κατούσιος στη σύντομη αναφορά του για το πώς τον κέρδισε η μουσική και την πορεία του σ’ αυτή, μεταξύ άλλων είπε:

 «Τα πρώτα μου ακούσματα ήταν στα πανηγύρια και τα λαϊκά γλέντια, παράθυρο σε κάτι ξένο, ήταν το κρατικό ραδιόφωνο… εκεί ήρθα σε επαφή με άλλες μουσικές. Εκεί άκουσα τα πολυφωνικά της Ηπείρου, τα μοιρολόγια της Ηπείρου, εκεί άκουσα πάλι την κρητική μουσική που ήταν κάτι το πολύ ιδιαίτερο για ‘μένα, με συγκίνησε βαθειά. … Ήμουν τετάρτη δημοτικού κι ακούγοντας τη μουσική, ένοιωσα τέτοια δύναμη και ώθηση μέσα μου που έκλεισα την πόρτα μου να μην με δει η θεία μου και με περάσει για σαλό και αρχίζω να χορεύω νοιώθοντας ότι θα τρυπήσω το ταβάνι και θα βγω έξω, τόση ήταν η δύναμη που ένοιωσα μέσα μου….»

 Στην εκδήλωση συμμετείχαν με όμορφους και λεβέντικους χορούς τα υπέροχα χορευτικά των Κρητών και των Θεσσαλών τα οποία καταχειροκρότησε όλος ο κόσμος.

 Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Ν. Ιωνίας μεταξύ άλλων είπε:

 «Δεν ξέρω αν είστε όλοι μέλη του Συλλόγου Θεσσαλών, σίγουρα όμως είστε μέλη της καρδιάς μας κι έτσι θα παραμείνετε!»

 Η βραδιά έκλεισε με την απόλαυση των πολλών χειροποίητων νόστιμων εδεσμάτων, που έφτιαξαν οι γυναίκες - μέλη των Συλλόγων και με τσίπουρο!

 Στα βίντεο που ακολουθούν μπορείτε να δείτε όλη την εκδήλωση και να απολαύσετε το αποτέλεσμα της συνεργασίας.

 Έναρξη
 
 Απονομή τιμητικών πλακετών
 
 Μουσικό μέρος και απονομή τιμητικής πλακέτας στον Δημήτη Κουτή

Η συνεργασία είναι δύναμη! Φέρνει επιτυχίες!